Vilket trappsteg befinner du dig på?

Behovstrappan är en modell som ofta används inom psykologin, för att förklara hur vi människor prioriterar våra behov. Alltså, att vi så snart ett behov är uppfyllt kommer att sträva efter att uppnå ett annat. Men visste du att den också kan förklara en hel del om hur vi väljer att bo? Låt oss presentera bostadstrappan.

Steg 1: Snabbnudlar och studentliv

När vi först flyttar hemifrån är vi inte kräsna. Här handlar det om att uppfylla de grundläggande behoven: frihet, ett storpack snabbnudlar, toleranta grannar och någonstans att sova räcker gott. Men efter en tid börjar bristen på bekvämligheter göra sig påmind…

Steg 2: Lite bekvämare

När studentlivets fester mitt i veckan och kök med Mount Everest av disk och främmande livsformer i kylskåpet börjat tappa sin dragningskraft klättrar vi vidare i bostadstrappan med sikte på trygghet och bekvämlighet. Eller, med andra ord: du flyttar till en bostad du gillar, i ett område du gillar. Och en egen diskmaskin känns som en ofattbar lyx. Åtminstone för en stund…

Steg 3: Plats för två (eller fler)

Nästa trappsteg handlar om att vi vill känna tillhörighet med andra. Vi blir sambos, börjar bilda familj och flyttar till större bostad, kanske i ett lite lugnare område? Och diskmaskin i all ära, men när vinterkräksjukan slår till på allvar är det egen tvättmaskin som toppar önskelistan. Och när vi ändå önskar: vore det inte rätt härligt med en balkong?

Steg 4: Fredagsmys och goda grannar

Just när vi känner oss som hemma med både familj och bostad börjar vi längta efter mer... Inom psykologin sägs det att vi längtar efter uppskattning – men vi menar att det också handlar om att vi längtar efter lite mer att uppskatta. Och det är då som tanken ”jag ska bara se vad som finns på Hemnet” slår till. För visst, balkongen är mysig… Men vännerna Kalle och Karin är ju lyriska över sitt nya radhus. De skryter rent av om hur bra ungarna trivs med både kompisar och lekplatser runt knuten... Och en liten trädgård vore ju fantastiskt! Där skulle vi kunna odla egna tomater, då skulle Kalle och Karin få se…

Steg 5: Bara leva livet

I toppen av trappan handlar det om det goda livet. Nu vill vi förverkliga oss själva, fast vad det går ut på rent konkret beror helt på dig. Kanske vill du skapa skön konst, skriva en roman, bli yogainstruktör i Goa, skaffa motorcykel – eller kanske något helt annat? I bostadstrappan är vi nu framme vid att hitta ett boende som passar ditt nya, spännande jag. Fast gärna i form av en bostadsrätt – så att du hinner jobba med att utforska alla dina andra inneboende möjligheter.

Uppåt eller neråt?

Behovstrappan pekar vanligtvis rakt uppåt, men det fina med bostadstrappan är att du alltid kan välja åt vilket håll du vill gå. Och oavsett på vilket trappsteg du befinner dig idag: vi på OBOS bygger både lägenheter, radhus, parhus och villor över hela Sverige. 

Ett nytt hem

Att flytta till ett nybyggt hem är en speciell upplevelse. Här hittar du inspiration, visningar och information för dig som vill flytta till ett nytt hem hos OBOS.

Läs mer om ett nytt hem