Flytt till något helt nytt

Snart flyttar Stefan och Eva Lennartsson ut ur sitt radhus i Karlshamn och in i sin villa i Kvarteret Havsudden i Björkenäs, Pukavik. En inte så lång flytt, rent geografiskt – men ändå till något helt nytt. Ett eget hus i en helt annan miljö. Så, hur kom det sig att paret valde att flytta just hit?

Dags för miljöombyte

Efter nästan 25 år i ett radhusområde började paret känna att det var dags att prova något nytt, berättar Stefan.
– Området vi bor i idag består av radhuslängor med 38 nästan likadana hus som sitter ihop, och vi kände att det vore trevligt att någon gång kunna gå runt sitt hus.

Lycklig slump

Från början hade Stefan och Eva tänkt sig en enplansvilla från 60-talet. Men utbudet av sådana visade sig vara begränsat, och de som ändå såldes gick för ganska höga priser. Samtidigt lockade tanken på att bo i något helt nytt, så när Kvarteret Havsudden dök upp på marknaden var det nästan som av en lycklig slump, berättar Stefan.
– Det bjöds in till informationsträff, så vi bestämde oss för att åka dit och lyssna. Sedan blev det rätt snabba puckar. Vi fastnade både för huset och för området, och bestämde oss ganska direkt.

Ett hus som passar perfekt

En lagom stor, plan och lättskött tomt med grannarna på lite avstånd, ett trevligt område – och naturligtvis närheten till havet – var några av fördelarna som fick paret att välja Kvarteret Havsudden. Och så huset, förstås. 1,5-planshuset Villa Kalmar från SmålandsVillan föll paret i smaken.

– Det här huset passar oss perfekt. Vi är ju bara två vuxna, så nedervåningen räcker egentligen bra för oss. Vi har också valt bort ett av sovrummen för att få ett större vardagsrum. Och vi kommer att inreda övervåningen ganska omgående, säger Stefan.

Gästvåning och investering

Anledningarna till att Stefan och Eva väljer att inreda övervåningen är flera. Dels för att det ska finnas gästrum när parets vuxna barn och barnbarn kommer och hälsar på, vilket nog kan bli ännu lite oftare nu när de flyttar så nära havet. Men Stefan ser också den inredda övervåningen som en möjlig framtida investering.

– Det låter kanske lite lyxigt att ha en våning bara för gäster, men vi vill ju ha lite utrymme för besök. Sedan är det ju heller inte säkert att vi kommer att bo här resten av livet, och med en inredd övervåning blir huset förmodligen lättare att sälja, eftersom det vänder sig till en bredare målgrupp.

En bra affär

Att välja nyproduktion var från början inte alls någon självklarhet för paret. Men prisbilden på hus på begagnatmarknaden gjorde valet enkelt. Skillnaden i kostnad för det här, helt nya, huset jämfört med ett begagnat som behövde renoveras var helt enkelt inte stor nog.
– Och här behöver vi inte ens tänka på några renoveringar de första tio åren, konstaterar Stefan.

Projekt

Slutsålt

Havsudden

Björkenäs, Pukavik

  • Kommun Karlshamn
  • Antal bostäder 5 villor
  • Boarea 95-156 m²
  • Inflyttning 2020
  • Upplåtelseform Äganderätt
Läs mer