Ett bra koncept blir bättre

2013 levererades de första Start Living-bostäderna. Sedan dess har de blivit allt fler. I skrivande stund har vi byggt runt 800 hus och lägenheter över hela Sverige. Även om variationer på konceptet har lagts till under åren har det mesta varit sig likt – ända tills nu. I år har det nämligen blivit dags för en rejäl uppfräschning av Start Living, både vad gäller design och funktion, berättar Magnus Hultqvist, produktchef på OBOS Sverige.

Fler rum per kvadratmeter

Den första etappen i förändringsarbetet är redan igång. I den finns ett par nya lägenhetsstorlekar, men framförallt ligger fokus på nya, förbättrade planlösningar som gör bostäderna ännu mer yteffektiva.

Magnus Hultqvist, Produktchef på OBOS

- Det handlar om att få ut fler rum per kvadratmeter. Om vi till exempel tittar på lägenheten på 67 kvm, så går den från att vara två rum och kök till att bli en trea, förklarar Magnus.

Ny design ger fler möjligheter…

Nästa steg i processen går under arbetsnamnet Start Living 2.0. Det handlar fortfarande om såväl friliggande hus som kedjehus, radhus, parhus och flerbostadshus – men nu med ett förnyat och förbättrat designspråk. Till exempel tre nya fasaduttryck som tillsammans med olika val av foder till fönster och dörrar skapar näst intill oändliga variationsmöjligheter. Den nya designen har tagits fram i samarbete med arkitekt Erika Wörman från Djurgårdsstaden Arkitekter.

- Vi bygger så mycket nu att vi behöver erbjuda ännu mer variation på fasadernas uttryck för att tillgodose marknadens önskemål, menar Magnus.

Och fler fördelar

I Start Living 2.0 tillkommer fler möjliga planlösningar. Fönsterplaceringen ses över, och ger större fönster och bättre ljusinsläpp som följd. Stadsradhus blir allt mer efterfrågat och här har vi gjort förändringar för att kunna bygga mer stadsnära. Det kan handla om att placera bostadens sovrum på den tysta sidan av huset eller anpassningar av fasaden som gör det möjligt att bygga närmare gatan. Men förbättringarna gäller inte bara själva boendemiljön, säger Magnus.

- Till exempel ser vi till att bredden på volymerna aldrig överstiger tre meter. På så vis kan lastbilarna köra utan följebilar, vilket förenklar transporterna.

Med samma grundförutsättningar

Grundidén med Start Living är att erbjuda bra och prisvärda bostäder i många olika former med hjälp av effektiv produktion, snabb byggprocess och enkel administration är dock fortfarande densamma.
- Javisst, vi är lyhörda för marknadens behov och önskemål, men vi behöver också alltid förankra utvecklingsarbetet i produktions- och administrationsledet, avslutar Magnus Hultqvist.