Inte vilken håla som helst

Tänker du att Stallarholmen är en sömnig liten by där inget händer? Tänk om. Precis som rubriken (och ortens slogan) skvallrar om är Stallarholmen något utöver det vanliga. Stefan Seidel är född och uppvuxen här och har, efter några år i Stockholm, flyttat tillbaka. Han beskriver ett samhälle fyllt av idérikedom – och där idéerna också blir verklighet.

Starkt engagemang

– Stallarholmen är en väldigt kreativ ort med en stark entreprenörsanda. Kanske beror det på att det här är ett gammalt bondesamhälle, folk har inte haft någon ”storebror” som fixat saker för dem – utan de har fått göra det själva. På de flesta orter finns en eller ett par eldsjälar – här finns så många, berättar Stefan.

Företag, föreningar och festivaler

Stallarholmen har rekordmånga småföretag och ett rikt föreningsutbud med aktiviteter för alla åldrar, allt från volleyboll och bågskytte till ridning, dans och teater. Det gula industrihuset är händelsernas centrum, här ordnas massor av aktiviteter som Kreativ sommarmarknad och Kreativ julmarknad liksom den populära Korv & Bröd-festivalen med fokus på närproducerad mat. Varje år ordnas också en välbesökt vikingafestival på Östabadet. Och just nu pågår planeringen för en musikfestival till sommaren, berättar Stefan.

– Här finns alla möjligheter för den som vill skapa saker tillsammans med andra!

Välkomnande atmosfär

Stallarholmen växer väldigt snabbt, men det är långt ifrån bara hemvändare som flyttar tillbaka, menar Stefan. Här trivs människor i alla åldrar, från barnfamiljer till seniorer.

– Vi har många inflyttare. Och så har vi många som bott här hela sitt liv, det skapar en bra blandning av människor och ett viktigt tankeutbyte.

I Stallarholmen hälsar man på alla. Stefan berättar att han, i egenskap av redaktör för Stallarholmens egen tidning, precis har intervjuat några nyinflyttade om deras första intryck av orten.

– Det första som slog dem var att alla här i Stallarholmen var så trevliga, oavsett ålder.

Stefan Seidel

Bra utbud och ljuvligt läge

För att vara en ”håla” har Stallarholmen ett imponerande serviceutbud. Stefan räknar upp skola och förskola, distriktssköterska, matbutik, bensinstation, caféer, restauranger och mycket mer. Och så Stallarholmens läge, då. Visst är det väl ändå något alldeles extra?

– Ja, man blir ju lite hemmablind, men nu när jag sitter här och blickar ut över Mälaren är det faktiskt helt ljuvligt!

Stefans smultronställen

Printz Bageri – gott fika i jättefin miljö, här trivs jag verkligen!
Åsa gravfält – gammal klassisk vikingamark, supervacker natur!
Mälsåkers slott – här ordnas guidningar, konserter och teater i vacker slottsmiljö.
Ekebyviksbadet – kanske kommunens finaste bad?

Vill du veta mer om Stallarholmen?

Läs ortens egen tidning Gilla Stallarholmen här.

Projekt

Slutsålt

Brf Sundby Äng

Stallarholmen, Sundby Strand

  • Kommun Strängnäs
  • Antal bostäder 20 radhus
  • Tomtarea 124 - 512 kvm
  • Boarea 120 kvm
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer