OBOS Damallsvenskan

2018 gjorde OBOS en strategisk satsning och blev officiell samarbetspartner till Damallsvenskan. Sedan dess är namnet på serien OBOS Damallsvenskan.

Milstolpe för jämställd fotboll

"För OBOS finns det självklart ett affärsvärde i den här satsningen som grundar sig i våra värderingar. Vi tar ansvar i alla led och går in och visar att vi kan bidra till att brygga strukturella orättvisor i samhället" säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

I Sverige har damfotbollen kommit långt. OBOS Damallsvenskan räknas som den fjärde starkaste ligan i Europa och Sverige har fler aktiva damer och flickor inom fotbollen än män och pojkar inom ishockeyn. Trots detta är fördelningen av resurserna mellan dam- och herrlandslag fortfarande sned.
– De herrlag som hade spelare i VM i Ryssland 2018 ersattes med 72 000 kronor per spelare och dag av det internationella fotbollförbundet Fifa, medan motsvarande summa för klubbar som bidrog med spelare till damernas VM i Kanada 2015 var 0 kronor, säger Annika Gräll, ordförande för Elitfotboll Dam.

Den 25 juli 2018 blev OBOS officiell titelsponsor för Damallsvenskan, vilket - förutom namnbytet till OBOS Damallsvenskan - innebär ett sponsorstöd på 40 miljoner kronor över en femårsperiod. I september samma år meddelade OBOS att man utöver denna summa även avsåg att stötta landslagsspelarnas hemmaklubbar i Sverige och Norge med 75 000 kronor per spelare.
– Bidraget är både viktigt och efterlängtat, men också helt unikt i det hänseendet att det riktas direkt till landslagsspelarnas hemmaklubbar, vilka fyller en viktig funktion för spelarna och bland annat betalar deras löner, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll Dam.

Den 26 oktober fattade FIFA ett historiskt beslut om ersättning till damklubbar i samband med mästerskap, om totalt 78 miljoner kronor. En fråga som Elitfotboll Dam har drivit under ett antal år tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet, de Nordiska Fotbollsförbunden och European Club Association, ECA. – OBOS hade förmånen att få agera förebild i just den här frågan, vilket kanske bidrog till FIFA:s beslut, säger Joakim Henriksson. Och resultatet är precis vad vi önskade, det vill säga bättre förutsättningar för damfotbollen och samhället i stort.

Läs mer om OBOS Damallsvenskan här.

Youtube video preview

#allabidrar

I intervjuserien #allabidrar sitter vi ner med starka och betydelsefulla personer inom svensk damfotboll.

Se alla filmerna här
Youtube video preview

Vi är med hela vägen

Elitfotboll Dam visade i april 2019 på Stockholms Centralstation på alla möjligheter för unga tjejer att gå hela vägen, både på och utanför plan. Som titelsponsor till OBOS Damallsvenskan är givetvis OBOS med hela vägen!

Youtube video preview

Samma möjligheter för tjejer och killar

OBOS är en av Nordens största bostadsutveklare, stolt sponsor av OBOS Damallsvenskan och står för samma möjligheter för tjejer och killar. 

2019-07-05 OBOS

OBOS och EFD genomför "OBOS-omgång" i september

Genom satsningen kommer man att sätta guldkant på sex fotbollsmatcher under sensommaren – allt som ett led i OBOS samarbete med Elitfotboll Dam (EFD) och titelsponsorskap för OBOS Damallsvenskan. OBOS kunder och intressenter får fri entré till matcherna.

2019-05-17 OBOS

1,3 miljoner till damallsvenska lag under fotbolls-VM

Igår presenterades damlandslagets trupp till världsmästerskapet i fotboll 2019. Bostadsutvecklaren Obos bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner SEK till de svenska landslagsspelarnas hemmaklubbar och 1,2 miljoner NOK till de norska för att kompensera ojämlikheten i ersättning från internationella fotbollsförbundet Fifa.

2018-09-20 OBOS

OBOS stöttar svenska damfotbollsklubbar – skänker 75 000 kr per spelare

I samband med världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 bidrar OBOS, en av Nordens största bostadsutvecklare, med ett ekonomiskt stöd till landslagsspelarnas hemmaklubbar.

2018-06-29 OBOS

OBOS Damallsvenskan - ett samarbete som bryter ny mark

OBOS, en av Nordens största bostadsutvecklare, blir från den 25 juli 2018 officiell Titelsponsor till Damallsvenskan - satsar 40 miljoner kronor över en femårsperiod.

Vårt samhällsengagemang

Långsiktighet, ansvar och engagemang är viktiga ledord för oss i OBOS. Vårt samhällsengagemang sträcker sig över såväl ett miljömässigt som socialt och ekonomiskt perspektiv. 

Läs mer om vårt samhällsengagemang