Utnyttja ytan med smarta möbler

Har du också funderat på att bo lite mindre? I takt med att bostadspriserna stiger börjar allt fler att fundera över den möjligheten. För många är det också ett aktivt val, att minska på mängden prylar, ha mindre yta att städa – helt enkelt leva lite enklare. Oavsett anledning är compact living-trenden här för att stanna. Det märks inte minst genom att utbudet av funktionella möbler för mindre bostäder blir allt större.

Sköna sänglösningar för dig

Nej, du måste inte sova i en bäddsoffa resten av livet, även om dagens bäddsoffor har betydligt bättre komfort än tidigare. Du kan också tänka tvärt om: att använda sängen som soffa med hjälp av ett snyggt överkast och massor av kuddar är en smart lösning när ytan är begränsad. Eller varför inte satsa på ett sängskåp?

Sängskåp finns i mängder av olika utföranden, både stående och liggande. Gemensamt för alla är att sängen göms i ett skåp under dagen. Lika snyggt som praktiskt.

Och för din gäst

Uppblåsbara gästmadrasser i all ära, men de ska ju också förvaras någonstans… En sittpuff däremot är aldrig fel, speciellt inte om den dessutom är en förklädd gästsäng. Här kan du se ett bra exempel hos BoConcept.

Finfin förvaring

Om du har plats för säng, men saknar förvaringsutrymme – bygg en egen säng genom att sätta en bäddmadrass uppe på 2 byråer eller köksskåp. Då får du mycket förvaring till kläder och sådant under sängen, men också en personlig säng eftersom du kan välja exakt vilken stil du vill ha på möbeln. Vill du ha det ännu enklare? Spana in utbudet av sänglådor, förvaringslådor som du skjuter in under sängen. IKEA har till exempel massor av olika modeller.

Youtube video preview

Läs mer på www.marbodal.se/kok/

Trivsamma matplatser

Välj gärna runda former på bord. Dessa gör dels att du får plats med fler sittplatser runt om, men de ger också en luftigare känsla i rummet. Klaffbord kan också vara en smidig lösning och hopfällbara extrastolar kan enkelt hängas upp på väggen i väntan på gäster. Det börjar också komma allt fler smarta lösningar som kombinerar matbord med förvaring. Ta en titt på den här läckerheten från Marbodal, till exempel.

Youtube video preview

Inredningsexperterna på IKEA hissar också drapperier! Läs mer här!

Skärma av

Att jobba med skärmväggar eller draperier är enkla sätt att skapa rum i rummet, men tänk på att gärna välja ljusa färger för att behålla ett luftigt helhetsintryck. Att dela av rum med glasväggar skapar möjlighet att kunna stänga om sig, men ändå ha kvar ett ljusinsläpp. Här finns både möjlighet att måttbeställa vägg efter dina önskemål, men det kan också vara värt att titta efter gamla industri- eller fabriksfönster på loppisar, auktioner eller andrahandssajter.

Rum för framtiden

Kanske känns det lite som science fiction – men vad sägs om en lägenhet som möblerar om sig från ett rum till ett annat på en knapptryckning? Framtiden är redan här.

Detta är ett flexibelt väggsystem från ORI Systems vilket integrerar flera funktioner så som förvaring, arbetsplats, underhållning och säng i ett paket. Även omslagsbilden är från ORI Inc.

Ett nytt hem

Att flytta till ett nybyggt hem är en speciell upplevelse. Här hittar du inspiration, visningar och information för dig som vill flytta till ett nytt hem hos OBOS.

Läs mer om ett nytt hem