Man och kvinna i ett kök

Välkommen till ditt alldeles egna hem

Det finns många sätt att bo på. Du kan hyra en hyresrätt, äga en andel i en bostadsrätt eller äga en äganderätt. I äganderätten äger du din egen bostad, vilket förstås innebär mer frihet. Du får själv bestämma vad du vill göra med ditt hem – utan att någon annan lägger sig i. Här berättar vi lite mer om hur äganderätten fungerar.

Att bo i äganderätt

Den här boendeformen passar dig som uppskattar både frihet och ansvar. En egen villa är kanske det första många tänker på när man hör ordet äganderätt. Men du måste inte välja villa för äga ditt boende. Förutom friliggande villor bygger vi på OBOS både radhus, kedjehus och parhus som äganderätter. Oavsett vilken typ av boende du väljer är vi en stabil och trygg leverantör som finns med dig under hela resan mot ditt nya hem.

Frihet

Äganderätt innebär att du äger din fastighet, det vill säga bostaden och marken den är placerad på. Du har alltså frihet att göra vad du vill med ditt hus och din trädgård. Du kan renovera, bygga om, hyra ut eller fritt överlåta din bostad. Du kan påverka dina boendekostnader – och det är du själv som drar nytta av en gynnsam värdeutveckling för din bostad. Som fastighetsägare kan du även använda fastigheten som säkerhet vid tecknande av lån.

Och ansvar

Men som fastighetsägare måste du också följa detaljplan och bygglov – och visa hänsyn för dina grannar. Det är du som har allt ekonomiskt ansvar för ditt boende: räntor, drift- och underhållskostnader, försäkringar och den kommunala fastighetsavgiften.

Vanliga frågor om bostadsrätt, äganderätt och nyproduktion

Vad är skillnaden mellan äganderätt och bostadsrätt?

En äganderätt är en boendeform som passar dig som uppskattar både frihet och ansvar. En egen villa är kanske det första många tänker på när man hör ordet äganderätt. Men du måste inte välja villa för äga ditt boende. Förutom friliggande villor bygger vi på OBOS både radhus, kedjehus och parhus som äganderätter. 

Du som har en bostadsrätt äger en andel i bostadsrättsföreningen och har nyttjanderätt till en specifik lägenhet. Det innebär att du tar hand om din bostad. Som bostadsrättshavare och medlem i bostadsrättsföreningen får du vara med och ta beslut om skötsel och underhåll – vilket också kan påverka din boendekostnad.

Den stora skillnaden är alltså att en bostadsrätt är en del av en föreningen, oftast en lägenhet medan en äganderätt ofta är en villa, radhus eller parhus. 

Hur går köpet till?

  • När du vet var du vill bo och ditt lånelöfte är på plats är du redo för säljstart
  • Du kan göra din köpanmälan direkt på webben
  • Mäklaren bokar in ett möte för avtalstecknande, i samband med avtalsskrivningen betalar du ett första förskott
  • Gör dina tillval för att sätta din prägel på ditt nya boende
  • Efter byggstart håller vi dig uppdaterad med vad som händer i projektet och senast tre månader innan tillträde blir du informerad om när du får flytta in i ditt nya hem
  • Ditt hem besiktigas noggrant av oberoende besiktningsmä, där du också är välkommen att vara med på slutbesiktningen
  • Vid slutbeskiktningen är det också dags att teckna ditt upplåtelseavtal, som gör dig till medlem i bostadsrättsföreningen.
  • Du får nycklar och en praktisk introduktion till nya bostaden. I samband med tillträdet av din bostad betalar du resterande del av bostadens insats. Välkommen hem! 

Läs mer om hur köpet går till här

Hur vet jag att jag gör en bra affär?

För oss på OBOS är det en självklarhet att du som köpare ska känna dig trygg med din affär. Till exempel ser vi alltid till att våra bostadsrättsföreningar har en låg belåningsgrad. Till din hjälp har du även en bostadsutvecklare som har de ekonomiska musklerna att slutföra projektet, en bankkontakt som hjälper dig att göra upp din budget, och mäklaren som kan svara på dina frågor.

Läs mer om fördelarna med att köpa nyproduktion och hur det fungerar här

Vad är färdigställandeförsäkring?

Som säkerhet för projektets färdigställande lämnas borgen från OBOS alternativt en färdigställandeförsäkring. Skyddet täcker merkostnader som kan uppstå om entreprenören inte kan färdigställa sitt arbete på grund av konkurs.

Efter färdigställandet svarar OBOS för de kostnaderna som rör bostadsrättslägenheter som eventuellt inte har sålts. Är de efter sex månader fortfarande osålda köper OBOS bostadsrätterna ifråga och svarar därigenom, som bostadsrättshavare även fortsättningsvis för lägenhetens avgifter.

Nya bostäder från OBOS

Vi bygger rum för livet i hela Sverige. Här hittar du nya bostäder från OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan.