Gröna träd syns uppifrån i form av ett hjärta.

Bo billigare med Gröna Bolån

Enligt Världsnaturfonden, WWF, går nästan 40 procent av all energi som produceras i Sverige till uppvärmning av bostäder. För att fler ska välja energismarta boenden erbjuder de flesta banker idag så kallade Gröna Bolån, som oftast ger dig 0,10 procentenheter i rabatt på räntan.

Vad krävs för att du ska få Gröna Bolån?

För att få låna grönt kräver banken vanligtvis att din bostad uppfyller något av följande:

 

En illustration för Gröna Bolån

  • Har energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014
  • Är Svanenmärkt enligt Miljömärkning Sverige
  • Är en guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council.

 

Hos en del banker kan också du få rabatt på räntan redan med energiklass C. Hör med din bank vilka krav som gäller för just dig. Om du redan har bolån kan du såklart ansöka om att  ändra dina bolån till Gröna Bolån.

Kan jag ansöka om Gröna Bolån med OBOS hus?

På OBOS strävar vi alltid efter att bygga så energisnåla hus som möjligt, och våra hem uppfyller oftast kraven för Gröna Bolån, med bra energiklass eller i vissa fall Svanenmärkning.

Vad menas med energiklass?

Energiklasserna för bostäder mäter hela ditt hems energiförbrukning. Klasserna sträcker sig från A till G, där A är absolut mest energisnål – men också väldigt ovanlig. Äldre hus hamnar oftast i energiklass E, medan ett nybyggt oftast får energiklass C. Vi på OBOS bygger bostäder i energiklass B eller C, vilket betyder att du har stor chans att få Gröna Bolån.

En familj leker och spelar gitarr utanför en radhuslänga

Vad betyder Svanenmärkning?

Svanen är Nordens officiella miljömärkning. För att ett hus ska få en Svanenmärkning måste det granskas ur ett livscykelperspektiv. Förutom en noggrann granskning av byggnaden i sig, kontrolleras även användningen och förvaltningen av huset, och inte minst själva byggprocessen samt det byggmaterial som använts. Huset behöver även leva upp till tuffa krav på låg energianvändning och ha en sund inomhusmiljö.

Logotypen för svanenmärkt

Att en oberoende part som är expert på området godkänner våra produkter skapar trygghet både för oss och för dig som kund. 41 kriterier måste uppfyllas för att Svanen ska flyga – och nu har vi på OBOS checkat av dessa och fått vår grundlicens, vilket ger oss möjlighet att bygga Svanenmärkta bostäder