Fler kvinnor än män söker till byggutbildningar

På måndag öppnar ansökningen till högskolan. Då väntas fler kvinnor än män för fjärde året i rad söka till utbildningar inom samhällsbyggnad och byggnadsteknik, visar siffror från Universitetskanslersämbetet som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

På måndag öppnar ansökningen till högskolan. Då väntas fler kvinnor än män för fjärde året i rad söka till utbildningar inom samhällsbyggnad och byggnadsteknik, visar siffror från Universitetskanslersämbetet som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

– Det är glädjande att fler kvinnor ser att det finns attraktiva yrken inom exempelvis bostadsutveckling. Jämställdheten är en av de absolut viktigaste utmaningarna för byggbranschen och jag hoppas att den positiva utvecklingen på högskolan snart ger avtryck även på arbetsplatserna, säger Joakim Henriksson, vd på Obos Sverige.

Ansökningsperioden till höstterminen för högskolorna startar den 16 mars och är öppen en månad, till den 15 april. Av fjolårets förstahandssökande till höstterminen för utbildningar inom samhällsbyggnad och byggnadsteknik, var 54 procent kvinnor. Kvinnliga sökande har varit i majoritet de senaste tre åren och har nära fördubblats under en tioårsperiod.

Även bland yrkeshögskolans utbildningar inom samhällsbyggnad är den mansdominerade trenden på väg att vända. Förra året var mer än var tredje sökande till dessa utbildningar en kvinna, och mellan åren 2018 och 2019 ökade antalet kvinnor som sökt en yrkesutbildning inom samhällsbyggnad och byggteknik med 45 procent.

– Jämställda arbetsplatser är en viktig lönsamhetsfråga. Därför behöver alla vi som jobbar i mansdominerade branscher fundera över hur vi kan öka jämställdheten och göra våra yrken ännu mer attraktiva för kvinnor, säger Joakim Henriksson.

Samtidigt är byggbranschen fortsatt kraftigt mansdominerad – bara var sjätte anställd, 16 procent, inom byggverksamhet och fastighetsverksamhet är en kvinna, visar nya siffror från SCB:s Yrkesregistret. Regeringens målsättning är att 25 procent av de som nyanställs i bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030.

Bland Obos anställda totalt är 25,0 procent kvinnor. I företagets produktionsanläggningar är 11,7 procent kvinnor och av tjänstemännen är 37,7 procent kvinnor vid utgången av 2019. Obos mål är att öka andelen kvinnor till 50 procent bland tjänstemännen till år 2024. Vid samma tidpunkt ska 40 procent av cheferna vara kvinnor.

För mer information, kontakta:

Ulrika Liiv, hållbarhets- och kommunikationschef OBOS Sverige
Tel: 010-434 17 82
ulrika.liiv@obos.se

Källor:

SCB:s yrkesregister finns här. Statistiken avser anställda 16–64 år efter näringsgren, kön och år. Vi har tittat på anställda inom byggverksamhet och fastighetsverksamhet år 2018.
                                                     
Universitetskanslersämbetets statistik finns finns här. Vi har tittat på antal förstahandssökande till högskolans generella program för höstterminerna 2009–2019. Under Teknik och tillverkning finns statistiken för program inom Samhällsbyggnad och byggnadsteknik.
 
Statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan finns här.

Fler nyheter

2020-05-20

Anna Clara Dettner von Vegesack blir OBOS Head of Loyalty i Sverige

Anna Clara Dettner von Vegesack anställs i tjänsten som Head of Loyalty för OBOS i Sverige. I sin roll kommer hon att ansvara för det medlemsprogram som lanseras under hösten 2020

2020-04-16

OBOS rekryterar Sofia Ljungdahl för att leda bolagets storstadssatsning i Sverige

Medlemsägda OBOS fortsätter sin satsning på den svenska marknaden. OBOS växlar nu upp ambitionerna i Sveriges tre storstadsregioner och produktionen av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt. Ansvarig för att leda detta arbete blir Sofia Ljungdahl som närmast kommer från Besqab. Sofia blir VD för ett nytt svenskt dotterbolag inriktat mot bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

2020-04-08

OBOS lanserar Svanenmärkt och klimatoptimerat förskolekoncept

Bostadsutvecklaren Obos lanserar en ny typ av förskola som är Svanenmärkt och optimerad för solcellsanvändning. Förskolekonceptet Start Learning har tagits fram i samarbete med White Arkitekter och presenteras i ​Obos hållbarhetsredovisning som släpps den 8 april.

