Design som känns i hjärtat

Arkitekten och stadsplaneraren som ligger bakom Brf Flygledartornet, Erika Wörman, kallar sig själv för en mellanrumsarkitekt. I hennes värld handlar allt om det som händer mellan husen i ett område. Hon jobbar nästan som en inredningsdesigner, fast utomhus, och låter ljussättning, materialval och färgsättning – men också dofter och ljud – väcka associationer och känslor hos oss. Hur går det till? Häng med på en titt bakom kulisserna!

Skillnaden ligger i detaljerna

Att kunna sitta i skuggan av ett träd och läsa en bok, eller att det finns en bänk placerad precis där du behöver den – det är sådant som gör hela skillnaden, menar Erika. Det handlar om att ta hänsyn till hur vi människor uppfattar rummet. För att bostadsutvecklarna ska ha råd att bygga så att människor har råd att bo behöver vi få in så mycket bostäder som möjligt i ett område – men det ska fortfarande kännas luftigt och trivsamt. Erika tar gamla småstäder och skärgårdssamhällen som exempel. 

Erika Wörman - Arkitekt

– Där är trångt mellan husen, utan att vi upplever det så. När man jobbar med mellanrummen, till exempel med hjälp av plank, växter och häckar, händer det något i vårt inre. Vi tänker ”åh vad mysigt”, inte ”oj, vad trångt”.

Gilla läget

När Erika börjar planera ett område utgår hon från två P: platsen och pengarna. Det gäller att utnyttja förutsättningarna maximalt, dels av ekonomiska skäl, men också för att ge projektet en egen karaktär. När det gäller Brf Flygledartornet är kullen projektet ska byggas på en av de viktigaste beståndsdelarna.
– Vi dras alltid till högsta punkten, oavsett var vi är. Det är något med stigen upp till bergets topp som är helt oemotståndligt för oss människor, förklarar Erika.

Berätta historien

Alla platser har en historia som förtjänar att berättas. Riksten friluftsstad var förut en gammal militärflygplats för Södertörns flygflottilj f18, och precis som namnet skvallrar om stod självaste flygledartornet just på platsen där Brf Flygledartornet byggs. Som en hyllning till detta har Erika inspirerats av vår svenska militärhistoria i såväl färg- som materialval. Tuffa material kompletteras med romantiska, klassiskt svenska, växter. Coolt och romantiskt i en utsökt kombination som triggar alla sinnen.
– Tänk filmen repmånad plus valfri pilsnerfilm, det kan vara en mörkgrön vägg som pryds av röda klätterrosor, eller hård betong som möter klättrande humle. Allt inramat av ljudet från knarrande grus, smaken av äpplet du plockar direkt från trädet och doften av hägg och syren, berättar Erika.

Skapa plats för gemenskap

Att känna tillhörighet i sitt område är viktigt för alla. Därför kommer Brf Flygledartornet att få en hel del gemensamma ytor. Dels en fantasieggande lekplats med flygtema, men planen utanför det gamla flygledartornet ska också bevaras som en mysig gemensamhetsyta där alla i området kan njuta av utsikten. Här kan det dukas upp till både midsommarfest och kanske kräftskiva med grannarna?
– Det blir en plats för människor, formgiven som en sådan, även om sopbilen naturligtvis också ska vända där, konstaterar Erika.

Och en egen täppa

Höjdskillnaderna ger Brf Flygledartornet en speciell karaktär, det gör också att både hus och trädgårdar blir lite mer personliga än i ett vanligt radhusområde. Även här blir det samma mix mellan det tuffa och coola och det romantiska, svenska. Förmodligen blir det också fruktträd av olika slag. Här kommer också att finnas fina möjligheter till odling, något som både ligger i tiden och knyter an till gångna tiders trädgårdstäppor. Bara ett av alla exempel på att Brf Flygledartornet får en design som känns i hjärtat.

 

Projekt

Slutsålt

Brf Flygledartornet

Botkyrka, Riksten

  • Kommun Botkyrka
  • Antal bostäder 29 parhus, radhus och fristående hus
  • Boarea 107, 120 och 137 m²
  • Inflyttning Från december 2020
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer