En ljuvlig kantarell

Svampchans i Valsjöskogen

Oregelbundet vågig, från varmgul till ljust gråbrun. I mjuka skogsgläntor. På bröd, med salt och peppar på. Vi svenskar älskar kantarellen i alla dess former. Sicken tur då att 2019 blev ett kantarellår att minnas. I Österåkers skogar kan du fylla din korg till brädden.

Ett stilla duggregn faller över mossklädda berg och svagt sluttande skogsbackar. Vätan har väckt skogens dofter till liv. Jord, mossa och multnande höstlöv. En hackspett pickar enträget i periferin.

– Ett perfekt svampväder, tycker mykologen Åke Strid, pensionär från Naturhistoriska Riksmuseet, tillika Österåkers främste svampexpert.

I 40 år har han guidat unga och gamla genom svamparnas förunderliga värld. Idag börjar turen i en ekbacke i närheten till Valsjöskogen. Hit brukar Åke ta sig när han är ute efter bleka kantareller, en tidig variant som växer vid hassel och ek. Men även trattkantarellen trivs lite längre ner i området, där naturen växlar över i granskog.

En man som doftar på en kantarell

Det är viktigt att alltid granska, och lukta, på varje svamp man plockar.

– Titta här, ett hyfsat exemplar av Blåmusseron, en ätlig svamp med blålila skivor, säger Åke och för svampen till näsan för att säkerställa en lätt gummiaktig doft.

Med försiktiga kliv tar han sig vidare över slippriga rötter och kullfallna träd. Han vet exakt vilka stigar han ska välja. Under vilka granar han ska söka. Plötsligt dyker han ner bland mossa och höstlöv och blottar en klassiskt gråbrun höstkantarellhatt. Just det här exemplaret har lite frost mellan åsarna på hattens undersida.

– Det går utmärkt att plocka trattkantareller, eller höstkantareller som de också kallas, även efter ett par frostnätter, säger Åke.

– Det går utmärkt att plocka trattkantareller, eller höstkantareller som de också kallas, även efter ett par frostnätter, säger Åke.

Han berättar att kantarellen är den perfekta nybörjarsvampen. En av få matsvampar som är svår att förväxla med oätliga arter. Men Åke poängterar vikten av att alltid granska varje svamp man plockar. Och att aldrig smaka på svamp så att barnen ser, eftersom de själva kan lockas till smakprov.

– Det är utmärkt att ha med sig barn på svampturen, eftersom de naturligt har ögonen så nära marken. Men de ökar förstås risken för olämpligheter i svampkorgen, skrattar Åke och tänker sig tillbaka till sin egen barndom. Till gården i Västergötland, där han till pappas förskräckelse började intressera sig för färgstarka kremlor redan som fyraåring.

Åke läser en bok om svampar

1 av 3

Man kunde ju tänkta sig att någon som Åke sitter på en hel del hemliga guldgruvor här i skogarna han strövat i sedan tidigt 70-tal. Men det stämmer inte alls. Enligt honom spelar det ingen större roll vart man går. Ett bra svampår kan man hitta svamp var som helst i det vidsträckta skogsområdet mellan Trastsjön och Valsjön. I den kuperade terrängen andas barrskogar jämte lövrika blandskogar och sumpskog. Förutsättningarna är goda för ovanliga växter, djur och svampar som annars har svårt att överleva i skog som brukas hårt.

En kantarell omringad med mossa

Kantarellen är relativt lätt att hitta och blir sällan angripen av larver eller andra skadeinsekter.

Själv plockar Åke svamp någon gång i veckan, men någon storätare det är han inte. Han ser svampen som ett tillbehör att förgylla och krydda maten med, inte ett baslivsmedel. Till de personliga favoriterna hör mandelriskan och sillkremlan, som båda har en utpräglad skaldjursarom.

– Det här är ingen svamp att börja leta efter direkt när du har flyttat hit. Häng med på en av mina svampturer så ska jag berätta hur du lär dig plocka rätt.

Fakta om Åke

Ålder: 87 år ung

Åke är en svampexpert

Familj: Barn barnbarn och barnbarnsbarn

Bosatt i Åkersberga sedan: 1976

Svampintresserad sedan: Barnsben

Favoritsvampar: Mandelriska, sillkremla och – förstås – kantarell!

Favoritrecept: Dillstuvad sillkremla och mandelriska.

På meritlistan: Botaniklärare i Nairobi, universitetslektor vid Umeå Universitet, mykolog på Naturhistoriska Riksmuseet och en doktorsavhandling om svampar som växer på träd.

Kul om Åke: Vann 2011 Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkelse ”Trädgårdens eldsjäl”, för sitt arbete i Åkersberga Trädgårdssällskap. Psssst! Deras visningsträdgård är helt klart värd ett besök, belägen vid Café Länsmansgården på Kantarellvägen 12. Under säsong finns här också anslag om aktuella svampexkursioner.

Är du intresserad av Brf Valsjöskogen?

Är du intresserad av Brf Valsjöskogen?

Gå till projektsidan för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer!