Ljust modernt vardagsrum med mörk soffa, ljus matta, en stol och fönster.

Ett smart sätt att bygga bra bostäder

Vi på OBOS har ett alldeles eget volymhuskoncept som heter Start Living. Det ger oss möjlighet att snabbt bygga kvalitetssäkrade bostäder för rimliga pengar. Men hur går det till? Och varför är det en fördel för dig som bostadsköpare? Häng med, så ska vi berätta.

Från fabrik till färdigt hem på nolltid

Varje Start Living-hus består av ett antal volymer, husdelar som byggs färdigt i våra egna fabriker runt om i Sverige för att sedan monteras ihop till ett hem på byggplatsen. När volymerna lämnar fabriken finns det mesta redan på plats: ditt kök, ditt badrum – ja, till och med vissa garderober.

Volymerna liknar stora LEGO-block som transporteras hela och sätts samman på byggplats.

En illustration som visar OBOS koncept start living

Att bygga på det här sättet gör förstås att det går mycket snabbare än att bygga hela huset på plats. Men det innebär också att ditt nya hem byggs inomhus i torr och säker miljö. Och att montaget på byggplatsen blir en effektiv historia: huset blir tätt på nolltid, jämfört med konventionella metoder.

Lika bra varje gång

För att kunna bygga på det här viset behöver varje volym till en Start Living-bostad alltid se ut på samma sätt. Det gör att planlösningarna och bostädernas konfiguration alltid blir den samma, även om husen kan se olika ut på utsidan. Och tur är väl det, för Start Living-bostäderna är välkända för sina smarta planlösningar. Vi har jobbat hårt för att få in mesta möjliga boendekvalitet per kvadratmeter. Att bygga samma volymer gång på gång gör det också enkelt för oss att säkerställa att produkten håller samma höga kvalitet varje gång. När du köper en Start Living-bostad kan du vara säker på att du vet exakt vad du får.

Med plats för din personlighet

Även när det kommer till bostädernas ytskikt och utrustning försöker vi tänka smart. Basen i inredningen hålls alltid stilren och neutral, för att låta din egen stil få ta plats. Oftast har du också möjlighet att göra olika tillval. Det kan handla om allt från ändringar i planlösningen för att skapa fler eller färre sovrum till färg och stil på köksluckorna. Men det finns en sak som en Start Living-bostad på grund av byggtekniska skäl aldrig kan erbjuda: kakel och klinker i entré, badrum/våtrum och kök. Istället har vi ofta gott om snygga våtrumsmattor och -väggar du kan välja mellan. Betydligt enklare att rengöra än kakel och klinker, dessutom. Kundansvarig kan berätta mer om vad som gäller i varje specifikt projekt.

Mycket boendekvalitet för pengarna

Start Living togs från början fram som ett sätt att snabbare bygga bort bostadsbristen, men idag har konceptet blivit så mycket mer. Ett Start Living-projekt kan se ut nästan hur som helst, men grundtanken är fortfarande den samma: att bygga bra bostäder för rimliga pengar, på platser där människor vill bo och leva. Så att du kan Start Living, helt enkelt.

Illustration av en tjej på medlemsservice som pratar i telefon

Är det något du undrar över?

Vi svarar gärna på dina frågor!

Till toppen