man sitter på stubbe i skogen

När satt du på en stubbe senast?

Gillar du också att ta en skogspromenad? Att byta ut löpbandet mot en runda i terrängen, eller bara sitta på en stubbe och filosofera? Perfekt!

Här i Brf Skogsbrynet har du skogen runt knuten, och alla möjligheter att njuta av naturen. Men visste du att skogen inte bara ger en känsla av välbefinnande? Ny forskning visar att den bokstavligt talat får oss att må bra.

Tillbaka till naturen

Redan på 1700-talet menade den franske filosofen Jean-Jaques Rousseau att civilisationen hade fördärvat människan. Han hade nog inte uppskattat hur våra liv ser ut idag. Vi stressar. Många av oss har stillasittande jobb, vi hanterar mängder av information och vistas i miljöer som ställer höga krav på ständig uppmärksamhet. Allt detta påverkar hur vi mår. Och här spelar skogen en viktig roll.

Där vi känner oss hemma

Att naturen är bra för vår hälsa har hävdats sedan lång tid tillbaka, även om de positiva effekterna i sig har varit svårare att bevisa. Men på senare tid har en hel del forskning gjorts på ämnet – och resultaten talar sitt tydliga språk. Naturen gör oss gott – och allra bäst verkar vi må när vi vistas i natur som vi känner oss hemma i. För många svenskar blir skogen då det naturliga valet.

40 minuter sänker blodtrycket

Studier som gjorts vid Umeå universitet och SLU visar till exempel att personer med utmattningsdepression mår bättre av att vara ute i naturen. Men också att friska, men stressade, personer blir lugnare. 40 minuter i skogen räcker för att både puls och blodtryck ska gå ner. Att en skogspromenad eller en joggingrunda innebär fysisk aktivitet är förstås också bra för hälsan, liksom en hälsosam dos naturligt dagsljus – inte minst under de mörkare månaderna. Men det verkar faktiskt som om själva naturupplevelsen är nyckeln till välmående.

 

stig i en skog

Om du så bara sitter på en stubbe

Att skogsbada, alltså att i lugn och ro låta kroppens alla sinnen få bada i intryck från skogens atmosfär, har blivit trendigt och effekterna får stöd i en engelsk studie från University of Exeter. Där jämfördes nämligen en grupp personer som vistades ute i naturen i minst 120 minuter under en vecka med en annan grupp som inte gjorde det. Personerna som varit ute upplevde sig må mycket bättre än de andra – oavsett tidigare hälsostatus. Därför tror inte forskarna att effekterna kan förklaras med att personer med en bättre hälsa rör sig mer i naturen. Vi mår helt enkelt bra av att vistas i skogen, även utan att röra på oss alls.

illustration av ett hjärta skapat av träd

Bäst att bo nära naturen

Att bo nära skog och natur spelar stor roll för vår livskvalitet, vårt välbefinnande och vår hälsa. En ny studie från Stanfords universitet visar till exempel att risken för grubbel och negativa tankar om oss själva minskar när vi befinner oss i naturen. Och redan 2009 upptäckte nederländska forskare att förekomsten av flera sjukdomar – bland annat depression, ångest, hjärtsjukdomar, diabetes, astma och migrän – var lägre hos personer som bodde mindre än en kilometer från ett grönområde. Man kan ju bara spekulera i hur effekterna då blir av att bo så här nära naturen…
Välkommen till Brf Skogsbrynet!

Intresserad av Brf Skogsbrynet?

Intresserad av Brf Skogsbrynet?

Gå till projektet för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer
Till toppen