Hoppa till innehåll
Två personer sitter på en altan vid ett radhus i bostadsområde

OBOS ökar med 9 procent på krympande svensk marknad

OBOS ökar försäljningen av antalet bostäder i Sverige med 9 procent jämfört med i fjol, motsvarande 1 040 nya bostäder under perioden januari - september 2019. Den positiva trenden för OBOS fortsätter i oktober. OBOS går mot strömmen på en svag svensk marknad för nyproduktion av bostäder.

Publicerad:
onsdag 23 oktober 2019

OBOS-koncernen har under årets tre första kvartal sålt 2 584 nya bostäder i Sverige och Norge, vilket motsvarar en ökning på sex procent jämfört med i fjol. Vid utgången av september hade OBOS sammanlagt 5 440 bostäder under produktion i de båda länderna. Samtidigt som OBOS ökar i Sverige rapporterar Sveriges Byggindustrier i sin rapport Byggkonjunkturen om svag bostadsproduktion och prognostiserar en nedgång av antalet påbörjade bostäder på 12 procent 2019 jämfört med året innan och nära 40 procents nedgång jämfört med toppåret 2017.

- Trots att den svenska marknaden för nyproduktion krymper ökar OBOS. Vår finansiella styrka och långsiktighet gör att vi kan hålla hög takt i byggverksamheten när andra behöver bromsa. Vi ser att priserna på nyproduktion har stabiliserats till en ny nivå som bättre möter kundernas förväntningar och betalningsförmåga, säger OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Ett bekymmer är att många projekt nu skjuts upp till följd av att politiskt antagna detaljplaner överklagas.
- Möjligheterna för OBOS är den strukturella bostadsbrist som finns runt om i Sverige och en förväntan om fortsatt låga räntor. En praktisk utmaning är detaljplaneprocesserna som bromsar takten i vår produktion av nya bostäder som verkligen behövs på den svenska marknaden. Vi behöver tydliga och effektiva regelverk och planprocesser för att kunna upprätthålla en hög produktionstakt, fortsätter Kjørberg Siraj.

Norsk nyproduktion hotas av Finanstilsynets förslag till nya utlåningsregler

Samtidigt befarar OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj att förslaget till nya utlåningsregler kan bromsa det framtida bostadsbyggandet och höja trösklarna i Norge. Norges finansinspektion, Finanstilsynet, har bland annat föreslagit att man inte ska få låna mer än 4,5 gånger sin årsinkomst, en skärpning mot dagens föreskrift om 5 gånger inkomsten som gäller fram till årsskiftet.

Lägenhetsförsäljningen går fortsatt bra i hela Norge även om marknaden är känslig för köparnas betalningsförmåga. Vi såg hur hårt svenska Finansinspektionens bolåneregler slog mot nyproduktionen i Sverige, och nu befarar vi att Finanstilsynets åtstramningsförslag kommer slå mot norsk bostadsproduktion, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Fortsatt en av de största nordiska bostadsutvecklarna

Från januari till september i år har OBOS-koncernen totalt igångsatt produktion av 2340 nya bostäder (1817 bostäder justerade för samarbetsprojekt) mot 1 925 bostäder (1 832 bostäder justerade för samarbetsprojekt) vid samma tidpunkt 2018. OBOS-koncernen hade vid utgången av det tredje kvartalet totalt 5 440 bostäder under produktion (4 817 bostäder justerat för samarbetsprojekt). Koncernens samlade försäljningsvärde efter årets första nio månader uppgår till 10,46 miljarder NOK, vilket är nio procent mer än under motsvarande period 2018. Korrigerat efter samarbetsprojekt med andra utvecklare uppgår försäljningen av bostäder i Sverige och Norge till 2 160 bostäder, till ett värde av 8,09 miljarder NOK.

För ytterligare information, kontakta:

Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef, OBOS BBL
+47 913 82 777

Åge Pettersen, Kommunikationsdirektör, OBOS BBL
Telefon: +47 908 58 441
Email: aage.pettersen@OBOS.no

Relaterade

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Träffa OBOS i Almedalen

Den 27 juni till 1 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare finns OBOS självklart på plats – med seminarier i egen regi, rundabordssamtal och som experter i panelsamtal. Söker du experter till din panel? Tveka inte att höra av dig.

Hög aktivitet under ett utmanande år

2022 blev ett mer utmanande år än vad de flesta hade förväntat sig. Men trots oroliga marknadsförhållanden upprätthöll OBOS en offensiv byggtakt.
Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

OBOS: Svårare för samhällsbärande yrkesgrupper att köpa bostad i storstäderna

Endast 1 av 9 bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön i slutet av 2022. Det visar den senaste upplagan av OBOS lärarindex. – Sedan förra året minskar andelen bostäder som samhällsbärande yrkesgrupper kan köpa i alla tre storstadsregioner. Det är inte bara ett problem för enskilda individer, det hotar även städernas attraktionskraft, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.