Björnövik växer med villor för alla smaker

Drömmer du också om en alldeles egen villa på pendlingsavstånd från Stockholm? Då ska du läsa vidare, för nu breddar vi bostadsutbudet i natursköna Björnö. Kedjehusen på granngatorna får sällskap av Kvarteret Pärlbandet: 13 friliggande villor med äganderätt i tre olika storlekar. Vilket hus passar bäst för dig? Vi bad områdets arkitekt Peter Stenberg berätta mer.

Läget, läget, läget

Björnövik har redan blivit populärt bland både yngre och äldre. En anledning är att området har ett utmärkt läge på många sätt och vis. Här bor du så nära Kvisthamrabacken att du kan ta skidorna på axeln och promenera dit. Samtidigt har du bekvämt gång- och cykelavstånd till centrala Norrtälje – och till Stockholm tar du dig på en timme. Läget i området för Kvarteret Pärlbandet är det heller inget fel på, menar Peter Stenberg.

Peter Stenberg, arkitekt

– De här villorna får ett fantastiskt fint läge! Inte minst med tanke på trädgårdssidan, som får bästa soliga söderläge.

Riktiga pärlor till villor

Namnet på kvarteret kommer från hur dessa pärlor till hus sträcker ut sig längs med den lugna villagatan. Gatan inleds och avslutas med enplanshus, vilket både skapar dynamik och ger ett trevligt intryck, berättar Peter. Husens fasader får en klassisk vit färgsättning med grå detaljer, ett stilrent val som kompletterar både befintlig bebyggelse och den lummiga grönska som Peter ser framför sig kommer att fylla husens trädgårdar. Husens gestaltning har också en hel del gemensamt med befintlig bebyggelse.

– Man ska känna igen sig i området, men samtidigt hjälper färgsättningen till att skilja ut dessa hus från mängden, att ge dem en lite annorlunda karaktär så att de bildar sin egen grupp. Friliggande villor erbjuder ju en hel del ytterligare kvaliteter, förklarar Peter.

Lika, men ändå olika

Vi förstår tanken, för här är det verkligen inga dussinhus det handlar om. Här finns gott om plats för alla skeden i livet. Dessa ljusa, luftiga villor kommer i tre olika storlekar: 105, 144 och 147 kvm. Alla hus har egna tomter med stora uteplatser att njuta av, egen carport och ett rejält förråd. Men där slutar likheterna. Så här beskriver Peter höjdpunkterna för respektive husmodell:

144 kvm – med svårslagna sociala ytor

– Det här är huset för den sociala familjen. Förutom tvättutrymmet med groventré, ett badrum och ett förråd under trappan är nedervåningen i princip ett enda, jättestort rum. Här skapar stora fönsterpartier och tre altandörrar en härlig genomsikt: en fin kontakt mellan ute och inne.

Altanen är också något alldeles extra, byggd i vinkel sträcker den sig både längs med trädgårdssidan och en bra bit in på långsidan av huset, helt fritt från insyn tack vare grannens carport på andra sidan tomtgränsen.

Det öppna köket är som gjort för social matlagning, men här finns också en separat matplats, med utsikt mot den lugna villagatan utanför, där åtta personer får plats vid bordet. Och en trappa upp hittar vi fyra fina sovrum, ytterligare ett badrum, en klädkammare och ett mysigt allrum.


147 kvm – med jättekök och privat föräldraoas

– På pappret kan det vara svårt att förstå hur mycket som faktiskt skiljer det här huset från det som är tre kvadratmeter mindre. Och det är heller inte storleken som sådan som gör skillnaden. Det handlar dels om att huset får lite andra proportioner och dels om omsorgen som ligger i de små detaljerna.

Även här finns allt det praktiska på plats; tvättutrymme, ett badrum och ett förråd under trappan. Och även här är nedervåningen i princip ett enda, jättestort rum med härligt ljusinsläpp och flera utgångar till en stor och fin altan. Men i köket händer det grejer. Här får du ett gigantiskt kök med ofantligt mycket köksbänk, perfekt för notoriska bullbagare och alla andra som gillar att tillbringa mycket tid vid spisen. Här finns också en fin köksö för både läxläsning och fikastunder.

På övervåningen får föräldrarna en helt egen avdelning – ett riktigt master bedroom med egen walk-in-closet och eget ljust och härligt badrum med dubbla duschar. De andra två (möjligt med tre) sovrummen är också normala i storlek och kan möbleras på olika sätt. Från allrummet (eller det fjärde sovrummet) kliver du också ut på den mysiga balkongen med utsikt över gatan, kanske blir det ditt nya arbetsrum? Här finns också ett mysigt allrum och ytterligare ett badrum med WC och dusch. Huset har alltså hela tre badrum, perfekt när alla ska iväg samtidigt på morgonen – inte minst för tonårsfamiljen…

105 kvm – enplanshus med kvadratmetrarna på rätt ställe

– 105 kvadratmeter kan låta lite, men faktum är att det enda vi har offrat här är ett sovrum – det här huset har tre. Samvaroytorna med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum är de samma som i de större husen, här finns också den stora, härliga altanen och massor av fönster som släpper in ljuset. Tvättutrymme med groventré, badrum och två sovrum ligger i anslutning till entrén.

Från vardagsrumsdelen kommer du sedan in i den lite mer privata master bedroom-avdelningen med husets stora sovrum, klädkammare och ett rejält badrum med plats för badkar. Kanske är detta det idealiska huset för paret med utflugna barn? Det har samma fina kvaliteter som de större husen, men är betydligt mer lättstädat.

Projekt

Försäljning pågår

Pärlbandet

Norrtälje, Björnö

  • Kommun Norrtälje
  • Antal bostäder 13 st villor
  • Tomtarea 500 - 650 m²
  • Boarea 105, 144 och 147 m²
  • Pris Från 4 450 000 kr
  • Inflyttning 2020/2021
  • Upplåtelseform Äganderätt
Läs mer