Allt fler hittar hem i charmiga Stallarholmen

På senare år har Stallarholmen vuxit en hel del. Här bor man vackert vid Mälarens strand i en gammal kulturbygd med lång historia som omtyckt boplats. Men det är väl knappast omgivningarnas alla fornlämningar som drar dagens inflyttare. Vad är Stallarholmens hemlighet? Fastighetsmäklare Elisabet Jacobsen på Svensk Fastighetsförmedling berättar.

Fin miljö för alla slags familjer

Stallarholmen ligger mitt emellan Strängnäs och Mariefred och levde tidigare lite i skuggan av just Mariefred, som länge varit en populär ort att bosätta sig i. Men nu händer det saker. Allt fler får upp ögonen för Stallarholmen och folk flyttar in från både Stockholm, Södertälje och Nykvarn, säger Elisabet.

Elisabet Jacobsen, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling

– Det är väldigt blandat, vi ser 55+ par som vill bo lite lantligare med egen trädgård, där åtminstone den ena kanske fortfarande jobbar i Stockholm och vill kunna pendla. Och förstås massor av barnfamiljer. Det här är en fin och trygg miljö för familjen, inte minst för barnen. Och här finns gott om möjligheter till idrott och andra aktiviteter.

Bekväm prisbild

Så, livskvaliteten i Stallarholmen är det inget fel på. Heller inte utbudet av service som är förvånansvärt brett med tanke på ortens storlek. Här finns allt du behöver i vardagen, och bättre blir det hela tiden, menar Elisabet. Men det finns också en annan sak som talar för Stallarholmen, nämligen bostadspriserna.

– Titta på vilken Stockholmsförort som helst, där är det dyrt om du jämför med vad du får för pengarna här. Och du kan fortfarande behålla jobbet i Stockholm och pendla, från Läggesta tar tåget cirka 45 minuter till Stockholm, säger Elisabet.

Populärt med nyproduktion 

Att bo nytt och fräscht är populärt även här. Nyproduktion säljer bra, inte minst mindre villor och radhus, gärna i bostadsrättsform, berättar Elisabet.

– Många barnfamiljer har varken tid eller lust att köpa ett äldre hus och renovera, man vill flytta direkt in och bo bra. Och att köpa ett nytt, stort och pampigt, hus kan vara besvärligt innan man kommit en bit i bostadskarriären. Bankerna är ju tuffa idag.

Sundby Strand uppfyller kraven

När det gäller vilka områden som är populära är närheten till vattnet en central del. Ett sådant är Sundby Strand, ett trevligt villaområde med ett lugnt läge och nära till allt. Här finns flera möjligheter att hitta hem. Dels kan du bygga ditt eget drömhus men här kommer det också att byggas efterlängtade radhus i bostadsrättsform i Brf Sundby Äng.

– De här radhusen fyller en lucka på marknaden, vi tror de kommer att tas emot väldigt positivt, säger Elisabet.

Ingen kris i sikte

Medias larmrapporter om bostadskris märks inget av i sydöstra Mälardalen, menar Elisabet.
– Rapporteringen i media utgår bara från storstadsregionerna, det ser inte alls ut så här hos oss.
Så på frågan om man vågar köpa bostad i Stallarholmen svarar Elisabet tvärsäkert ja.
– Absolut, vårt geografiska läge kan ingen ändra på. Vi har precis fått dubbelspår på järnvägen för ännu enklare och snabbare pendling till både Stockholm och Eskilstuna, historiskt sett har vi haft en positiv prisutveckling – och vi har fortfarande bra priser.

Elisabets bästa bostadsköpartips

  1. Förbered dig. Prata med banken, eller bankerna, i god tid så att lånelöftet är klart och du får bra villkor.
  2. Läs på. Om du köper nyproducerat: kolla upp vem som bygger. En etablerad bostadsutvecklare har bra information och du kan titta på liknande projekt de byggt tidigare.
  3. Ställ frågor. Till bostadsutvecklaren eller din mäklare. Det finns inga dumma frågor.
  4. Åk ut och titta. Du hinner inte se allt på en visning. Ta med familjen på utflykt för att känna in området. Ställ bilen och promenera runt. Var ligger skolan? Matbutiken? Badplatsen? Är det här vi ska bo?

Projekt

Slutsålt

Brf Sundby Äng

Stallarholmen, Sundby Strand

  • Kommun Strängnäs
  • Antal bostäder 20 radhus
  • Tomtarea 124 - 512 kvm
  • Boarea 120 kvm
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer