Kvinna har ett barn i sin christianiacykel

Se upp storstan – här kommer småstäderna!

När man läser tidningarna ser det ut som om allt händer i storstäderna. Att alla jobb finns där, att alla vill flytta dit – och att alla Sveriges småstäder inte har något att komma med överhuvudtaget. Men är det verkligen sant? Ibland kan det vara nyttigt att lyfta blicken lite, och se saker ur ett annat perspektiv…

Tiderna förändras

Visst var det annorlunda för hundra år sedan, när folk ofta bodde hela sitt liv på platsen där de växte upp. Men sedan dess har det hänt en hel del, framförallt när det gäller hur vi lever våra liv. Sedan internet och fiberuppkoppling kom in i vår vardag kan vi shoppa och roa oss när vi vill – var vi än är. Du kan gå kurser, träna med din personliga tränare, konsultera din läkare – eller kanske jobba hemifrån? Internet struntar fullständigt i var du bor någonstans. Fast i småstaden kan du ju riskera att få en naturupplevelse på köpet när du lyfter blicken från skärmen, förstås.

Ett ungt par lagar mat i ett kök

En enklare vardag

Att bo på en mindre ort har alltid haft sina fördelar. Framförallt i form av ett tryggare, enklare och mindre stressat sätt att leva. När storstadsmänniskorna står som packade sillar i tunnelbanan eller fastnar i en bilkö kan småstadens invånare lugnt ta sig hem från jobbet i egen takt och få tid över till annat. I småstaden vet vi vad våra grannar heter, och umgås med flera av dem. Våra barn har friheten att springa rätt ut i leken. Och visst, vi kanske bara har en ICA-butik på orten – men ärligt talat: hur många spaghettisorter behöver vi välja mellan egentligen?

En roligare tillvaro

Och visst, du som bor i storstan idag har ett överflöd av aktiviteter att välja mellan. Men, handen på hjärtat, hur mycket av det enorma utbudet utnyttjar du? Forskning visar dessutom att vi människor blir stressade av för många valmöjligheter, och extra stressade blir vi när vi tänker att alla andra nog gör så mycket roligt hela tiden… I småstaden slipper du detta. Istället kan du i lugn och ro planera in ett besök i storstaden, helt på dina egna villkor. Om du har lust, förstås, för i dagens småstadstillvaro finns ofta en hel del att uppleva även på hemmaplan.

En kille cyklar mountainbike i skogen

Med äkta livskvalitet

Så, för att summera det hela. Vill du verkligen bo i storstan? Eller vill du uppleva äkta livskvalitet i någon av alla härliga mindre orter runt om i vårt avlånga land? Vi på OBOS bygger bostäder i massor av sådana...