Kvinna man och dotter i ett sovrum

Är bostadsrätt rätt för dig?

Att bo i bostadsrätt passar dig som vill ha mer frihet än i en hyresrätt, men mindre ansvar än i en villa du själv äger. Ett tryggt, bekvämt boende som passar de flesta, helt enkelt.

Vad är en bostadsrätt, egentligen?

Det hörs faktiskt på namnet. När du äger en bostadsrätt äger du rätten att bo just där, och blir automatiskt medlem i en bostadsrättsförening. Föreningen är ett slags kooperativ i formen av en ekonomisk förening, där alla tillgångar (hus, tomt etc.) ägs av bostadsrättsföreningen: alltså av alla medlemmarna tillsammans.

Vem bestämmer?

Bostadsrättsföreningen styrs av en styrelse. Vad som är ditt ansvar och vad som är föreningens står i bostadsrättsföreningens stadgar. Oftast ansvarar du för din bostad och eventuell tomt som tillhör den, medan föreningen har ansvar över huset i stort. Men om du vill göra större ändringar som på något sätt påverkar bostadens konstruktion, som el/VA med mera, måste du ha styrelsens tillstånd.

    Vad kostar det att köpa bostadsrätt?

    Förutom köpeskillingen – alltså summan du betalar när du köper din bostadsrätt betalar du en årsavgift till din bostadsrättsförening, ofta betalas den månadsvis i förskott. Pengarna går sedan till att betala bostadsrättsföreningens driftskostnader – såsom räntor, amortering, underhåll, förvaltning, med mera.

      Glöm inte hemförsäkringen

      Bostadsrättsföreningen har en försäkring som bland annat innefattar ansvar för skador på fastigheten. Men du behöver också teckna en egen hemförsäkring anpassad för bostadsrätter. Kom ihåg att beloppsgränsen för lösöre i din hemförsäkring även innefattar värdet av dina ”tillval”. Dessa ägs nämligen inte av föreningen – de är dina egna och därför måste du själv försäkra dem.