Skandinavisk stil med färgglad harmoni

I samarbete med inredaren Zalina Lindner från Umeåföretaget Houme skapades blå och gröna toner, ek, sammet och mängder av gröna växter en inbjudande, harmonisk helhet i projekt Brf Vinterängens visningshus. Inredare Zalina Lindner berättar mer om inredningen.

Duvblått och skogsgrönt

Zalina beskriver inredningen i visningshuset som en klassisk, skandinavisk stil. Färger och materialval skapade en röd, eller i det här fallet blågrön, tråd som band ihop bostadens två våningarna på ett trivsamt sätt.
– Vi valde att jobba mycket ton-i ton. På nedervåningen använde vi oss av olika toner av blått, och på ovanvåningen olika gröna toner: skogsgrönt till mintgrönt. På så vis kunde vi jobba färgglatt, men ändå få ett harmoniskt resultat, förklarar Zalina.

Greige är det nya vita

Trender kommer och går. Zalina ger några exempel på vad som är hett just nu: jordnära material, gröna växter, tvättat linne, ljust trä och speglar. Men vitt och fräscht-trenden som dominerat våra hem under lång tid har fått konkurrens. Den nya stjärnan i färgpaletten kallas greige, en mjuk kombination av grått och beige.
– Greige är helt klart det nya vita, det är en mer harmonisk färg som ger en lyxigare känsla eftersom den inte skapar så kraftiga kontraster, säger Zalina.

Genomtänkta val

Huset var fullt av genomtänkta val. Matbordet i ek hämtade upp trätonen från husets ekparkett och kökets bänkskivor. På stringhyllan ovanför trängs böcker med porslinsföremål och trendiga gröna växter. Mjuka sammetsgardiner på skenor ända uppe vid taket ramade in fönstrena, utan att stänga ute ljuset, och gav känslan av en högre takhöjd i rummet.
– Att låta gardinerna gå från golv till tak, och ända ut i kanten av fönster, kan lyfta ett helt rum, tipsar Zalina.

En oväntad favorit

Härlig, öppen planlösning i all ära. Men Zalinas favoritplats i huset blev en helt annan. Dessutom utrymmet hon trodde skulle bli det mest utmanande i huset.
– Med ett litet skrivbord, en stor rottingkorg och en härlig matta blev den lilla läshörnan på övervåningen väldigt mysig. Eftersom den ligger i direkt anslutning till barnrummet kan man sitta här och läsa och ändå ha uppsikt över barnens lek, som kanske också flyttar ut hit. Och så är det ett fantastiskt ljus här!

5 smarta tips från Zalina

1. Övermöblera inte – låt ditt hem få kännas luftigt.

2. Glöm inte belysningen – ditt hem behöver både mysbelysning och bra allmänljus.

3. En spegel är aldrig fel – både vackert och funktionellt, gör att rummet känns större.

4. Gröna växter – liva upp en outnyttjad yta, eller använd en stor grön växt för att dölja något du inte vill ska synas.

5. Svårt att hitta en plats för tv:n med öppen planlösning? Fundera först på om den alls måste vara i vardagsrummet? Om svaret på den frågan är ja: titta efter fina stativ – det finns bland annat ett jättetrevligt som ser ut som ett målarstaffli. Eller satsa på en tv som är ett konstverk när den är avstängd, Samsung har en sådan modell till exempel.

Ett nytt hem

Att flytta till ett nybyggt hem är en speciell upplevelse. Här hittar du inspiration, visningar och information för dig som vill flytta till ett nytt hem hos OBOS.

Läs mer om ett nytt hem