OBOS ser framtiden an med AR

Under 2017 har vi testat Augmented Reality i vår fabrik i Vrigstad. Planen är att AR ska implementeras i samtliga fabriker framöver.

På OBOS är långsiktighet och ansvar två viktiga ledord, och det gäller alla områden inom vår organisation. Det är också viktigt för oss att tänka innovativt och aldrig stanna upp i utvecklingen av vår koncern och dess produkter.

- AR - eller Augmented Reality - är definitivt en del av framtiden, och därför har vi nu börjat studera hur vi kan ta hjälp av den nya tekniken för att säkerställa kvaliteten i vår produktion, säger Peter Stenfelt, administrativ chef på OBOS. 

Under 2017 har flera personer i SmålandsVillans fabrik i Vrigstad fått prova att använda sig av AR-glasögonen Hololens i produktionen.

- Vi har gjort tester där arbetare i produktionen har fått titta på installationsritningar av bjälklag och färdiga moduler, berättar OBOS VR-specialist David Johansson.

Youtube video preview

Rent praktiskt går det till så att 3D-ritningarna som kommer från huvudkontoret appliceras i omgivningen via AR-teknologi. Det är lite som att ha på sig en bärbar dator, som känner igen ytor och golv. AR-glasögonen bygger via sensorer upp en förståelse av hur omgivningen ser ut. På så sätt behöver man inte stå och titta på en skärm, utan man blir helt rörlig med glasögonen och kan dessutom till viss del manipulera och interagera med objekten som visas på rätt plats.

- AR kommer att bli stort i den här branschen, fortsätter David. Man har som användare alltid tillgång till rätt ritningar, och man får direkt feedback vilket blir ett kraftfullt verktyg för arbetet i produktionen. Glasögonen kan dessutom användas för underhåll av hus när de väl står på plats.

AR-glasögonen har även testats utomhus av ett av OBOS säljkontor.

- I det fallet använde vi oss av kundens ritning och kunde på så sätt se hur huset såg ut på tomten, säger David. För kunden så är detta naturligtvis en rolig upplevelse, men även nyttig med tanke på att man får en tydlig bild av bland annat tomtens och husets solläge.

Framtidsplanen är att AR-teknologin kommer att introduceras i OBOS samtliga tre fabriker i Myresjö, Sundsvall och Vrigstad för att underlätta i produktionsarbetet. På sikt hoppas man även kunna erbjuda möjligheten på några av säljkontoren.

Vad är Augmented Reality?

Augmented Reality står för "förstärkt verklighet" och innebär att digital information visas som ett lager ovanpå användarens synfält. Till skillnad från Virtual Reality (VR) där användaren förflyttas till en helt virtuell 3D-miljö syftar AR till att istället tillföra digitala objekt till verkligheten, ofta i form av 3D-grafik.

Dela detta

Fler nyheter

2019-08-19

Nyförsäljningen av bostäder upp 12 procent för OBOS

OBOS-koncernen sålde 1893 nya bostäder under första halvåret i år, vilket innebär en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2018. Tillväxten drivs av en god bostadsmarknad i Osloregionen och en förbättrad marknad för bostadsrätter i Sverige.

2019-07-05

OBOS och EFD genomför "OBOS-omgång" i september

Genom satsningen kommer man att sätta guldkant på sex fotbollsmatcher under sensommaren – allt som ett led i OBOS samarbete med Elitfotboll Dam (EFD) och titelsponsorskap för OBOS Damallsvenskan. OBOS kunder och intressenter får fri entré till matcherna.

2019-07-04

OBOS tror på Stallarholmen – byggstartar Brf Sundby Äng

Under våren 2019 säljstartade OBOS ett nytt projekt med 20 bostäder i Stallarholmen. Nu bekräftar OBOS att projektet kommer att färdigställas med en byggstart till hösten.

2019-06-24

Besök OBOS i Almedalen!

Den 30 juni till 7 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. OBOS finns självklart representerade i ett flertal seminarier den 1-4 juli. Välkommen att lyssna och inspireras tillsammans med oss enligt tiderna nedan: 

2019-05-29

OBOS installerar solceller på huvudkontoret

Solceller integrerade i takpannor av glas är på plats på OBOS huvudkontor i Myresjö.

2019-05-24

OBOS med i plan för snabbare klimatomställning i Malmö

Initiativet LFM30 ska hjälpa Malmö att nå klimatneutralitet till år 2030.

2019-05-17

1,3 miljoner till damallsvenska lag under fotbolls-VM

Igår presenterades damlandslagets trupp till världsmästerskapet i fotboll 2019. Bostadsutvecklaren Obos bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner SEK till de svenska landslagsspelarnas hemmaklubbar och 1,2 miljoner NOK till de norska för att kompensera ojämlikheten i ersättning från internationella fotbollsförbundet Fifa.

2019-05-15

Detaljplan har vunnit laga kraft - nu kan OBOS bostadsområde i Tygelsjö ta form

- Det känns fantastiskt roligt att vi äntligen kan fortsätta planeringen av denna pärla bara fem kilometer från havet, säger regionchef Anders Borgqvist.

2019-05-03

OBOS ger tillbaka Mendez till Nackstakarnevalen

Genom finansiellt stöd från OBOS kan arrangörerna av Nackstakarnevalen i Sundsvall ta in melodifestival-artisten Mendez den 1 juni.

2019-04-23

OBOS bidrar till social hållbarhetspremie

I Sigtuna stadsängar har sex bostadsutvecklare i etapp 1 via en social hållbarhetspremie bidragit med 1,2 miljoner till de två organisationerna Sigtuna kvinnojour och Make a Kid Smile.

2019-04-12

Bostadspolitik.se startar Bopolpodden

Varje vecka bjuder podden på fördjupande analyser av bostadspolitiken.

2019-04-08

Byggbranschen rekryterar allt fler kvinnor

Allt fler kvinnor anställs i byggbranschen, visar färska siffror från SCB som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt. Under 2017 ökade antalet kvinnor med 6,3 procent, medan det totala antalet anställda i branschen endast ökade med 3,6 procent.

2019-04-05

OBOS blir ny partner till bostadspolitik.se

Bostadspolitik.se har sedan starten 2017 utvecklats till en hubb för alla intresserade av debatt, överblick och fördjupning av den svenska bostadspolitiken. Nu går OBOS, en av Nordens största bostadsutvecklare in som ny partner. Med ökade resurser kommer sajten att utvecklas.

2019-03-26

OBOS blir ny officiell partner till Svensk Elitfotboll

OBOS blir officiell partner till Svensk Elitfotboll. Detta blev klart lagom till Superettans upptaktsträff i Göteborg den 25 mars.

2019-03-15

OBOS sponsrar Svenska Skidspelen i Falun den 16-17 mars

Den 16–17 mars 2019 hålls Coop FIS Cross County World Cup i längdskidåkning i Falun, där OBOS kommer att vara officiell eventsponsor för tredje året i rad. Eventet gästas dessutom av de nyblivna världsmästarna från VM i Seefeld.

2019-02-15

OBOS lägger bud på SBC

OBOS erbjuder 25 kr per aktie i SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB (publ).