Så skapar du ett fungerande hemmakontor

Ett kontor hemma kan vara bra att ha oavsett om man jobbar hemifrån eller bara vill kunna sitta och svara på mail och betala räkningar. Det behöver inte vara ett eget rum utan går att få till på mindre ytor med enkla medel. Det är bra att noga tänka igenom var och hur man ska ha sin arbetsplats så att den blir så ultimat som möjligt.

1. Behovet

Tänk till innan du börjar inreda och fundera kring vilka behov ni har. Hur mycket kommer ni sitta i kontoret och hur mycket arbetsyta och förvaring behöver ni.

2. Platsen

Hitta platsen där du tänker dig ditt hemmakontor. Antingen i ett oanvänt rum eller en hörna i ett rum. Kanske kan man kombinera ett arbetsrum med gästrum. Har du ett döutrymme i en hall eller korridor kan det vara ett perfekt ställe för en liten jobbhörna.

3. Skrivbord

Börja med att fundera kring vilken typ av skrivbord du önskar och har plats för. Har man en större yta att jobba med så kan man satsa på ett lite större bord som inte behöver stå mot en vägg och har man en mindre yta får man satsa på nättare möbler. Det finns några enkla varianter på skrivbord man smidigt kan göra:

  • Bockar eller ben med skiva på. Finns många snygga ben och bockar till bra pris.
  • Arbetsytan behöver inte vara ett färdigt skrivbord utan kan vara en väggfast bänk som går från vägg till vägg eller mellan en garderob och vägg. Perfekt om man har en liten yta.
  • En smalare skrivbordsskiva, som inte är så djup, för att ändå få maximalt med utrymme.

4. Kontorsstol

Om du kommer sitta mycket och jobba i din arbetshörna är det såklart jätte viktigt med en skön och ergonomisk stol. Om man däremot har en liten hörna där man bara sitter kortare stunder kan det vara idé att välja bort den klassiska kontorsstolen, som tar rätt mycket plats, för en mindre och nättare stol. Då kan man även använda den som extra stol vid matbordet när man får mycket gäster.

5. Belysning

Det viktigaste förutom skrivbord och stol är bra belysning. Börja med en allmänbelysning och addera sedan punktbelysning, framför allt vid skrivbordet så du får ett bra ljus. Tänk på att ljuset ska komma från vänster om du är högerhänt så att inte handen skuggar det du arbetar med och tvärtom om du är vänsterhänt.

6. Förvaring

Förvaring är A och O när man inreder och desto mindre yta du har för ditt hemmakontor desto viktigare med dold förvaring för papper, pärmar och andra småsaker. För att inte få för kompakt känsla i rummet kan man välja att ha några öppna hyllor där man kan ställa böcker och lite finare, utvalda saker. Less is more gäller på det som då ska vara framme. Satsa på snygga lådor för att dölja småsaker. Försök att utnyttja platsen maximalt och sätt upp skåp eller hyllor från golv till tak. Man kan även måla in hyllorna i samma färg som väggen för en lugnare känsla. Ett annat bra sätt är att ha en hurts som man kan dra fram när man jobbar och styra undan när man är klar.

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, www.formelledesign.se