En vimpel hänger i en trädgård mellan träden

Grovplanerad tomt - vad betyder det?

En grovplanerad tomt kan beskrivas som ett oskrivet blad där dina trädgårdsdrömmar får alla möjligheter att blomma ut. Det innebär att marken är utjämnad och förberedd för att skapa en trädgård.

Du får själv så gräsmatta, plantera träd, buskar och blommor, fixa eventuella stenläggningar – och bygga dina egna uteplatser. Här bestämmer du själv vad du vill ha i ditt trädgårdsparadis.

Ekonomi och valfrihet

Anledningen till att vi säljer bostäder med grovplanerade tomter är dels en ekonomisk fråga, och dels en fråga om att tillgodose personliga preferenser. Genom att överlåta anläggningen av trädgården till dig blir själva bostadsköpet billigare – och du kan själv bestämma hur mycket tid och pengar du vill lägga på att skapa din trädgårdsdröm.

Dessutom kan du börja från grunden: du behöver till exempel inte gräva upp buskar som du inte vill ha eller bygga om en helt nygjord uteplats för att den inte ser ut som du önskar.

Vilken trädgårdstyp är du?

Barnvänligt med plats för studsmattan, eller en engelsk cottage-garden med många små rum? Kanske rent utav en japansk zen-trädgård? Vill du ha massor av blommor, odlingslådor för gröna godsaker, fruktträd och bärbuskar – eller kanske bara en lättskött oas med en stor altan för avkoppling och grillfester? Börja med att fundera över hur din trädgårdsdröm ser ut, och planera efter det. Vad kan du göra själv? Vad behöver du ta hjälp med? Planera, prioritera – och gör en budget.

Ett barn tittar på ett löv

Rom byggdes inte heller på en dag

Ett gammalt kinesiskt ordspråk lyder: ”Vill du bli lycklig en dag, drick en flaska vin. Vill du bli lycklig ett år, gift dig. Vill du bli lycklig hela livet – skaffa dig en trädgård!” Det finns en värdefull sanning i det.

Ha tålamod, du skapar inte din trädgårdsdröm på en dag. Trädgården är en plats i ständig utveckling – men det är ju också det som är tjusningen. Lycka till!