Hus som berättar en historia

Radhusen i Brf Kolonilotten har gott om sköna detaljer som ger området karaktär. Här hämtas inspiration både från England och från vår svenska industrihistoria. Tre husmodeller som tillsammans skapar en fin enhet: ett levande kvarter som flirtar med tider som varit, säger Monika Rahm på Krook & Tjäder – en av arkitekterna bakom projektet.

Speciella förutsättningar

Brf Kolonilotten kommer att ligga granne med CV-stadens fina gamla industribyggnader i tegel. En del av uppgiften här bestod därför i att anpassa husens gestaltning till det befintliga industriarvet, berättar Monika.

Materialval som puts och tegel används för att förstärka den klassiska industrikänslan. Men även husen med lockläktspanel passar väl in i temat, eftersom de påminner en hel del om en gammeldags arbetarlänga.
– Det här är hus med riktig karaktär. De hade inte passat var som helst, men just här passar de perfekt. Här berättar de en historia, konstaterar Monika.

Utnyttjar läget

Detaljplanen styr också över husens placering i förhållande till gatan, vilket här skapar en trivsam townhouse-känsla i stil med en klassisk brittisk radhusgata. En viktig del i projektet har också varit att utnyttja husens respektive läge på bästa sätt. Det syns dels i husets placering på tomten, men även i hur husen ser ut inuti, säger Monika.

– Husen har sina sociala ytor mot baksidan, men vissa tomter har sin bästa sida mot gatan och de husen får en fin matplats ut åt det hållet, förklarar Monika.

Planlösningar med guldkorn

När det kommer till insidan ligger fokus på ljus och funktion. Alla hus har sociala ytor på nedervåningen och en trappa upp hittar vi familjens sovrum och allrummet med plats för Bolibompa-soffan, som Monika säger. Två av de tre husmodellerna har exakt samma planlösning, medan den tredje och största husmodellen skiljer sig lite från de andra. Till exempel när det gäller kök, matplats och vardagsrum.
– Genomgångsköket i det lite större huset kommer att bli väldigt ljust och trevligt, tipsar Monika.

Småskalig närhet

Hus med karaktär, egna trädgårdstäppor och närheten till både grönområden, Svartån och centrum är några anledningar till att det här området kommer att bli helt fantastiskt, menar Monika. Förhoppningen är att Brf Kolonilotten ska kännas som ett levande bostadsområde med en skön småskalighet. Den trevliga innergården ger rum för att leka och umgås. Och på den lugna gatan kommer förmodligen massor av barn att lära sig att cykla eller spela landhockey. Så, vem tror då våra arkitekter kommer att trivas bäst här?
– Både den unga och den lite äldre familjen. Det lite mer kompakta huset passar kanske extra bra för familjen med små barn där man lever mer tätt inpå varandra, medan det andra även har fina ytor för vuxenhäng säger Monika.

Projekt

Under planering

Brf Kolonilotten

Örebro, CV-staden

  • Kommun Örebro
  • Antal bostäder 16 radhus, 18 lägenheter
  • Säljstart Höst/vinter 2020
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer