Lär känna ditt trähus!

Grattis till ditt nya hem! Att bo i ett hus byggt i trä har massor av fördelar, inte minst ur en hållbarhetsaspekt. Men det är också något visst med känslan i ett trähus, dels för att det skapar ett bra inomhusklimat – men det känns också mer levande än ett hus byggt i betong.

En fin svensk tradition

I Sverige har vi en lång tradition av att bygga i trä. Och trä som byggmaterial blir också allt mer populärt. Trähusproduktionen utvecklas i rask takt, inte minst eftersom många kommuner ser vilka stora miljöfördelar som att bygga i trä för med sig.

Ett bra val för vår miljö

Inte nog med att trä binder koldioxid när det växer ute i våra svenska skogar, träet fortsätter att göra det under hela sin livstid: även inuti ditt nya hem. Och för varje träd som blir till byggmaterial planteras nya – återplantering av skog är ett krav idag. Att trähus kräver mindre energi vid tillverkningen, och att trä är ett fullständigt förnybart material är också viktiga anledningar till varför det är bra att bygga i trä.

Och för din inomhusmiljö

Vi människor mår bra av trä. Flera oberoende studier visar också att inomhusmiljön blir bättre om vi använder trä i våra hus. Både luftkvalitet, hälsa och inlärningsförmåga tycks förbättras när vi bygger med trä.

Trähus mognar

Trä är ett material som mognar med tiden. I ett nybyggt hus är det därför inte ovanligt att sprickor i målningen på husets innerväggar kan uppstå. Det kan såklart kännas lite läskigt, men vi lovar: ditt hem kommer inte att rasa. Sprickorna kallas för torrsprickor och är en helt naturlig del i husets mognad.

Orolig?

För att byggnaden ska få chansen att fästa sig ordentligt brukar vi åtgärda torrsprickor efter tvåårsbesiktningen. Åtgärdar man sprickorna tidigare är det nämligen risk för att de kommer tillbaka. Men om du bott in dig ett tag och ändå är orolig över dina torrsprickor är du välkommen att fotografera dessa och maila oss – så hjälper vi dig vidare.

Vi är en långsiktig och ansvarsfull bostadsutvecklare

I Sverige verkar vi genom våra varumärken OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och systerbolaget Kärnhem. Vårt åtagande sträcker sig också till bostädernas kringliggande miljöer. 

Läs mer om OBOS