Hitta ditt nya hem i Söderort – mäklaren tipsar

Hur ser det ut på bostadsmarknaden i Södra Stockholm? Var vill folk bo, och hur vill de bo? Och vad ska man tänka på inför sitt köp? Mats Karlsson, försäljningschef på Svensk Nyproduktion, har koll på läget.

Vi vill bo i radhus och kedjehus

Mats menar att det generellt har blivit lite trögare på bostadsmarknaden det senaste året, och då främst när det gäller försäljning av lägenheter. Men samtidigt finns det boendetyper där efterfrågan är fortsatt stark, speciellt om de ligger i rätt område.

– Framförallt nybyggda lägenheter finns det mycket ute av, men nyproducerade radhus och kedjehus finns det inte alls lika gott om, därför är dessa också mer eftertraktade, berättar Mats.

Nyproduktion och bostadsrätt

Bostadsrätter i form av radhus och kedjehus i nybyggda områden är extra eftertraktade. Både bland äldre som bestämt sig för att sälja villan och inte minst bland yngre barnfamiljer.

– Det blir en alldeles speciell sammanhållning i ett område där alla flyttar in samtidigt, en slags nybyggaranda där både barn och vuxna lätt får nya kompisar, säger Mats.
Att inte behöva tänka på renoveringar inom en överskådlig framtid är också något dagens köpare attraheras av. Men det finns också en annan viktig poäng med att köpa nyproducerat.

– Det här blir ditt eget hem med en gång, du flyttar inte in i någon annans. Det blir en helt annan känsla!

Håll koll på kostnaderna

Jämfört med att köpa ett hus med äganderätt är köpet av ett hus i bostadsrättsform ett tryggt val, säger Mats. Du får koll på vad ditt boende kostar varje månad och riskerar inga oförutsedda utgifter. Och just detta tycker Mats att varje köpare ska lägga lite extra vikt vid.

– Det gäller att se på hela boendekostnaden, inte bara titta på husets prislapp. När du köper bostadsrätt är det också viktigt att göra sig insatt i föreningens ekonomiska plan, det kan din mäklare hjälpa dig med, tipsar Mats.

Och på byggherren

Tidigare har folk inte brytt sig speciellt mycket om vilket företag som bygger bostaden, men i takt med att bostadsföretagen blir allt fler och media uppmärksammat en del tvivelaktiga affärer börjar allt fler dra öronen åt sig.

– Man ska vara försiktig med att köpa bostad av mindre, okända företag idag, speciellt när det gäller bostadsrätter. Istället bör man välja en etablerad bostadsutvecklare som har lite muskler, som OBOS till exempel. Deras storlek är ett stort plus, säger Mats.

Vågar jag köpa?

I tider där media rapporterar om bostadsbubbla var och varannan dag är det kanske inte så konstigt om folk avvaktar med bostadsbyte. Därför frågar vi Mats det som alla vill veta: vågar man köpa ett bostadsrättsradhus i Söderort idag?

– Absolut, utbudet är inte stort på den här typen av hus, och efterfrågan är ständigt stor. Radhus och kedjehus finns det alltid köpare till.

Se vart OBOS bygger i Söderort!

OBOS erbjuder bostäder i projekt strax söder om Stockholm. Går du i bostadsdrömmar föreslår vi att du tittar närmare på våra projekt!

Hitta hem i Söderort