Hitta rätt på bostadsmarknaden i Falun

Det är populärt att bo i Falun, så populärt att det fortfarande är bostadsbrist i staden. Dessutom har Falun stark inflyttning, både i form av hemvändare och folk som får jobb här, säger Sofie Larsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Falun. Men hur vill Faluborna helst bo? Och hur ser det ut på marknaden, egentligen? Vi bad Sofie berätta mer.

Inte alls som i storstäderna

Sofie känner inte igen sig i bilden av en krisande bostadsmarknad som målas upp i media, säger hon. 

– Nej, här är inte alls som i Stockholm eller Göteborg. Vi i Falun har varit ganska förskonade från turbulens. Efter ett par månader med lite svalare intresse i slutet av förra året ser försäljningen nu bra ut igen, inte minst när det gäller radhus och villor. Här finns hela tiden nya intressenter.

Hyfsat centralt, nytt och fräscht

Precis som i många andra städer vill Faluborna allra helst bo riktigt centralt. Men där finns inte så mycket att välja på, berättar Sofie.
– Näst mest populärt är de områden som ligger inom 10 minuters bilresa från centrum, som barnvänliga Lilla Källviken till exempel.
Och de allra flesta vill bo nybyggt. Man vill lägga sin tid på annat än att fixa med renoveringar.
– Folk uppskattar nytt och klart, man vill slippa riskera stora kostnader som att lägga nytt tak eller måla om fasaden, förklarar Sofie.

Nyproduktion är eftertraktat

Under de senaste tre åren har det äntligen byggts en hel del nytt i Falun, men det innebär inte att marknaden har översvämmats av nyproducerade bostäder. 

– Nej, det finns fortfarande inte jättemycket att välja på. Den här nyproduktionen behövs verkligen, den skapar en balans på bostadsmarknaden, säger Sofie.

Och priserna verkar stå sig bra, Sofie berättar om ett par nyproducerade objekt som redan bytt ägare, med vinst för säljaren.

Gärna i bostadsrätt

I förhållande till stadens storlek ligger bostadspriserna ganska högt i Falun. Det gör det tufft för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, vilket bidrar till att bostadsrättsformen ökar i popularitet.

– Ja, dels blir det ju enklare att klara kontantinsatsen, men sedan är det också många som föredrar bostadsrättsformen för att det är så bekvämt, konstaterar Sofie.

Ett guldkorn på marknaden

Så, i Falun vill man bo åtminstone någorlunda centralt, nyproducerat och gärna i bostadsrätt. Och det finns faktiskt ett projekt som uppfyller alla de önskningarna. I barnvänliga Lilla Källviken hittar vi Brf Sara Lisas väg 2 – 14 fina villor i kedjehusform.

– Det här är ett mycket bra val för barnfamiljen, eller den blivande barnfamiljen, som vill ha nära till skogen, naturen, skidbacken och sjön – och alla aktiviteter det medför. Förskola och skola finns i området, och samtidigt är det inte för långt in till stan, tipsar Sofie.

Sofies bästa tips till dig som ska köpa bostad

  1. Gå på visningar – det är så du lär dig vad du egentligen vill ha, både när det gäller bostad och område.
  2. Prata med din mäklare. Var inte rädd för att ställa frågor.
  3. Stäm av med banken – de hjälper dig att räkna ut vad som är realistiskt för dig att köpa.
  4. Var inte rädd för att hoppa på tåget. För att något drastiskt ska hända på marknaden måste det finnas andra jämförbara boendealternativ, som hyresrätter med bra hyror. Så ser inte verkligheten ut.

Projekt

Slutsålt

Brf Sara Lisas väg 2

Falun, Lilla Källviken

  • Kommun Falun
  • Antal bostäder 14 villor
  • Tomtarea 426-1090 m²
  • Boarea 122 m²
  • Inflyttning Hösten 2020
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer