ett vardagsrum med högt i tak

Tio inredningstips för nyproducerade bostäder

Att inreda ett alldeles nybyggt hem är något utöver det vanliga. Framför dig har du ett blankt blad redo att sätta din egen personliga prägel på, helt utan skavanker som behöver åtgärdas eller döljas.

Men hur gör man för att det ska se ut som ett riktigt hem – och inte som om du bor på ett uppslag i katalogen från valfri möbeltillverkare? Här bjuder vi på några tips.

1. Hitta stilen

Ett nytt hem är lite utav en nystart: ett perfekt tillfälle att låta din egen stil få komma till sin rätt. Skapa moodboards – antingen i fysisk form eller använd Pinterest, där finns dessutom massor av inspiration att hämta. Moodboards är ett superbra sätt att hitta fram till den stil du vill ha.

Använd din moodboard när du går igenom dina grejer och bestämmer vad du vill spara, sälja/skänka – eller kanske göra om? Och ta med den på shoppingrundan för att hitta möbler och prylar med den rätta känslan.

Tips: Låt livet leda! Fokusera på att skapa fina förutsättningar för det familjen gillar allra bäst.

en moodboard med en pensel

2. Låt möblerna andas

Nyproduktion är ofta lika med kvadratsmart, det vill säga maximal boendekvalitet per kvadratmeter. Här passar det bra med lite nättare möbler. Att välja en lite mindre soffa än vad som egentligen får plats, vägghängda hyllor, platsbyggda skrivbordslösningar och runda bord är bra exempel på saker som ger ditt hem ett luftigare intryck.

Tips: Flera mindre soffbord istället för ett stort är både praktiskt och snyggt.

3. Brassa på med belysning

För att få ett lika trevligt som funktionellt hem behövs både bra allmänljus och mysbelysning, även i ett nyproducerat hem med fint ljusinsläpp. Placera ut bordslampor, fönsterlampor och golvlampor efter smak – glöm inte taklampan över matbordet. 5 ljuskällor i ett rum är absolut ingen överdrift.

Tips: Lampor är ett bra verktyg för att förstärka din personliga stil – eller skapa spännande kontraster.

ett vardagsrum med en vit soffa och en taklampa

4. Värm upp med naturmaterial

Ju mer stilren din nya bostad är, desto större är risken att den kan kännas lite kall om du inte inreder den med element som tillför värme och hemtrevnad. Naturmaterial löser problemet. Tänk möbler och detaljer i omålat trä, ljust eller mörkt – beroende på vilken stil du föredrar. Material som ull, linne och läder bidrar också till en varm och inbjudande känsla.

Tips: Vill du vara först med det senaste? Kolla efter furu.

5. Låt hemmet grönska

Kanske världens enklaste sätt att öka trivseln i alla rum? Gröna växter, stora som små. Snittblommor, kryddväxter och krukväxter. Modernt, lite retro eller kanske romantiskt? Här väljer du helt efter din egen stil och smak. Glöm inte badrummet – har du fönster där trivs många växter perfekt där.

Tips: Krukväxterna behöver inte bara stå i fönstret…

växter inomhus mot en vägg

6. Missa inte mattorna

Ett hem utan mattor kan i ärlighetens namn upplevas som lite sterilt. Mattor är extra viktiga i öppen planlösning där flera funktioner samsas på en yta. Skapa grupper av möblerna, till exempel soffa med tillhörande bord, genom att ställa dem på en matta för att skilja den från matplatsen. Välj tillräckligt stora mattor så att samtliga möbler i gruppen kan landa på mattan. Och du, det finns mattor för alla stilar och smaker.

Tips: För extra livfull känsla, välj en mönstrad matta.

7. Och glöm inte gardinerna

Av samma anledning som mattorna: gardiner gör underverk för hemkänslan. Att låta gardinerna gå från golv till tak, och ända ut i kanten av fönstret. På så vis ”höjer” du takhöjden och ger rummet en lyxigare känsla direkt. Men: ingen regel utan undantag. Har du till exempel ett vardagsrum med en fantastisk utsikt? Då kan du gott strunta i gardinerna där, se det fönstret som en tavla som förändras med årstiderna.

Tips: För korta gardiner som ska vara hellånga upplevs som ett par för korta byxor. De ska nästan nå golvet, men utan att släpa i.

8. Få de praktiska detaljerna på plats

Kanske inte det mest glamourösa i hemmet, men fungerande förvaring och tvätthantering är en underskattad vardagslyx. Har du tur har din nya bostad en klädkammare. Se då till att inreda den funktionellt innan du börjar lasta in dina grejer. Fundera också på hur du vill torka din tvätt, idag finns gott om smarta torkställningar att välja mellan. Och glöm inte att fixa förvaringen i hallen, att kunna hålla undan skor och ytterkläder är a och o för att ge ditt hem den välkomnande känsla det förtjänar.

Tips: Möbler och knopplister ton i ton med väggfärgen skapar en harmonisk känsla i hallen.

Stilleben på ett bord

9. Tänk på den röda tråden

Att skapa en röd tråd i hemmet betyder att du med hjälp av dina inredningsval skapar en igenkänning mellan de olika rummen. Det ger hemmet en mer harmonisk känsla än om alla rum inreds individuellt. Tänk på färger, träslag, metaller och andra materialval, eller kanske en viss tidsepok? En röd tråd kan skapas av det mesta.

Tips: Hetaste metallen just nu? Svalt silver.

10. Våga vintage

Att bara välja nyproducerade möbler och detaljer ger inte särskilt mycket karaktär. Det är då du riskerar att flytta in i möbelkatalogen… Plocka in åtminstone några detaljer som inte är tillverkade de senaste tio åren. Det kan vara en speciell matta, en tavla, en gammal spegel, glasföremål eller varför inte böcker? Prylar med själ sätter pricken över i:et och skapar en skön, inbodd känsla.

Tips: Loppisar, auktioner och antikbutiker är bra – men glöm inte Blocket. Här finns chans till riktiga fynd.

Lycka till!

 

Till toppen