en familj leker och hänger i ett vardagsrum

Hejdå tv:n, vi ses i ett annat rum

Något har hänt med våra tv-vanor. Efter att ha varit vardagsrummets absoluta medelpunkt i 60 års tid börjar tv:n förlora sin status. Inte så konstigt, kanske. Idag tittar vi ju på tv när vi vill – och var vi vill – med våra iPads och smartphones.

Kanske är det också så att ju mer vi använder den nya tekniken – ju mer prioriterar vi att verkligen umgås när familjen väl är samlad. Istället för att bara sitta bredvid varandra framför tv:n...

Andra tider – andra stilar

En gång i tiden hade tv:n makten över möblemanget. Den påverkade både val av möbler och deras placering i vardagsrummet. Och visst, på den tiden var det ju logiskt att ställa tv:n på en tv-bänk längs med en vägg och soffan mitt emot för bästa möjliga vy över underverket. Men hur står sig den möbleringen idag? Nja, det är ju inte den som syns i inredningsmagasinen, precis. Och framförallt lämnar den ju en hel del att önska rent socialt. Hur kul är det att sitta på rad och umgås, egentligen?

Möbleringsförslag

en vit soffa framför en tavelvägg i ett vardagsrum

Inne med umgänge

Den sociala samvaron blir allt viktigare. Kanske behöver vi värna om de mänskliga mötena mer, som en motreaktion till all tid vi spenderar i våra sociala medier eller bara slösurfandes på nätet. Kanske är det för att tid är en bristvara idag, och vi vill göra något meningsfullt med den fritid vi har. Men oavsett anledning har det blivit trendigt att umgås, både med familj och med vänner. Hemmafester hyllas av livsstilsbloggare, klassiska brädspel har blivit mer populära än på länge, och folk startar bokklubbar som aldrig förr. Och då vill vi ju också möblera efter våra nya behov.

Nya möbleringar

När tv:n får ta ett kliv tillbaka händer ofta spännande saker i vardagsrummet. Väggarna bestämmer inte lika tydligt hur möblerna ska stå, och det måste inte längre vara en viss punkt i rummet som hamnar i fokus. Möblerna flyttas ut från väggarna och skapar luft runt sittgruppen. Vi sitter inte längre bara bredvid varandra på rad, utan gärna mitt emot varandra. Det ger oss möjlighet att se varandra i ögonen, läsa av ansiktsuttryck och lyssna mer aktivt – vi blir helt enkelt trevligare att umgås med. Och kanske har ditt vardagsrum en öppen spis, eller fantastisk utsikt? Då kanske det är där fokuspunkten i rummet bör ligga.

en äldre dam hänger upp tavlor på en tavelvägg

Nya tv-placeringar

Trender i all ära, men det finns ingenting som säger att du måste kasta ut tv:n för gott. Många väljer att placera den på en mer diskret plats i rummet. Kanske i ett skåp där den kan gömmas bakom luckor? Eller varför inte byta ut den gamla tv-apparaten mot en projektorduk som går att rulla upp när programmet är slut? Eller, om du har möjlighet: flytta den till ett annat rum. Tänk 70-talets idé om en gillestuga, men med tv istället för den öppna spisen. Då har familjen helt plötsligt två myshörnor att välja mellan. Win-win, som man säger.

en ritning över en alternativ tv placering