Norrtälje - Stockholms granne på snabb tillväxt

Norrtälje är en kommun som ofta blir sedd som en förort till Stockholm. Men här finns framtidsplanerna, här finns tillväxten och här finns den längsta kuststräckan av alla kommuner i Sverige.

Tobias Arvidsson, stadsbyggnadsdirektör i Norrtälje, låter glad när han blir uppringd en småkylig februarieftermiddag. Att vara Stadsbyggnadsdirektör låter som ett stort ansvar, men han själv ser det som det roligaste jobbet i världen.
- Ja visst är det roligt. Särskilt i en kommun som Norrtälje där potentialen är enorm. Under 2017 växte kommunen med cirka 1300 invånare vilket är mycket bra, säger han. 

Norrtälje ses ofta som en Stockholmsförort, men med drygt 61 000 invånare och ett starkt utvecklat näringsliv är det tydligt att kommunen är mer än så.
- Norrtälje är sin egen stad och sin egen kommun, säger Tobias. Och de senaste åren känns det verkligen som att någonting har lossnat. Vi ser att folk vill flytta hit och att man verkar ha förstått charmen med vår fina kommun.

Tobias fortsätter med att säga att Norrtälje borde kunna ses som Sveriges största skärgård, med 13 000 öar och den längsta kuststräckan i Sverige.
- Det är verkligen en naturidyll. Den som vill njuta av naturen och lugnet men samtidigt ha nära till pulsen i Stockholm är det verkligen den perfekta staden att bosätta sig i.

Och byggs gör det. Under 2018 räknar man med att planera för 2600 nya bostadsenheter i kommunen. Och i Björnö, där Björnövik utvecklas, räknar man med att i flera etapper bygga totalt 600 bostäder.
- Björnö är ett mycket vackert område på en halvö bara någon kilometer från centrala Norrtälje, säger Tobias. I dagsläget finns mestadels villor här, men med tanke på det fina läget är planeringen i full gång för utveckling av området. Det finns långt framskridna planer på både cykelvägar, skolor, förskolor, seniorboende och en liten småbåtshamn.

Stadsbyggnadsdirektörens 3 utmaningar:

- Norrtälje är en helt fantastisk stad, men som Stadsbyggnadsdirektör ser jag självklart inte bara möjligheterna utan även utmaningarna.

  1. Takt och samordning. Allt eftersom kommunen växer i en rask takt gäller det att hålla koll på alla instanser så att allt samordnas på ett bra sätt. Om det ska byggas hus på en plats ska det också planeras för infrastruktur och service, till exempel. 
  2. Kvalitet. När saker och ting ska gå fort finns det också en risk att man tar avkall på kvalitet. Det vill vi självklart aldrig behöva göra, och därför är det här en viktig punkt att ha med sig i allt vi gör.
  3. Resurser. Kommunens plånbok är stor, men den räcker inte till allt. Här handlar det som i vilken annan kommun som helst om att planera
Dela detta

Hitta bostad i Björnövik!

Är du intresserad av att flytta till Björnövik? Klicka här för att läsa mer om Norrtäljes nya stadsdel och ett projekt med bostäder som passar just dig.

Hitta bostad i Björnövik!

Norrtäljes vision: ”Framrutan är större än backspegeln”

I Norrtäljes kommuns utformades under 2016 en vision som pekar ut färdriktningen för kommunen på kort och lång sikt. Stadsbyggnadsdirektör Tobias Arvidsson förklarar mer.

Läs hela artikeln här