Honung – en naturlig del av det goda livet

I tusentals år har bikupans söta guld varit en eftertraktad produkt. Bin har funnits längre än vi människor och idag är biodling kanske trendigare än någonsin förut. Det behövs, för bina och deras viktiga pollinering är hotad. Därför vill vi i Brf Honungskupan göra en insats och förse föreningen med egna bikupor – och egen honung som tack för hjälpen. Men vad är honung egentligen, hur framställs den – och vad kan man ha den till? Häng med!

Vad är honung egentligen?

Först och främst: riktig honung är en ren naturprodukt. För att ens få kallas honung så ska dess ursprung till 100% komma från blommornas nektar eller honungsdagg. Vår svenska honung blir ofta ljus och fast i konsistensen – men både smak, konsistens och färg beror på var bina har hämtat sin nektar och kan variera stort. Precis som med vin så handlar det om växtsorter, regioner och säsong. Vissa tider på året kan du till exempel få tag i sorthonung, där råvaran kommer från en viss sorts växt, till exempel ljunghonung.

Hur blir den till?

Honungsproduktionen börjar med bin som hämtar nektar från blommor. Nektarn omvandlar de sedan till honung som de lagrar i vaxkakor inne i kupan. När bina täckt honungen med ett lager vax är honungen redo att skördas. Biodlaren plockar då ut vaxkakorna och slungar ut honungen ur kakorna. Sedan sätter biodlaren tillbaka vaxkakorna i bikupan och bina börjar om jobbet med att fylla på, så länge säsongen varar. I Brf Honungskupan kommer en lokal biodlare att hjälpa till med skötseln.

Din bästa kompis i köket

Att honung smakar gott i en kopp te har de flesta koll på. Men honung är bra till mycket mer än så. Förutom att bidra med god smak är honung en ypperlig smakförstärkare som plockar fram det bästa ur andra ingredienser, till exempel i marinader. Du kan ofta ersätta socker med honung i både bakning och matlagning, men ta lite mindre: honung är sötare än socker. När du bakar med honung kan du också behöva minska mängden vätska något, honung innehåller ju en del vatten. Prova dig fram!

Och i ditt hemma-spa

Men honung har också fina hudvårdande och fuktighetsbevarande egenskaper. Testa att lägga en världens enklaste ansiktsmask: applicera ett tunt lager honung i ditt ansikte och låt verka i 15-30 minuter. Tvätta sedan bort med ljummet vatten – och känn skillnaden. Honung kan också blandas med ljummet vatten till en härlig hårinpackning, ta 0,5-1 msk honung beroende på hårlängd + vatten till lagom konsistens, massera in och låt verka ungefär 20 minuter. Skölj ur med ljummet vatten.

Poängen med pollinering

Honung i all ära, men bin har en ännu viktigare uppgift. Pollinering. Om bina inte längre fanns, så skulle vi inte ha tillgång till frukt eller grönsaker. Köttpriserna skulle skjuta i höjden, ja, till och med mjölken skulle vara hotad eftersom bin pollinerar de flesta typer av foder korna matas med. Och både frukostkaffet och dina jeans skulle vara ett minne blott. Ingen lysande framtidsvision, precis. Men tyvärr en högst realistisk sådan. För våra bin har det svårt. Klimatförändringar, användande av bekämpningsmedel, odling i monokultur och parasitsjukdomar har försämrat binas levnadsvillkor avsevärt. När de vilda bina minskar i antal blir biodling ett viktigt verktyg för att bevara den biologiska mångfalden.

Testa Honungskupans kolasås

Världens enklaste, och kanske godaste, kolasås går snabbt att göra – med bara tre ingredienser. Välj svensk honung av god kvalitet, servera med vaniljglass, och kanske lite färska hallon?

  • 1,5 dl honung
  • 25 g smör
  • 0,5-1 tsk vaniljsocker

Lägg ingredienserna i en kastrull och värm upp under omrörning tills smöret smälter. Låt sedan koka tills såsen blir simmig, ta gärna en termometer till hjälp, 110 grader brukar vara lagom. Låt svalna något, ät och njut!

Projekt

Försäljning pågår

Brf Honungskupan

, Sigtuna Stadsängar

  • Antal bostäder 53 lägenheter
  • Pris Från 1.790.999 kr
  • Inflyttning Hösten 2022
Läs mer

Fått smak på stan och vill se mer?

Fått smak på Sigtuna?

Guide till det goda livet i Sigtuna

Gillar du som vi livets goda? Sigtuna levererar upplevelser för alla oavsett ålder eller intresse. Vi satt ihop en guide så att du inte ska missa något!

Till Sigtunaguiden!