Människor som blickar ut från ett vardagsrum

Hej förälder, är det dags att flytta hemifrån?

Plötsligt händer det. Liten har blivit stor och har packat sina väskor. Huset som en gång nästan kändes trångt har blivit tomt och tyst, och förresten skulle det verkligen behöva målas om snart. I trädgården växer gräset som ogräs, och snart startar ryggskottssäsongen för villaägare – även känd som vintern. Så, vad säger du, är det kanske dags för en nystart?

Rum är till för att användas

Det kan kännas både sorgligt och konstigt när barnen flyttar hemifrån, det spelar ingen roll hur unga eller gamla de är. Och om vi inte räknar in diverse kvarlämnade grejer finns mest minnen kvar. De sitter ju liksom i väggarna. Visst kan du göra om det tomma rummet till något annat. Ett hemmagym, kanske? Men ärligt talat, kommer det någonsin att bli av? Eller använt, för den delen… En spontan undersökning bland vänner och bekanta visar att barnens rum i villan oftast förblir i stort sett orörda. Oanvända, förutom möjligen som gästrum då och då.

Tid över till annat

Efter åratal av snöskottning, häcktrimning, ogräsrensning och alla små och stora husprojekt är det faktiskt helt okej att ha fått nog av villalivet. Det finns ju så mycket annat som är roligare än att rensa hängrännor och måla staket. Tänk på alla spännande platser du inte hunnit besöka, alla bra böcker du inte hunnit läsa – och den där tanken om att ta upp den där hobbyn du hade förr, den kanske inte är så dum? Och har du dessutom fått barnbarn är det fullt förståeligt att du vill prioritera att göra roliga saker med dem.

En person åker långfärdsskridskor

Din bästa tid är just nu

Lösningen på problemet är kanske enklare än du tror. Gör som barnen – flytta ut. Att byta till ett mindre boende gör att du får mer tid över till annat. Och en nystart är i sig ett äventyr. Skulle du vilja bo närmare stan, eller närmare naturen? I lägenhet eller kanske ett radhus? Kanske vill du flytta till en helt annan stad för att komma närmare barnen. Valet är helt och hållet ditt, eller nåja, det är väl bra om din partner (om du har en sådan) får vara med och tycka till också, för husfridens skull.

En familj på fyra personer lagar mat tillsammans

Så vad väntar du på?

Oroar du dig för att sakna din trädgård? Det går minst lika bra att använda dina gröna fingrar på en liten tomt, ja, till och med på en balkong. Det enda som skiljer är mängden tid och arbete du behöver lägga ner. Tänker du att du kommer att sakna dina trevliga grannar? Bli vän med dem istället! Att få mer tid över i vardagen lämnar ju också utrymme för umgänge med just vänner. Nya, trevliga grannar får du förmodligen ändå på din nya adress. Känns tanken på att få plats med alla saker i ditt nya hem oöverstiglig? Ta tillfället i akt och rensa i röran. Ingen människa blir lyckligare av mängden prylar. Däremot blir vi alla lyckliga av att bestämma över våra egna liv. Och ditt nya liv börjar just nu. Lycka till!