Hållbara hem i Sveriges mest hållbara stadsdel

Med Sigtuna stadsängar siktar Sigtuna kommun högt i hållbarhetsarbetet. Målsättningen med den nya stadsdelen är att den ska bli Sveriges mest hållbara – och mitt i detta tar Brf Honungskupan en självklar plats. Här kan du hitta hem i Svanenmärkta tvåor, treor och fyror med alla bekvämligheter – och få egen honung på köpet.

Det är här Sigtuna växer

På bekvämt avstånd från Sigtunas mysiga stadskärna hittar vi kommunens stora satsning. Sigtuna stadsängar är nämligen mycket mer än bara några enstaka hus på en åker eller i en skogsglänta: det här blir en stadsdel i sin egen rätt, berättar Tommy Waldnert som är projektutvecklare hos oss på OBOS.

– Planen omfattar allt från flerbostadshus till villor, så här kommer att finnas hem för alla behov. Det planeras också för en hel del service, bland annat i form av skola och förskola, vårdcentral, restauranger, gym och en riktigt fin livsmedelsbutik.

För dig som uppskattar det goda livet

Brf Honungskupan får ett perfekt läge i området. Husen byggs med variation i både höjd och färgsättning och placeras som ett u vilket bildar en trevlig innegård som i sin tur vetter ut mot en öppen yta. Här kommer både finnas plats för odling av gröna godsaker och rum för det lite speciella som gett bostadsrättsföreningen dess namn: bikuporna som ska producera föreningens egen honung – om föreningen så önskar.

– Vi strävar efter en långsiktig hållbarhet i projektet. Bikuporna är ett exempel på detta, ett annat är att vi gör ett aktivt val att inte bygga något eget garage till fastigheten för att istället fokusera på de boendes möjlighet att leva med mindre biltrafik runt sitt hus. Däremot kommer det att finnas garageplatser att hyra i området, och även tillgång till bilpool, förklarar Tommy.

Sigtuna Stadsängars egna vision av det nya området.

Och vill leva hållbart på riktigt

Kanske behöver du inte ens äga en bil för att trivas här? Från Sigtuna stadsängar har du promenad- eller cykelavstånd till både vattnet och till centrum. Här finns också bra bussförbindelser till såväl Arlanda som Märsta, där du också kan åka vidare med pendeltåget.

För att få bygga i Sigtuna Stadsängar krävs att byggherrarna förhåller sig till kommunens kravlista på ett tjugotal punkter som försäkrar att man bygger miljövänligt. Inga som helst problem för bostäderna i Brf Honungskupan – som dessutom kommer att bli Svanenmärkta. – Och att vi bygger i trä är också ett naturligt val i Sveriges mest hållbara stadsdel, konstaterar Tommy, här kommer du verkligen att känna att du bor i ett trähus: till och med inredningen i lägenheterna får detaljer i trä.

Tommy Waldnert, Fastighetsutvecklare på OBOS.

Rymliga hem med det lilla extra

Tvåor, treor och fyror: Brf Honungskupan bjuder på välplanerade lägenheter med gott om plats att leva livet på. De allra flesta får också egen balkong eller uteplats, några får till och med två. Så vem tror Tommy kommer att trivas bäst här?

– Det blir nog en varierad skara som tycker om att bo och leva hållbart, nära naturen, och som tycker om att ha gott om utrymme och bra funktion i sitt boende, säger Tommy Waldnert.

Projekt

Under planering

Brf Honungskupan

, Sigtuna Stadsängar

  • Antal bostäder 53 lägenheter
  • Säljstart Hösten 2020
  • Inflyttning Hösten 2022
Läs mer