OBOS ser framtiden an med AR

Under 2017 har vi testat Augmented Reality i vår fabrik i Vrigstad. Planen är att AR ska implementeras i samtliga fabriker framöver.

På OBOS är långsiktighet och ansvar två viktiga ledord, och det gäller alla områden inom vår organisation. Det är också viktigt för oss att tänka innovativt och aldrig stanna upp i utvecklingen av vår koncern och dess produkter.

- AR - eller Augmented Reality - är definitivt en del av framtiden, och därför har vi nu börjat studera hur vi kan ta hjälp av den nya tekniken för att säkerställa kvaliteten i vår produktion, säger Peter Stenfelt, administrativ chef på OBOS. 

Under 2017 har flera personer i SmålandsVillans fabrik i Vrigstad fått prova att använda sig av AR-glasögonen Hololens i produktionen.

- Vi har gjort tester där arbetare i produktionen har fått titta på installationsritningar av bjälklag och färdiga moduler, berättar OBOS VR-specialist David Johansson.

Youtube video preview

Rent praktiskt går det till så att 3D-ritningarna som kommer från huvudkontoret appliceras i omgivningen via AR-teknologi. Det är lite som att ha på sig en bärbar dator, som känner igen ytor och golv. AR-glasögonen bygger via sensorer upp en förståelse av hur omgivningen ser ut. På så sätt behöver man inte stå och titta på en skärm, utan man blir helt rörlig med glasögonen och kan dessutom till viss del manipulera och interagera med objekten som visas på rätt plats.

- AR kommer att bli stort i den här branschen, fortsätter David. Man har som användare alltid tillgång till rätt ritningar, och man får direkt feedback vilket blir ett kraftfullt verktyg för arbetet i produktionen. Glasögonen kan dessutom användas för underhåll av hus när de väl står på plats.

AR-glasögonen har även testats utomhus av ett av OBOS säljkontor.

- I det fallet använde vi oss av kundens ritning och kunde på så sätt se hur huset såg ut på tomten, säger David. För kunden så är detta naturligtvis en rolig upplevelse, men även nyttig med tanke på att man får en tydlig bild av bland annat tomtens och husets solläge.

Framtidsplanen är att AR-teknologin kommer att introduceras i OBOS samtliga tre fabriker i Myresjö, Sundsvall och Vrigstad för att underlätta i produktionsarbetet. På sikt hoppas man även kunna erbjuda möjligheten på några av säljkontoren.

Vad är Augmented Reality?

Augmented Reality står för "förstärkt verklighet" och innebär att digital information visas som ett lager ovanpå användarens synfält. Till skillnad från Virtual Reality (VR) där användaren förflyttas till en helt virtuell 3D-miljö syftar AR till att istället tillföra digitala objekt till verkligheten, ofta i form av 3D-grafik.

Fler nyheter

2020-09-01

OBOS avvecklar produktion i Sundsvall - effektiviserar sin industriella fabrikstillverkning av bostäder i Småland

OBOS Sverige meddelar idag att man har inlett MBL-förhandlingar med facket i syfte att avveckla sin produktion i fabriken i Sundsvall. Totalt kommer 85 personer att varslas om uppsägning.

2020-08-19

Stora engångseffekter ger gott OBOS-resultat

OBOS-koncernens resultat för första halvåret 2020 uppgick till 1 533 miljoner norska kronor före skatt, en ökning om 245 miljoner jämfört med samma period 2019. Ökningen förklaras främst av bättre resultat i driften och av engångseffekter.

2020-06-16

Rättelse från OBOS: OBOS ska inte säga upp 3500 anställda

Flera norska och svenska nyhetssajter har, som en följd av en intervju i norska tidningen Klassekampen, rapporterat att 3500 jobb är hotade inom OBOS-koncernen. Denna uppgift är tagen ur sitt sammanhang och är felaktigt uppfattad. Av OBOS totalt 2600 anställda i Norge och Sverige är i dagsläget 100 personer drabbade av de neddragningar koncernen tvingas genomföra till följd av minskad försäljning. Ytterligare medarbetare kan komma att påverkas men i ett absolut worst case omfattas max 200 personer.

