Flexibilitet i både produktion och gestaltning

Erika Wörman är arkitekten bakom utvecklingen av Start Living 2.0 och OBOS Town. Här berättar hon hur man äntligen kan kombinera värden av industriellt byggande med höga arkitektoniska värden.

Start Living är ett helt fantastiskt smart koncept redan i sin ursprungliga form. Från början tänkt som ett koncept för att bygga bort bostadsbristen kunde jag verkligen se potentialen här. Ett snabbt, kostnadseffektivt och modernt boende passar väl in i de behov som finns på marknaden. Med min bakgrund på Djurgårdsstaden Arkitekter och mångåriga erfarenhet av arbete som arkitekt, såg jag snabbt vilka möjligheter som fanns i att hjälpa OBOS att ta Start Living till nästa nivå...

Flexibiliteten i konceptet är helt fantastisk, just möjligheten att kunna bygga radhus, parhus, kedjehus, villor och flerbostadshus utifrån samma ”byggklossar” eller volymer. Så när vi satte oss ner och planerade gick tankarna dels till vad som definierar Start Living, dels till hur vi kan utveckla konceptet på ett sätt som gör att det fortfarande känns ursprungligt och äkta.

Genom att anpassa planlösningarna och göra dem mer yteffektiva kan vi möta många kommuners krav vid nybyggnation, utan att för den sakens skull tulla på kvaliteten för de boende.

Exteriört får husen flera nya uttryckssätt. Där man tidigare endast har skiljt mellan modernt och klassiskt har vi nu en helt ny designserie, där vi kan variera bland annat fasad, ytterdörrar och fönster för att skapa vitt skilda uttryck. Dessa kan i sin tur kombineras fritt, vilket ger oändliga variationsmöjligheter. Tack vare att vi utvecklar konceptet öppnar sig nya möjligheter för OBOS som gör att Start Living kommer att kunna byggas på mer storskalig nivå. Det är detta som är idén om OBOS Town – föreställningen och visionen om Start Living som varieras i form och uttryckssätt för att skapa hela stadsdelar.

För att vara en del av stadsdelsbyggandet behöver man också förstå vad det är som får människor att vilja besöka en viss stad eller stadsdel. Visst kan fina byggnader vara bidragande, men inte enbart: Det vi gärna besöker och uppskattar är vackra stadsrum; mysiga gator och torg. Start Living är perfekt för att skapa en mångfald av olika miljöer. Allt från villan på landet till storstad, småstad eller trädgårdsstad. Med Obos Town skapar vi hela miljöer där människors upplevelse står i fokus; hur känns det, hur doftar det... Platser som man gärna återvänder till eller stannar kvar. En doft, ett synintryck. Platserna och rummen mellan byggnaderna där det finns möjlighet att leka, grilla, träna eller bara vara. Allt det här har vi också tagit hänsyn till i OBOS Town, som alltså är ett helhetskoncept för stadsbyggnation med Start Living i fokus.