Barn leker på ett golv i vardagsrum öppet ut mot altanen.

Har du upptäckt bostaden som ger dig det bästa av två världar?

Tillbringar du också massor av tid med att scrolla bostadsannonser i jakten på det perfekta hemmet? Du är inte ensam. Men bland alla chica citylägenheter och charmiga tjugotalsvillor är det ofta något som skaver. Stor tomt? Det innebär många timmar med gräsklipparen. Stort hus? Det kräver underhåll. Och den där stora, härliga lägenheten? Den hade ju bara en pytteliten balkong… Så: du vill ha det bästa av två världar? Inget fel i det. Har du funderat på ett radhus?

Lagom när det är som bäst

De första radhusen byggdes i Paris redan i början av 1600-talet, och trenden spred sig snabbt över Europa i takt med att städerna växte. Här i Sverige tog radhusbyggandet riktig fart först under 1950-talet, men vilken fart det fick! Radhusen, tillsammans med sina kusiner parhusen, har sedan dess blivit en äkta svensk tradition. Mer lättskött än en villa – mer frihet än i en lägenhet. Ett boende som är lagom i ordets rätta bemärkelse.

Ett litet barn plockar rädisor i ett trädgårdsland

Barnfamiljens paradis

Kanske är det barnfamiljerna du främst förknippar med ett radhusområde? Kanske har du själv vuxit upp på samma sätt, med nära till lekplatsen och kompisarna precis utanför dörren? Radhusmiljön är ett oerhört populärt bland familjer. Speciellt under småbarnsåren när det är svårt att hitta tiden för underhåll och renovering av en villa men man samtidigt ändå vill ge sina barn frihet att springa rätt ut till lek och bus på ett helt annat sätt än i citylägenheten.

En kille grillar majskolvar utomhus

Uteliv utan bekymmer

Många som tidigare bott i villa uppskattar att de i radhuset kan njuta av sin utemiljö istället för att bara slita med den. En radhusträdgård är perfekt för livsnjutare i alla åldrar, här kan man leka, grilla, sola och bara vara – istället för att lägga en massa tid på trädgårdsarbete. Samtidigt är radhuslivet ofta ett lagom (där kom det igen) stort steg från lägenheten. Säkert har du också träffat någon nybliven villaägare som överväldigats av ansvaret som ett eget hus innebär?

Nya kompisar – även för vuxna

Att bo i radhus är jättebekvämt, speciellt om det är en bostadsrätt. Bostadsrättsföreningen i ett nybyggt radhusområde blir områdets hjärta. Du får möjlighet att påverka skötseln av området, men du står inte ensam med alla beslut. Och eftersom alla där flyttar in samtidigt finns alla möjligheter till god sammanhållning och nya vänner för livet, för hela familjen.

Ett gäng vänner umgås utomhus och äter middag

En kameleont för alla smaker

Så oavsett vem du är och var du bor idag: om du inte funderat i radhusbanorna tidigare vill vi bara säga – ge bostadskameleonten en chans. Vi på OBOS bygger både radhus och parhus över hela Sverige, läs mer om våra projekt här.

Illustration av en tjej på medlemsservice som pratar i telefon

Är det något du undrar över?

Vi svarar gärna på dina frågor!

Till toppen