2020-06-16

OBOS tar Superettan till nästa nivå

Idag startar äntligen Superettans säsong. Superettan 2020 innebär en ny kostym för ligan och ett rejält lyft när bostadsutvecklaren OBOS satsar stort på rikets andraliga inom herrfotbollen.

2020-06-10

Obos ny partner till H22 - the making of a Smarter City

Obos har ingått i ett samarbete med Helsingborgs stad som partner i H22 – Helsingborgs stora satsning för innovativ välfärds- och stadsutveckling. Initiativet manifesteras i en stor stadsmässa år 2022.

2020-06-08

Första spadtaget taget!

Den 15 maj var OBOS på plats i Tygelsjö Väster, för att ta det första spadtaget för de ca 200 bostäder vi ska bygga där.

2020-05-20

Anna Clara Dettner von Vegesack blir OBOS Head of Loyalty i Sverige

Anna Clara Dettner von Vegesack anställs i tjänsten som Head of Loyalty för OBOS i Sverige. I sin roll kommer hon att ansvara för det medlemsprogram som lanseras under hösten 2020

2020-04-16

OBOS rekryterar Sofia Ljungdahl för att leda bolagets storstadssatsning i Sverige

Medlemsägda OBOS fortsätter sin satsning på den svenska marknaden. OBOS växlar nu upp ambitionerna i Sveriges tre storstadsregioner och produktionen av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt. Ansvarig för att leda detta arbete blir Sofia Ljungdahl som närmast kommer från Besqab. Sofia blir VD för ett nytt svenskt dotterbolag inriktat mot bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

2020-04-08

OBOS lanserar Svanenmärkt och klimatoptimerat förskolekoncept

Bostadsutvecklaren Obos lanserar en ny typ av förskola som är Svanenmärkt och optimerad för solcellsanvändning. Förskolekonceptet Start Learning har tagits fram i samarbete med White Arkitekter och presenteras i ​Obos hållbarhetsredovisning som släpps den 8 april.

2020-04-06

Trots coronakrisen - OBOS står fast vid sponsoravtal

Bostadsutvecklaren Obos kommer att betala ut sponsorpengar till föreningarna i elitfotbollens högsta serier, trots att säsongerna inte kunnat starta som planerat. Obos sponsrar Obos Damallsvenskan, Allsvenskan, Elitettan och Superettan.

2020-03-13

Fler kvinnor än män söker till byggutbildningar

På måndag öppnar ansökningen till högskolan. Då väntas fler kvinnor än män för fjärde året i rad söka till utbildningar inom samhällsbyggnad och byggnadsteknik, visar siffror från Universitetskanslersämbetet som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-03-12

Information till dig som ska gå på visning i helgen

I helgen 14 – 15 mars bjuder vi in till visningshelg med visningar runt om i hela Sverige. Visningarna kommer att hållas som planerat men på grund av det rådande läget med risk för smittspridning av Coronavirus covid-19 ber vi om försiktighet inför ert besök hos oss.

2020-02-21

Antalet nybyggda bostäder minskar

Under 2019 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 7 procent jämfört med 2018. Det visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-02-12

Rekordresultat för OBOS-koncernen lägger god grund för fortsatt tillväxt

OBOS BBL publicerar rapport för fjärde kvartalet och helåret 2019.

2020-02-07

Byggmarknadskommissionen lanserad

Den 7 februari lanserades initiativet Byggmarknadskommissionen, vars uppgift är att kartlägga orättvisa förhållanden på den svenska byggmarknaden och presentera förslag som främjar en sund byggbransch med goda sociala villkor. Ett flertal aktörer står bakom initiativet - däribland OBOS.

2020-02-06

OBOS bland de bästa på NKI enligt Prognoscentret

Den 6 februari presenterade Prognoscentret sin branschmätning i kundnöjdhet bland bostadsutvecklare. OBOS, som är en av Nordens största bostadsutvecklare, kom på en tredje plats efter vad de själva beskriver som ett intensivt kundnöjdhetsarbete de senaste åren.