2020-04-06

Trots coronakrisen - OBOS står fast vid sponsoravtal

Bostadsutvecklaren Obos kommer att betala ut sponsorpengar till föreningarna i elitfotbollens högsta serier, trots att säsongerna inte kunnat starta som planerat. Obos sponsrar Obos Damallsvenskan, Allsvenskan, Elitettan och Superettan.

2020-03-12

Information till dig som ska gå på visning i helgen

I helgen 14 – 15 mars bjuder vi in till visningshelg med visningar runt om i hela Sverige. Visningarna kommer att hållas som planerat men på grund av det rådande läget med risk för smittspridning av Coronavirus covid-19 ber vi om försiktighet inför ert besök hos oss.

2020-02-21

Antalet nybyggda bostäder minskar

Under 2019 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 7 procent jämfört med 2018. Det visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-02-12

Rekordresultat för OBOS-koncernen lägger god grund för fortsatt tillväxt

OBOS BBL publicerar rapport för fjärde kvartalet och helåret 2019.

2020-02-07

Byggmarknadskommissionen lanserad

Den 7 februari lanserades initiativet Byggmarknadskommissionen, vars uppgift är att kartlägga orättvisa förhållanden på den svenska byggmarknaden och presentera förslag som främjar en sund byggbransch med goda sociala villkor. Ett flertal aktörer står bakom initiativet - däribland OBOS.

2020-02-06

OBOS bland de bästa på NKI enligt Prognoscentret

Den 6 februari presenterade Prognoscentret sin branschmätning i kundnöjdhet bland bostadsutvecklare. OBOS, som är en av Nordens största bostadsutvecklare, kom på en tredje plats efter vad de själva beskriver som ett intensivt kundnöjdhetsarbete de senaste åren.

2020-02-06

OBOS bostadsprojekt i Örebro bland de bästa i landet

Bostadsprojektet Brf Magasinet i Runnaby hamnar på topp tio-listan i landet i en mätning av kundnöjdhet gjord av Prognoscentret. Projektet drivs av bostadsutvecklaren OBOS.

2020-02-06

OBOS sponsor för Svenska Skidspelen 8-9 februari

Den 8-9 februari gör världseliten upp i Coop FIS Cross Country World Cup på Lugnet, Falun. OBOS sponsrar eventet för fjärde året i rad.

2020-01-07

Gör bostadsbyggandet till en nyckel i klimatarbetet

För att klara klimatomställningen måste vi prioritera bostäder i trä i kombination med ett aktivt skogsbruk, det skriver vår hållbarhetschef Ulrika Liiv tillsammans med hållbarhetscheferna på Sveaskog och SCA i en artikel i Aktuell Hållbarhet.

2019-12-17

Fabriksbyggda områden ska ge ökad trivsel

Hela stadsdelar som byggs utan att kompromissa med vare sig trivsel, kostnadseffektivitet eller minskad klimatpåverkan. Det är målet med konceptet Start Living som bostadsutvecklaren Obos har tagit fram i samarbete med Djurgårdsstaden Arkitekter.

2019-10-23

OBOS ökar med 9 procent på krympande svensk marknad

OBOS ökar försäljningen av antalet bostäder i Sverige med 9 procent jämfört med i fjol, motsvarande 1 040 nya bostäder under perioden januari - september 2019. Den positiva trenden för OBOS fortsätter i oktober. OBOS går mot strömmen på en svag svensk marknad för nyproduktion av bostäder.

2019-10-11

Svenskarna vill ha klimatneutrala bostäder

Sju av tio svenskar tycker att låg klimatpåverkan är en viktig faktor vid köp av bostad. Det visar en Sifoundersökning som bostadsutvecklaren Obos låtit göra.

2019-10-04

OBOS Cup spelas 5-6 oktober – denna gång med tjejer i fokus!

16 F04-lag kommer att göra upp om förstapriset – utbildning från folkrörelsen Futebol dá Forca.