OBOS ser framtiden an med AR

Under 2017 har vi testat Augmented Reality i vår fabrik i Vrigstad. Planen är att AR ska implementeras i samtliga fabriker framöver.

På OBOS är långsiktighet och ansvar två viktiga ledord, och det gäller alla områden inom vår organisation. Det är också viktigt för oss att tänka innovativt och aldrig stanna upp i utvecklingen av vår koncern och dess produkter.

- AR - eller Augmented Reality - är definitivt en del av framtiden, och därför har vi nu börjat studera hur vi kan ta hjälp av den nya tekniken för att säkerställa kvaliteten i vår produktion, säger Peter Stenfelt, administrativ chef på OBOS. 

Under 2017 har flera personer i SmålandsVillans fabrik i Vrigstad fått prova att använda sig av AR-glasögonen Hololens i produktionen.

- Vi har gjort tester där arbetare i produktionen har fått titta på installationsritningar av bjälklag och färdiga moduler, berättar OBOS VR-specialist David Johansson.

Youtube video preview

Rent praktiskt går det till så att 3D-ritningarna som kommer från huvudkontoret appliceras i omgivningen via AR-teknologi. Det är lite som att ha på sig en bärbar dator, som känner igen ytor och golv. AR-glasögonen bygger via sensorer upp en förståelse av hur omgivningen ser ut. På så sätt behöver man inte stå och titta på en skärm, utan man blir helt rörlig med glasögonen och kan dessutom till viss del manipulera och interagera med objekten som visas på rätt plats.

- AR kommer att bli stort i den här branschen, fortsätter David. Man har som användare alltid tillgång till rätt ritningar, och man får direkt feedback vilket blir ett kraftfullt verktyg för arbetet i produktionen. Glasögonen kan dessutom användas för underhåll av hus när de väl står på plats.

AR-glasögonen har även testats utomhus av ett av OBOS säljkontor.

- I det fallet använde vi oss av kundens ritning och kunde på så sätt se hur huset såg ut på tomten, säger David. För kunden så är detta naturligtvis en rolig upplevelse, men även nyttig med tanke på att man får en tydlig bild av bland annat tomtens och husets solläge.

Framtidsplanen är att AR-teknologin kommer att introduceras i OBOS samtliga tre fabriker i Myresjö, Sundsvall och Vrigstad för att underlätta i produktionsarbetet. På sikt hoppas man även kunna erbjuda möjligheten på några av säljkontoren.

Vad är Augmented Reality?

Augmented Reality står för "förstärkt verklighet" och innebär att digital information visas som ett lager ovanpå användarens synfält. Till skillnad från Virtual Reality (VR) där användaren förflyttas till en helt virtuell 3D-miljö syftar AR till att istället tillföra digitala objekt till verkligheten, ofta i form av 3D-grafik.

Dela detta

Fler nyheter

2019-10-23

OBOS ökar med 9 procent på krympande svensk marknad

OBOS ökar försäljningen av antalet bostäder i Sverige med 9 procent jämfört med i fjol, motsvarande 1 040 nya bostäder under perioden januari - september 2019. Den positiva trenden för OBOS fortsätter i oktober. OBOS går mot strömmen på en svag svensk marknad för nyproduktion av bostäder.

2019-10-11

Svenskarna vill ha klimatneutrala bostäder

Sju av tio svenskar tycker att låg klimatpåverkan är en viktig faktor vid köp av bostad. Det visar en Sifoundersökning som bostadsutvecklaren Obos låtit göra.

2019-10-04

OBOS Cup spelas 5-6 oktober – denna gång med tjejer i fokus!

16 F04-lag kommer att göra upp om förstapriset – utbildning från folkrörelsen Futebol dá Forca.

2019-09-26

OBOS blåser liv i Noras bostadsrättsmarknad

Planerar för 26 bostäder nära Stensnäs, Norasjön och naturreservatet Stadsskogen.

2019-09-25

25 bostäder vid havskusten – OBOS tar mark i Gävle

Planerar för byggnation av 18 kedjehus och 7 villor i det populära bostadsområdet Norrlandet.

2019-09-18

​OBOS intar Trelleborg – har vunnit markanvisningstävling i Västra Gränstorp

Bostadsutvecklaren OBOS tog tillsammans med konsulter från teknik- och arkitektföretaget PE fram det vinnande förslaget med 21 bostäder i blandad bebyggelse. - Trelleborg växer, och vi vill vara med och bidra till det, säger Daniel Holmberg, Affärsutvecklare på OBOS.

2019-09-06

Trähusskola i Vrigstad den 9 september!

Som en del i arbetet med trähusbyggnadsstrategin för Jönköpings län arrangerar Klimatrådet sedan hösten 2018 en Trähusskola, en kunskapshöjande skola för att utveckla trähusbyggandet i Jönköpings län. Den 9 september är det dags för del 4 i Trähusskolan, och denna gång har turen kommit till Vrigstad, där OBOS och dotterbolaget SmålandsVillan har sin volymhusfabrik.

2019-09-04

Superettan presenteras av OBOS

OBOS utökar sin satsning på svensk fotboll – blir presenting partner till Superettan och officiell partner till Allsvenskan.

2019-08-28

OBOS presenterar sitt halvårsresultat

OBOS fortsätter att leverera goda finansiella resultat. Alla segment visar en förbättring av resultatet jämfört med första halvåret 2018, med undantag för bostadsutveckling som kännetecknas av svagare resultat i Sverige och som under 2018 hade högre försäljningsvinster.

2019-08-27

Malin Hart Randes OBOS nya Regionchef i Stockholm

I september 2019 börjar Malin Hart Randes som Regionchef för OBOS Projektutveckling region Stockholm. Uppdraget innebär att fortsätta bygga verksamheten och projektportföljen i regionen.

2019-08-19

Nyförsäljningen av bostäder upp 12 procent för OBOS

OBOS-koncernen sålde 1893 nya bostäder under första halvåret i år, vilket innebär en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2018. Tillväxten drivs av en god bostadsmarknad i Osloregionen och en förbättrad marknad för bostadsrätter i Sverige.

2019-07-05

OBOS och EFD genomför "OBOS-omgång" i september

Genom satsningen kommer man att sätta guldkant på sex fotbollsmatcher under sensommaren – allt som ett led i OBOS samarbete med Elitfotboll Dam (EFD) och titelsponsorskap för OBOS Damallsvenskan. OBOS kunder och intressenter får fri entré till matcherna.

2019-07-04

OBOS tror på Stallarholmen – byggstartar Brf Sundby Äng

Under våren 2019 säljstartade OBOS ett nytt projekt med 20 bostäder i Stallarholmen. Nu bekräftar OBOS att projektet kommer att färdigställas med en byggstart till hösten.

2019-06-24

Besök OBOS i Almedalen!

Den 30 juni till 7 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. OBOS finns självklart representerade i ett flertal seminarier den 1-4 juli. Välkommen att lyssna och inspireras tillsammans med oss enligt tiderna nedan: 

2019-05-29

OBOS installerar solceller på huvudkontoret

Solceller integrerade i takpannor av glas är på plats på OBOS huvudkontor i Myresjö.

2019-05-24

OBOS med i plan för snabbare klimatomställning i Malmö

Initiativet LFM30 ska hjälpa Malmö att nå klimatneutralitet till år 2030.