OBOS ser framtiden an med AR

Under 2017 har vi testat Augmented Reality i vår fabrik i Vrigstad. Planen är att AR ska implementeras i samtliga fabriker framöver.

På OBOS är långsiktighet och ansvar två viktiga ledord, och det gäller alla områden inom vår organisation. Det är också viktigt för oss att tänka innovativt och aldrig stanna upp i utvecklingen av vår koncern och dess produkter.

- AR - eller Augmented Reality - är definitivt en del av framtiden, och därför har vi nu börjat studera hur vi kan ta hjälp av den nya tekniken för att säkerställa kvaliteten i vår produktion, säger Peter Stenfelt, administrativ chef på OBOS. 

Under 2017 har flera personer i SmålandsVillans fabrik i Vrigstad fått prova att använda sig av AR-glasögonen Hololens i produktionen.

- Vi har gjort tester där arbetare i produktionen har fått titta på installationsritningar av bjälklag och färdiga moduler, berättar OBOS VR-specialist David Johansson.

Rent praktiskt går det till så att 3D-ritningarna som kommer från huvudkontoret appliceras i omgivningen via AR-teknologi. Det är lite som att ha på sig en bärbar dator, som känner igen ytor och golv. AR-glasögonen bygger via sensorer upp en förståelse av hur omgivningen ser ut. På så sätt behöver man inte stå och titta på en skärm, utan man blir helt rörlig med glasögonen och kan dessutom till viss del manipulera och interagera med objekten som visas på rätt plats.

- AR kommer att bli stort i den här branschen, fortsätter David. Man har som användare alltid tillgång till rätt ritningar, och man får direkt feedback vilket blir ett kraftfullt verktyg för arbetet i produktionen. Glasögonen kan dessutom användas för underhåll av hus när de väl står på plats.

AR-glasögonen har även testats utomhus av ett av OBOS säljkontor.

- I det fallet använde vi oss av kundens ritning och kunde på så sätt se hur huset såg ut på tomten, säger David. För kunden så är detta naturligtvis en rolig upplevelse, men även nyttig med tanke på att man får en tydlig bild av bland annat tomtens och husets solläge.

Framtidsplanen är att AR-teknologin kommer att introduceras i OBOS samtliga tre fabriker i Myresjö, Sundsvall och Vrigstad för att underlätta i produktionsarbetet. På sikt hoppas man även kunna erbjuda möjligheten på några av säljkontoren.

Vad är Augmented Reality?

Augmented Reality står för "förstärkt verklighet" och innebär att digital information visas som ett lager ovanpå användarens synfält. Till skillnad från Virtual Reality (VR) där användaren förflyttas till en helt virtuell 3D-miljö syftar AR till att istället tillföra digitala objekt till verkligheten, ofta i form av 3D-grafik.

Dela detta

Fler nyheter

2019-03-15

OBOS sponsrar Svenska Skidspelen i Falun den 16-17 mars

Den 16–17 mars 2019 hålls Coop FIS Cross County World Cup i längdskidåkning i Falun, där OBOS kommer att vara officiell eventsponsor för tredje året i rad. Eventet gästas dessutom av de nyblivna världsmästarna från VM i Seefeld.

2019-02-15

OBOS lägger bud på SBC

OBOS erbjuder 25 kr per aktie i SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB (publ).

2019-01-29

Bra bostadsförsäljning för OBOS under 2018

OBOS-koncernen avslutar ett bra säljår för nya bostäder. I Norge såldes nästan 20 procent fler lägenheter än året innan medan den svenska verksamheten gick tillbaka i förhållande till föregående år, men mindre jämfört med branschen i stort.

2019-01-27

”Tar frågan om en hållbar bostadsmarknad på allvar”

OBOS Sverige ger en kommentar till utnämningen av Per Bolund (MP) till ny bostadsminister.

2019-01-22

Byggstart av nya OBOS-villor i Värnamo

Projektet Nöbbele Park med tio friliggande villor har mötts av en god försäljning sedan säljstarten i oktober, vilket gör att OBOS nu kan byggstarta.

2019-01-22

Säljstart för bostadsrätter nära centrala Falun

Surbrunnshagen är ett nytt bostadsområde i övre Norslund, nära både natur, handelsområden och Falu lasarett. Bostadsområdet kommer när det är helt utbyggt att bestå av cirka 350 bostäder – och OBOS är först ut med 18 radhus i Brf Högbobäcken.

2019-01-22

OBOS bygger hus från SmålandsVillan i Vaggeryd

OBOS bygger 7 nya hus från SmålandsVillan med sjönära läge 20 minuter från centrala Jönköping.

2019-01-15

Säljstart för Brf Eken i Lerum

12 lägenheter i ett kvarter med villakänsla säljstartar i slutet av januari 2019.

2018-12-27

Antalet nybyggda bostäder minskar

Under de tre första kvartalen 2018 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 16 procent jämfört med samma period 2017. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån som bostadsutvecklaren OBOS har sammanställt.

2018-12-21

OBOS och Riksbyggen samarbetar i hyresrättsprojekt i Trollhättan

I Hälltorps gård, Trollhättan, kommer OBOS Sverige och Riksbyggen att gemensamt uppföra 84 hyresrätter. Samarbetet sker genom ett gemensamt ägt bolag och byggstarten är planerad att ske under andra kvartalet 2019.

2018-12-14

OBOS är Årets idrottssponsor 2018

Sport & Affärer har utsett OBOS till Årets idrottssponsor, där koncernens satsning på titelsponsorskap i OBOS Damallsvenskan uppges i motiveringen.

2018-12-13

OBOS bygger Smålandsvillor i Pukavik

Med ett läge bara 100 meter från havet växer ett nytt OBOS-projekt fram mellan Sölvesborg och Karlshamn. Här planeras det för fem villor från OBOS dotterbolag SmålandsVillan.

2018-11-20

Ny kvalitetsmärkning för trygga bostadsrättsprojekt

OBOS Sverige, JM, Veidekke Bostad, Skanska, Peab, Besqab och Bostadsrätterna bildar tillsammans Trygg Bostadsrättsförening – en kvalitetsmärkning som stärker konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden.

2018-11-08

OBOS startar byggnationen av Brf Gläntan 2

Nu drar byggnationen av de 20 bostadsrätterna igång i Lappstan på Skönsmon i Sundsvall.

2018-11-07

Byggstart av Brf Lokstallet 2 i Vännäsby

Första husleveransen beräknas i slutet av mars 2019.

2018-10-30

OBOS köper aktier i JM

OBOS har förvärvat 10,7 procent av aktierna i JM.