Umedalen har något för alla

Fem kilometer från Umeå centrum ligger härliga Umedalen, ett etablerat bostadsområde med blandad bebyggelse som vuxit mycket de senaste åren. Här trivs unga som äldre, barnfamiljer, singlar och par – en skön blandning av människor, helt enkelt. Hur kommer det sig att det är så? Vi frågade Johanna Udd, kundansvarig hos oss på OBOS, som själv har bott i området.

Varmt och välkomnande

– Umedalen är väldigt fint, det är lätt att känna sig hemma här. Och allt finns: förskolor, skolor, bibliotek, hälsocentral, gym och till och med ett spa, berättar Johanna.

Johanna Udd

Umedalen är också känt för sina varmt orange färger på husen, ett minne från Umedalens sjukhus som låg här en gång i tiden. Det är sjukhusbyggnadens speciella fasadfärg som sedan fått gå igen i resten av området.

Skog, ängar och skulpturer

Kring Umedalen finns gott om fina promenadstråk, berättar Johanna. Skog blandas med ängar, och det är heller inte långt ner till strandpromenaden om du vill ta en tur längs med älven. Eller varför inte kombinera promenaden med en kulturupplevelse? Skulpturparken i Umedalsparken är en riktig turistattraktion med verk från kända konstnärer som drar över 20 000 besökare varje sommar.

Ett aktivt område

I Umedalen behöver man inte ha tråkigt. Till exempel finns här en nybyggd äventyrslekpark utformad som en hinderbana och Umedalens IF har verksamhet inom de flesta sporter, fotboll, friidrott, skidor – med mera.

– Här finns aktiviteter för alla åldrar, det här härligt att bo på ett ställe där det händer så mycket, säger Johanna.

Fredagspizza och gourmetmat

I området finns, som sig bör, både närlivs och pizzeria. Men här finns också en av Umeås mest populära kvarterskrogar som till och med fått fint betyg i kända restaurangguiden White Guide: Bistro Le Garage, som serverar husmanskost i toppklass. Och behöver du storhandla ligger ICA Kvantum, med tillhörande apotek, också i alldeles närheten.
– Och vill du shoppa mer har du nära till hela Umeås utbud. Ta cykeln, eller bussen som går var sjunde minut, tipsar Johanna.

Johannas tre bästa tips i Umedalen

  • Skulpturparken – besök Umedalens egen turistattraktion, gratis och alltid öppet.
  • Bistro Le Garage – ät på en fransk bistro med svenska smaker, jättegod mat!
  • Umedalens äventyrslekplats – skoj för alla med spring i benen!

Projekt

Under planering

Brf Växthuset

Umeå, Umedalen

  • Kommun Umeå
  • Antal bostäder 116 lägenheter
  • Boarea 54-94 m²
  • Säljstart Våren 2021
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer