10 skäl till varför du ska välja nyproduktion

Så, du och din familj har bestämt er för att ändra läget i livet och köpa bostad. Det är en dröm som ni delar med många människor – men frågan är vad man ska välja? Begagnat eller nyproduktion?

Nyproducerat tycker såklart vi på OBOS, som under 2017 levererade nya, fräscha bostäder till 161 av landets 290 kommuner. Här listar vi våra topp 10 anledningar till vilka fördelar som finns med att köpa en nyproducerad bostad.

1. Det är mer personligt

Sannolikt är att om du drömmer om ett eget hem så drömmer du också om det på dina villkor. Det vill säga, det ska se ut och kännas som din bostad – ingen annans. Du kanske ser fram emot att få välja mellan kakel eller våtrumsmatta, att fundera på vilket golv du ska ha i vardagsrummet – eller att välja till den där braskaminen för de mysiga höstkvällarna. Då kommer du att älska OBOS. Vi erbjuder så gott som alltid en trevlig mängd tillval, så att du kan göra din nya fräscha bostad till just din.

2. Du slipper buda!

Tråkiga budgivningar ser väl ingen fram emot, oavsett hur mycket man längtar efter ett nytt läge. Ingen kan nog förneka att budgivning ofta innebär ett stressmoment, som trubbar av guldkanten på det som ska vara den roligaste investeringen man gör i livet. Att köpa en bostad i nyproduktion innebär ett fast pris, och att du hamnar i en turordningslista utifrån när du lämnade in din köpanmälan. Rättvist, tryggt och bättre för nerverna!

3. Allt är nytt – allt från den fasta inredningen till vitvarorna

Och även om det självklart inte är någon garanti för att allt ska hålla, så är sannolikheten betydligt större att du under de första 10-15 åren slipper lägga pengar på oförutsedda utgifter i en nyproducerad bostad. För hur roligt är det egentligen när tusenlapparna trillar iväg och tvättberget tornar upp sig där hemma innan tvättmaskinen är fixad?

4. Ingen risk för fuskbygge

På OBOS bygger vi sunda hus för flera generationer och är stolta över att vara en av branschens ledare när det gäller felfria leveranser. Våra byggsystem, såväl konstruktioner som lösningar, är granskade av Boverkets SP Certifiering och uppfyller alla gällande byggregler. På så sätt kan du vara säker på att det du ser är det du får - det vill säga en modern, bekväm bostad där du och din familj kan skapa ert drömhem.

5. Ett gott samvete för miljön

En begagnad bostad är ofta en miljöfälla, särskilt om man tittar på detaljer såsom vitvaror eller fönster, som ofta är av den äldre varianten och därmed drar mer energi. På OBOS använder vi oss av energieffektiva material och vi bygger i trä – det mest miljövänliga byggmaterial som finns. Många av våra projekt har också speciella funktioner såsom solceller och Smarta Hem-lösningar, som ytterligare hjälper till att energieffektivisera din bostad. Det gör att du kan flytta in och spara pengar varje år i trygg vetskap om att du samtidigt gör miljön en tjänst.

6. Nyproduktion har attraktionskraft

Områden där det byggs nyproduktion har stor attraktionskraft, på flera olika nivåer. Till exempel är det vanligare att företag öppnar butiker och kommuner anlägger nya, fräscha lekparker, skolor och förskolor i ett nyproducerat område. Du får med andra ord nära till ”det senaste” som alla i staden pratar om.

7. Du får pengar över till annat

En vanlig missuppfattning är att man tror att pengarna bara kommer rasa iväg när man köper nytt. Först i och med det lån man oftast tar för att finansiera bostaden, och sen vidare när man väl har bott in sig och ska börja amortera. Men när du köper bostaden till ett fast pris och dessutom slipper oförutsedda utgifter blir det lättare för dig att planera din ekonomi. Och dessutom är ofta driftskostnaden betydligt lägre i en nyproducerad bostad än i en begagnad. Det blir med andra ord enklare för dig att se exakt vart pengarna kommer gå, och du kan tryggt planera för nästa semesterresa eller shoppingrunda samtidigt som du sköter din boendeekonomi.

8. Planera din flytt i lugn och ro

När du köper en nyproducerad bostad så är ofta tiden till inflyttning cirka 1-2 år, vilket kan kännas som lång tid för den som drömmer om en ny bostad. Men det finns många fördelar – och en av dem är att du har gott om tid på dig att planera flytten från ditt befintliga hem. Att gå igenom det du har samlat på dig genom åren för att sälja, behålla eller köpa på dig nytt till den nya bostaden. Även om det är det nya läget som är målet så tycker vi absolut du ska luta dig tillbaka och njuta av resan också.

9. Du kan köpa och sälja på olika marknader

Just eftersom det är 1-2 år till inflyttning betyder det ofta att du kan köpa och sälja din bostad på olika marknader. Det innebär att om du köper din bostad för en lägre peng ett år så finns det en chans att du något år senare kan sälja bostaden för en högre peng. Med det sagt så hoppas vi såklart att du kommer trivas länge i ditt nya hem, och inte behöva oroa dig för försäljning under den närmaste tiden efter att du flyttat in.

10. Men amorteringskravet då?

Många oroar sig över det skärpta amorteringskravet, men då är vårt bästa tips att man läser på. Har du inga bolån sedan tidigare så är det enkelt att räkna ut hur mycket du kan låna utan att omfattas av det stärkta amorteringskravet. Du tar bara din och din partners gemensamma årsinkomster före skatt x 4,5 och den summan motsvarar det ni kan låna av banken. Svar på alla dina frågor hittar du här.

Dela detta

En av Nordens största bostadsutvecklare

Sök bostad hos OBOS

Under 2017 levererade vi bostäder till 161 av Sveriges 290 kommuner. Just nu planerar vi för nya projekt över hela Sverige. Välkommen att hitta ditt nya hem hos OBOS du också.

Sök bostad här

Ett nytt hem

Att flytta till ett nybyggt hem är en speciell upplevelse. Här hittar du inspiration, visningar och information för dig som vill flytta till ett nytt hem hos OBOS.

Läs mer om ett nytt hem