En flicka plockar rädisor i en trädgård

Ska ni bli med trädgård? Grattis!

Svettigt och besvärligt – eller alldeles, alldeles underbart? Att bli med trädgård kommer att förändra ditt liv. Men varför är det så? Och hur gör man för att skapa sin egen oas i tillvaron utan att jobba ihjäl sig?

Bäddat för ute-njut

Att bli med trädgård är att gå ut barfota en tidig sommarmorgon och känna din alldeles egna gräsmatta under fötterna. Det är ljudet av någon som hoppar studsmatta, de första morötterna du stolt drar upp ur pallkragen, alla härliga sommarkvällar på altanen eller bara vardagens småprat med grannen som finns på lagom avstånd på andra sidan häcken. Att bli med trädgård bäddar för livsnjuteri av högsta klass, som det gamla kinesiska ordspråket säger: ”Vill du bli lycklig hela livet, skaffa dig en trädgård”.

en illustration av en trädgård

En del av den svenska folksjälen

Sällan smakar en kopp kaffe så gott som utomhus i vårsolen. Att vi svenskar gillar att sitta ute och äta verkar vara inbyggt i vårt DNA. Titta bara på valfri semesterort, där lokalbefolkningen sitter inne och njuter av restaurangens luftkonditionering, medan vi nordbor ockuperar uteserveringen. Eller besök valfritt villaområde i vårt avlånga land en varm julikväll och känn hur grilldoften ligger tung över kvarteret. Enligt undersökningen Grillrapporten som tas fram av ICA varje år blir varannan svensk gladare av att grilla. Om det beror på eventuella tillbehör ska vi nog låta vara osagt… Oavsett vilket är det nog en av anledningarna till att trädgårdsdrömmen är så fast förankrad i den svenska folksjälen: och nu är det din tur att uppfylla den.

Gå från dröm till verklighet

Så, hur skapar man den där oasen i tillvaron utan att jobba ihjäl sig? Svaret är att skynda långsamt. När du köper bostad av oss på OBOS har vi oftast gjort allt det där tunga och trista – men ack så nödvändiga – förarbetet. Grunden är lagd, gräsmattan är på plats, och det är nu det roliga börjar. Första steget är att fundera på vad som är viktigt för er, och skapa plats för det. Har någon i familjen gröna fingrar? Vill någon ha plats för morgonyogan, en basketkorg, eller kanske en skuggig vrå för en tupplur i hängmattan? Hur ser det ut med studsmattedrömmarna och, kanske viktigast av allt, var ställer vi grillen? Fundera, planera – och prioritera.

Personer umgås i en trädgård tillsammans

Storleken är inte allt

Det som är så fantastiskt med en egen trädgård är att det går att göra så mycket även om ytan är begränsad. När det gäller odling: tänk högt. Uppstammade växter som samplanteras med låga, hängande växter nertill är kanon: varför inte ett mindre prydnadsträd, eller en uppstammad vinbärsbuske, med smultron i botten? En spaljé med klätterväxter skapar fin rumskänsla, samtidigt som den ger skön skugga. Och dina ätbara godsaker kan med fördel samplanteras med vackra blommor. En lite mindre täppa blir också betydligt mer lättskött – med mindre kamp mot ogräs och odjur (läs: sniglar) efter vägen. Lycka till!

en kvinna planterar blommor i en kruka

Till toppen