Björnövik – ett bostadssmörgåsbord

Kedjehus, parhus, villor, bostadsrätter och äganderätter. I det lilla ”OBOS-landet” Björnövik i Norrtälje bygger OBOS bostäder för det stora flertalet. Med två bostadsrättsföreningar inflyttade och en tredje säljstartad börjar det bli liv och rörelse på de trivsamma kvartersgatorna. Projektutvecklare Lina Werner har följt utvecklingen av området sedan det första projektet säljstartade 2016

– Nu knyter vi ihop säcken, kan man säga, och vi avrundar verkligen med bland det bästa vi har att erbjuda. Brf Björnövik 3 som vi nyligen har säljstartat får det bästa läget i hela området – högt och fritt. Och Kv Pärlbandet kommer verkligen att skina lite extra med 13 villor som ligger som vita pärlor efter varandra längs områdets lokalgata.

Lina Werner, ansvarig projektutvecklare på OBOS

 

OBOS-land är verkligen rätt ord för att beskriva Björnövik när man tittar på den fina drönarfilmen. Kan du berätta lite mer om vad vi bygger här?

– Visst är det vackert? I Björnövik bygger vi tre bostadsrättsföreningar; Björnövik 1 med 43 kedjehus, Björnövik 2 med 18 radhus och Björnövik 3 med 17 friliggande hus. Vi bygger även äganderätter i form av 13 villor i Kvarteret Pärlbandet samt villor genom vårt systervarumärke SmålandsVillan i projektet Saltkvarnen. Alla hus byggs i ett trivsamt kvarter med slingrande kvartersgator, precis intill både svalkande bad och skidbacken Kvisthamrabacken, och med cykelavstånd till Norrtälje stad.

Youtube video preview

Flygning över Björnövik i juni 2020.

Vad möts man av när man kommer in i området?

– Det här blir ett härligt område tack vare något som vi har valt att kalla för upprepning genom variation. Jag tycker att vi har lyckats få fram det trevliga gatulivet här, med olika boendetyper, och olika fasadfärger och taklutning på husen, som skapar variation samtidigt som man känner igen sig i området.

De första två föreningarna är alltså inflyttade nu, och den tredje är säljstartad med några hus bokade. Vad vill du berätta om den tredje föreningen?

– Unikt för den tredje och sista föreningen är nog läget, som ligger väldigt högt och fritt i området. Här har man verkligen vacker utsikt över Kvisthamraviken. Att det är friliggande hus är självklart också ett plus för många som eftersöker den genuina villakänslan i bostadsrättsformat. Här bygger vi dessutom i våra mest populära storlekar; 107 och 120 kvm.

Hur skulle du säga att erbjudandet har utvecklats sedan de första föreningarna?

– Vi har förfinat erbjudandet, helt enkelt genom att höra oss för med de boende vad de har uppskattat lite extra. En viktig sak som vi har tagit fasta vid är en lite högre utgångsstandard i husen, istället för fria tillval. Husen skiljer sig dock lite åt i den fasta inredningen, men oavsett vilket hus man väljer kan man känna sig trygg i att det är en stilren och tidlös inredning, vald för att hålla länge.

Berätta mer om äganderätterna som byggs här?

– Kvarteret Pärlbandet blir 13 härliga villor på 105, 144 och 147 kvm, med öppen planlösning och generös fönstersättning som ger ett fint ljusinsläpp. Alla husen får egen tomt, med stor uteplats, carport och förråd. Även OBOS systervarumärke SmålandsVillan bygger bostäder i Björnö, åtta 2-plansvillor av typen Villa Markaryd i ett projekt som heter Saltkvarnen. Så vill man bo i en Smålandsvilla i Björnövik så finns den möjligheten också. Tack vare ett förmånligt erbjudande från Nordea bor man dessutom amorteringsfritt i äganderätterna de första två åren.

För de som väljer att flytta till Björnövik först nu – vad är fördelarna?

– Det finns många fördelar! För det första har områdets karaktär förändrat till att numera vara ett levande bostadskvarter och känslan av en pågående byggarbetsplats är inte längre i majoritet. Så man flyttar in i en gemenskap redan från början. Vi har dessutom fått den efterlängtade lekplatsen på plats också, som många av de som flyttade in i den första föreningen har väntat på.

Med ett så brett erbjudande, skulle ni säga att ni bygger för alla i Björnövik?

– Ja, det ligger någonting i det. Här bygger vi både kedjehus, radhus och villor, bostadsrätter och äganderätter. I storlekar från 107 till 147 kvm, och i en prisklass från 2 500 000 till drygt det dubbla. Vi ser att både unga barnfamiljer och familjer med utflyttade barn söker sig hit, och det bidrar också till en trygghet i området. De som är inflyttade här i tidigare etapper trivs mycket bra, och är goda ambassadörer för Björnövik.

Varför ska man bosätta sig här istället för en halvtimme närmare Stockholm?

– Många har fått upp ögonen för hur vackert Norrtälje är, skärgårdsnära, med riktigt bra kommunikationer in till city. I Björnövik bor man också med cykelavstånd in till Norrtälje stad. Priset på bostäderna är också ett skäl till att slå rot i Norrtälje. Du får betala betydligt mer för en bostad som ligger bara en bit närmare Stockholm. Jag vill också slå ett slag för möjligheten att göra boendekarriär i Björnövik. Just att erbjudandet är så brett gör att man kan flytta in här som ung barnfamilj, växa in i en av villorna, och sedan slå sig ner i en bostadsrätt igen när barnen har flyttat hemifrån. Allt utan att lämna det område som ligger en varmt om hjärtat.

Har corona påverkat försäljningen?

– Vi har alltid haft en jämn försäljningstakt i Björnövik, och nu när vi har säljstartat de sista etapperna så ser vi att det går enligt förväntan, vår bedömning är att corona inte har påverkat nämnvärt. Däremot så tror vi att många ser livet ur nya perspektiv sedan coronautbrottet. Hemmet får plötsligt ett större värde, rent emotionellt och man ser på hemmet som någonting mer än bara en sovplats. Istället för att investera i ett sommarhus så kan man slå till på ett hus i skärgårdsidyllen Björnövik, där man faktiskt kan leva vardagslivet samtidigt som man får den där semesterkänslan året om.

Om du bara får säga en sak till, vad vill du säga då?

– Kom hit och titta! Just när det handlar om nyproduktion kan det vara så svårt att föreställa sig hur det ska bli, men vi har två fina visningshus och tre levande kvartersgator där du kan få uppleva hur området kommer att se ut när det är helt färdigt. Gå bland gatorna, kika in i visningshusen och bilda dig en egen uppfattning om vår pärla Björnövik! Välkomna!

Projekt

Slutsålt

Brf Björnövik 2

Norrtälje, Björnö

 • Kommun Norrtälje
 • Antal bostäder Parhus & fristående hus
 • Boarea 107, 120, 137 m²
 • Inflyttning Inflyttat!
 • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer

Projekt

Försäljning pågår

Brf Björnövik 3

Norrtälje, Björnö

 • Kommun Norrtälje
 • Antal bostäder 17 friliggande hus
 • Boarea 107 och 120 kvm
 • Pris Från 2.695.000 kr
 • Inflyttning Kvartal 4 - 2021
 • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer

Projekt

Försäljning pågår

Pärlbandet

Norrtälje, Björnö

 • Kommun Norrtälje
 • Antal bostäder 13 st villor
 • Tomtarea 500 - 650 m²
 • Boarea 105, 144 och 147 m²
 • Pris Från 4 450 000 kr
 • Inflyttning 2020/2021
 • Upplåtelseform Äganderätt
Läs mer