En plats att trivas på, då som nu

I Gammelstad har människor mötts i hundratals år, förr under kyrkohelgerna och idag i vardagslivet. Gammelstadsborna trivs i sitt område, inte minst ser vi att många yngre som själva vuxit upp här gärna vill flytta tillbaka när de själva får barn. Inte konstigt alls: att bo i Gammelstad är att bo lugnt och skönt, på promenadavstånd från all service du behöver i din vardag – och med hela Luleås utbud inom räckhåll.

En bekvämare vardag

Bekvämt är något utav ett nyckelord för livet i Gammelstad. Här finns både skola och förskola, hälsocentral och apotek. Har du glömt att handla någon ingrediens till middagen är det bara att promenera bort till ICA. Orkar du inte laga mat kan du antingen slå dig ner på omtyckta kvarterskrogen Salt & Peppar – eller ta med dig något gott hem. En del menar till och med att pizzorna är de bästa i Luleå… Du behöver inte ens åka in till stan när barnen vill till badhuset – Gammelstad har ett alldeles eget sådant.

Allt för en aktiv fritid

Gillar du att träna på gym kan du välja mellan Actic i badhuset eller nyöppnade Step In. Båda finns på bekvämt promenadavstånd, så att du kan ta ut dig ordentligt på träningspasset och ändå orka ta dig hem. Flera idrottsföreningar finns också, bland annat inom basket, fotboll, innebandy och orientering. Gillar familjen utförsåkning tar bilresan till Måttsundsbacken en kvart, och på sommaren lockar fina Storsand med svalkande dopp – bara en cykeltur bort.

Kultur och natur

Att ta en promenad bland kyrkstugorna är alltid ett trevligt söndagsnöje, att hälsa på djuren på Friluftsmuseet Hägnan likaså. Här ordnas också populära aktiviteter året om. Naturreservatet Gammelstadsviken är också en riktig pärla – dessutom en av länets absolut finaste platser att titta på fåglar, särskilt på våren. Som namnet antyder var detta en gång för länge sedan en havsvik – en farled till dåvarande hamnen i Luleå. Du passerar platsen för den gamla hamnen när du vandrar från friluftsområdet Hägnan in i reservatet.

Och stadspulsen inom räckhåll

Vill du storhandla har du butikskedjorna på Storheden på bekvämt avstånd, fem minuter i bilen så är du där. Och vill du hellre shoppa lite mer småskaligt, eller kanske gå på konsert, hockey eller teater – och kanske njuta av en god middag efteråt? Luleå har ju inte mindre än sex högklassiga White Guide-restauranger. Då är du inne i stan på en knapp kvart med bil, eller ungefär 25 minuter med buss. Och du, jobbar någon i familjen på Sunderby Sjukhus får hen riktigt nära till jobbet – knappt 10 minuters bilresa.