Upptäckarsöndag vid Valsjön

Vem säger nej till fantasilekar i tipi-kojor, bland hängmattor och trollstubbar? Eller metfiske och löften om grillkorv och fikabröd? Vi tar rygg på familjen Lundin, när de utforskar området kring Valsjön en solig novembersöndag.

Det är tidig helgmorgon men My, Gustaf och döttrarna Elise och Elvira är uppe sedan länge.
– Det har nästan blivit rutin att efter frukost slänga på sig underställ och skalkläder och ta sig ut till något av strövområdena längs med Österåkers långa kustlinje. Idag har vi valt naturlekplatsen vid Kolgärdet med korvgrillning och fiske i Valsjön, säger Gustaf.

Han packar ur kombin och låter döttrarna styra kosan mot målet. Det inte svårt att förstå varför Kolgärdets naturlekplats ofta beskrivs som ett fantasieggande resmål med sitt utbud av indiantält i trä, hängmattor och diverse balansleksaker.
– Inte nudda marken, ropar Elvira till lillasyster Elise och svingar sig upp på en av balansbommarna.
Hon styr vägen fram med hjälp av tungan, samtidigt som hon resonerar med sig själv om vilka djur parkens träskulpturer kan tänkas föreställa.

Medan barnen roar sig på egen hand har My gjort upp eld och trätt korv på pinnar.
– Vem är hungrig som en varg?
– Jag, ropar två projektiler.

När både magar och lekbehov är mättade lyckas inbitne sportfiskaren Gustaf lotsa familjen den korta promenaden ner mot sjön.
– Jag tror att vi satsar på maskmete, även om den fiskemetoden används mest sommartid. För barn är det väldigt spännande att kunna följa hur fisken närmar sig masken genom flötets rörelser, säger Gustaf och blickar ut över den relativt stora skogssjön.
Med van hand trär han mask på krok.

– Man hinner prata om mycket medan man väntar på napp. För mig är det här verkligen kvalitetstid med barnen. Dessutom vill jag ju gärna introducera min stora hobby för dem, säger Gustaf och ger sina tjejer lite tålamodsmedicin i form av bulle.

När fikabrödet är slut börjar det gäspas i lägret. Det har blivit dags att lämna Valsjön för den här gången. Tyvärr utan fisk i hinken.

– Här finns massvis nytt att upptäcka framöver. Platsen utgör även en av entréerna till Trastsjöskogen med dess många vandringsleder och naturupplevelser, avslutar My.

Det här är familjen Lundin

Namn: My, Gustaf, Elvira och Elise.

Ålder: 40, 38, 7 och 4.

Därför diggar vi Österåker: För den fantastiska naturen och det rika fritidslivet. Dessutom ligger det nära lantstället i Norrtälje.

Gillar med Valsjön: Det är den perfekta dagsutflykten för en småbarnsfamilj. Här finns naturlekpark, en intim badplats med god uppsikt mot vattnet, fiske, både kortare upptäckarstigar och längre skogsvandringar.

Projekt

Försäljning pågår

Brf Valsjöskogen

Åkersberga, Margretelund

  • Antal bostäder 29 par- och radhus
  • Pris Från 2 995 000 kr
  • Inflyttning okt 2021 - apr 2022
Läs mer