Hur påverkas bostadsmarknaden av Corona?

Har du hittat ditt drömhem men tvekar att köpa i dessa oroliga tider? Vi förstår. Exakt hur marknaden kommer att påverkas är det ingen som vet – även om den historiskt sett alltid återhämtat sig efter kriser. För att göra det enklare för dig att ta ett bra beslut har vi här samlat ihop aktuella åsikter och insikter från olika experter i branschen.

Hemmet har hamnat högt på agendan

Plötsligt tillbringar många av oss all vår tid hemma. Det är inte så konstigt att man då börjar fundera lite extra över sin boendesituation. Bor vi för stort? Eller kanske för trångt? Kanske är det just i tider som dessa som det känns extra bra att drömma om något nytt? Bostadssajten Hemnet rapporterar om allt fler annonser. Och i en färsk undersökning där de frågade sina besökare om oro för Coronaviruset får dem att avvakta med sina bostadsaffärer svarar 27 procent ja, men 50 procent svarar också nej. Så visst händer det fortfarande saker på marknaden.

Vad kan tidigare kriser lära oss?

Under såväl finanskrisen 2008 som Greklandskrisen 2011 minskade antalet bostadsaffärer – men måttligt – för att återhämta sig relativt snabbt. Och att priserna går ner är inte heller någon självklarhet, det konstaterar flera experter i en artikel från Dagens Nyheter. Till exempel påpekar Hans Lind, professor emeritus i fastighetsekonomi, att Coronakrisen förmodligen kommer att pressa räntorna, vilket istället gynnar bostadsmarknaden.

Köpa eller inte köpa?

Självklart är det inte konstigt att oroa sig för sin framtida ekonomi när börsras och varsel plötsligt har blivit vardag. Så hur ska man agera? Den allmänna hållningen bland branschens experter verkar trots allt vara att tänka ungefär som vanligt, det vill säga: om du hittat bostaden du vill ha, och kalkylen håller – köp. En bostadsaffär är något du gör på lång sikt, och bostadsmarknaden återhämtar sig alltid i takt med att ekonomin gör det. Flera chefsekonomer förutspår en allmän nedgång under våren, men med möjlighet till en snabb återhämtning redan efter sommaren.

För extra trygghet: OBOS öppet köp

För dig som ändå inte riktigt vågar ta steget lanserar vi nu OBOS öppet köp i utvalda projekt. Där ger vi våra kunder möjlighet att kunna köpa din drömbostad, men också att inom en förbestämd tidsperiod kunna kliva av – med full återbetalning av erlagd handpenning – om det skulle behövas. Läs mer om OBOS öppet köp här.

Precis som det ska vara

Tryggt och enkelt med OBOS

Ett bostadsköp är ofta en av livets största affärer, och vi vill att den ska vara en glädjefylld händelse – inte något svårt och komplicerat som du behöver ligga sömnlös över.

Läs mer!