(0)8 storstadsfenomen vi helst vill slippa

Det är i storstan det händer, sägs det. Kanske är det så, men helt klart är i alla fall att alla händelser inte är av det önskvärda slaget. Här listar vi cityplågorna framför andra: storstadsfenomenen du helst vill slippa.

1. Doftchocken

Att hamna med näsan i en främmande människas armhåla i trängseln på tunnelbanan en stekhet sommardag, och inte ha någonstans att ta vägen. Urk!

2. Ryggsäcksknocken

Mänsklig skalbagge, även känd som hipster med Sandqvist-ryggsäck, har helt glömt sitt omfång när hen vänder sig om. Ouch! Händer dagligen på ett överfullt pendeltåg nära dig.

3. Den påtvingade tidspessimismen

Minsta lilla grej händer och trafiken står still. Helt still. Med andra ord, det är bara att vänja sig vid att du alltid behöver vara ute i så extra god tid att ingen tid alls blir över till något roligt: eller gud förbjude – något spontant.

4. Planeringsfetischismen

Glöm det där med en spontan lunch, eller att bara titta förbi en kompis på väg hem från jobbet för att ta en fika. Liknande evenemang bör planeras i detalj och schemaläggas till lämplig ledig tid i respektive kalender, sisådär en tre månader från nu. Om ni har tur.

5. Småstads-shamingen 

Anna Kinberg Batra gick till historien med sitt uttalande om att stockholmare är smartare än lantisar, men hon är långt ifrån ensam om den åsikten. Prova själv att berätta för en storstadsbo om allt du gillar med valfri mindre ort: det föraktfulla fnysandet du möts av är som regel bara början…

6. Anonymus maximus

Visst kan det vara skönt att gå runt på gatorna som en osynlig hen ibland. Men att vara fullständigt anonym för alltid? Nej, vi tänkte väl det.

7. Status hetsus

Att ha råd att bo på rätt adress med smakfull inredning – men ändå med lagom egen stil. Att ha ett bra jobb i rätt bransch och åka på fantastiska semesterresor och bli bjuden på roliga fester ständigt iklädd det senaste modet från det rätta märket. Alltså, vem orkar med det i längden?

8. Stressus enormus

Ett ständigt närvarande vilddjur i storstadsdjungeln. Vi stressar hit och dit, dygnet runt, året om i jakt på… vadå? Ja, inte vet vi. Gör dig själv en tjänst. Säg hej då till storstan och hitta äkta livskvalitet i någon av alla härliga mindre orter runt om i vårt avlånga land. Vi på OBOS bygger bostäder i massor av sådana, läs mer här.

Plötsligt händer det. Liten blir stor och huset blir tomt…

Hej förälder, är det dags att flytta hemifrån?

Läs mer