bilar står parkerade utefter gata med lägenhetshus

Ett pittoreskt kvarter på den soliga sidan av Lund

Det som började med en markanvisningstävling blir snart verklighet. Ett härligt, småskaligt bostadsområde med blandad bebyggelse och cykelavstånd till både stadsliv och naturupplevelser – ja, allt som Lund har att erbjuda. Här berättar arkitekten Gunilla Svensson om tankarna bakom Brf Prästkragen.

Ett vinnande förslag

Allt började med en markanvisningstävling från Lunds kommun. I den nya stadsdelen Södra Råbylund, alldeles vid entrén till själva staden, fanns möjligheten att få bygga både bostadsrätter och hyresrätter och Gunilla Svensson Arkitektkontor AB anlitades för att ta fram ett förslag.

Ett jättekul uppdrag i samarbete med OBOS och Lunds kommunala fastighetsbolag, LKF – och vårt förslag vann, berättar Gunilla Svensson.

Lägenhet om 50 kvadratmeter

En utmaning och en möjlighet
Området där Brf Prästkragen kommer att byggas, i sällskap med hyresrätterna som byggs i regi av LKF, visade sig direkt ha vissa utmaningar i form av sin topografi: närmare bestämt en anmärkningsvärd slänt.

Men släntens söderläge är positivt, det gjorde att vi snabbt såg hur husen skulle ligga. Därför får de ett öst-västligt läge för att utnyttja solläget, och de placeras också lite förskjutna från varandra. Den här delen av Lund är en ljus och solig plats i sig, och det här kvarteret blir ett trevligt tillskott i området, säger Gunilla.

kök med grå väggpanel där köket leder ut mot balkong

Ett pittoreskt, småskaligt kvarter

Husens placering, deras varierande takvinklar och fasadernas av olika kulörer med inslag av trä bidrar till att ge kvarteret en trivsam och tillgänglig känsla.

Det blir en pittoresk miljö med ett småskaligt uttryck. Alla hus inom området färgsätts i olika mjuka men ändå kulörrika nyanser, från rött till blått, som ändå är väl avstämda och skapar en harmonisk helhet. Vi har också sett till att man lätt ska kunna ta sig in och ut i området utan att ha för många vägar, förklarar Gunilla.

ett gäng vänner sitter ute runt ett bord i trädgården

Med inspiration från trädgårdsstaden

Gunilla berättar att inspirationen till kvarteret kommer från trädgårdsstaden.

Vi har tittat på klassiska sådana i London och Berlin, områden som hållit stilen i decennier.

Det skapar förstås ett grönt och härligt uttryck: gräs möter grusade ytor och plattsättningar, klätterväxter ramar in balkonger och uteplatser och levande gröna sedumtak pryder sin plats på kvarterets komplementbyggnader. Mitt i kvarteret anläggs en grönyta i öst-västlig riktning som också kommer att leda vidare ut i parken som kommunen planerar att anlägga i närheten.

Att alla bostäder har egna uteplatser eller balkonger i söderläge och egna entréer gör det också enkelt att skapa sitt eget liv i och omkring sin bostad, säger Gunilla.

fristående trähus med söderläge på balkong

Soliga bostäder för de flesta smaker

Här bjuds vi på bostäder för de allra flesta smaker. Gunilla berättar att husens design utgår ifrån omtyckta modeller som byggts tidigare, med extra omsorg om några viktiga detaljer.

Här kan man nå sin bostad via sin egen ingång även om man bor i lägenhet. Vi har också sett till att ytorna för kök och vardagsrum ligger i söderläge och har kontakt med uteplatsen utanför för att skapa soliga gemensamma ytor. Sovrummen ligger däremot svalare, mot öster eller norr.

Avslutningsvis frågar vi Gunilla vem hon tror kommer att trivas bäst här.

Från småbarnsfamiljer till äldre, ja ungdomar också, för den delen. Helt enkelt alla som vill ha nära till parker, natur och lekmiljö.

Bäst med Brf Prästkragen...

Bostäder som passar många i ett härligt kvarter som ger ett pittoreskt, småskaligt intryck. Ett trevligt tillskott till området.

Är du intresserad av Brf Prästkragen?

Är du intresserad av Brf Prästkragen?

Gå till projektet för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer
Till toppen