OBOS avvecklar produktion i Sundsvall - effektiviserar sin industriella fabrikstillverkning av bostäder i Småland

OBOS Sverige meddelar idag att man har inlett MBL-förhandlingar med facket i syfte att avveckla sin produktion i fabriken i Sundsvall. Totalt kommer 85 personer att varslas om uppsägning.

Det är på grund av vikande försäljning i spåren av coronapandemin som bolaget anpassar sin verksamhet. Samtidigt meddelar OBOS Sverige, som är en del i OBOS-koncernen, att man fortsatt effektiviserar och koncentrerar sin industriella tillverkning av bostäder i trä i sina produktions-anläggningar i Småland.

- Coronapandemin har slagit hårt mot alla delar av samhället. Trots ett stort underskott av bostäder i Sverige har vi, som många andra, drabbats av en minskad orderingång. När vi inte fyller våra fabriker påverkas vår lönsamhet snabbt, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

Produktionen i Sundvall planeras vara i drift fram tills årsskiftet. Samtliga medarbetare i Sundsvallsfabriken som har möjlighet att flytta kommer att erbjudas arbete i någon av fabrikerna i Småland.

- Det är med sorg i mitt hjärta som vi tvingats ta beslutet att inleda förhandlingar om att lägga ner fabriken i Sundsvall. Vi är medvetna om att detta påverkar våra medarbetare och deras familjer men också samhället där vi bedriver verksamhet, säger Joakim Henriksson.

Industriell tillverkning av bostäder i trä bedrivs sedan länge av ett antal olika aktörer i Sverige och har under de senaste åren ökat i förhållande till traditionella byggmetoder. Anledningen till ökningen är att denna typ av tillverkning ses som en nyckel till att vi kostnadseffektivt och hållbart och ska kunna möta den stora bostadsbristen som finns i landet, främst i de södra delarna.

- Vi ser ett stort behov av de produkter som vi tillverkar i våra fabriker och vi tror på en ökad efterfrågan när marknaden åter stabiliserats. Då det stora underskottet av bostäder finns i södra Sverige, främst i våra storstadsregioner, är det logiskt för oss att satsa på att effektivisera och utveckla våra fabriker i Småland, fortsätter Henriksson.

För att klara produktionen av de volymer som ska produceras i Smålandsfabrikerna kommer OBOS Sverige att behöva rekrytera fler medarbetare där.

Idag bedriver OBOS industriell tillverkning av bostäder i fyra fabriker i Sverige: i Myresjö, Vrigstad och Sävsjö i Småland samt i Sundsvall i Norrland. Totalt sysselsätter OBOS ca 900 medarbetare i Sverige.

 

För ytterligare information kontakta:

Joakim Henriksson, VD OBOS Sverige
Tel: 070-655 88 46

Ulrika Liiv, Kommunikationschef OBOS Sverige
Tel: 070-568 00 64

www.obos.se

Pressbilder:

https://www.mynewsdesk.com/se/obos/images/joakim-henriksson-vd-2020580

https://www.mynewsdesk.com/se/obos/images/ulrika-liiv-kommunikationschef-2020579

Fler nyheter

2020-11-25

Så ska norska OBOS förändra svensk bostadsmarknad

Nu växlar medlemsägda OBOS upp ytterligare med målsättningen att inom fem år fördubbla årsförsäljningen till 3 000 bostäder i Sverige, med ett ökat fokus på storstadsregionerna. Som ett led i satsningen introducerar OBOS nya boköpmodeller som sänker trösklarna och ger fler möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. OBOS är en av Nordens största bostadsutvecklare och har idag omfattande verksamhet i Sverige och Norge.

2020-11-20

OBOS förvärvar i Sollentuna

Medlemsägda OBOS har förvärvat en mycket attraktiv byggrätt centralt i Sollentuna kommun.

2020-10-27

OBOS-koncernen redovisar solitt resultat och kraftig ökning i försäljningen av nya bostäder

Bostadsutvecklaren OBOS sålde 916 bostäder i Norge och Sverige under kvartal tre 2020. - Försäljningen av nyproduktion har tagit fart igen på marknaderna i både Norge och Sverige. Vi lägger ett av de starkaste kvartalen sedan 2016 bakom oss.

2020-08-19

Stora engångseffekter ger gott OBOS-resultat

OBOS-koncernens resultat för första halvåret 2020 uppgick till 1 533 miljoner norska kronor före skatt, en ökning om 245 miljoner jämfört med samma period 2019. Ökningen förklaras främst av bättre resultat i driften och av engångseffekter.

2020-06-16

Rättelse från OBOS: OBOS ska inte säga upp 3500 anställda

Flera norska och svenska nyhetssajter har, som en följd av en intervju i norska tidningen Klassekampen, rapporterat att 3500 jobb är hotade inom OBOS-koncernen. Denna uppgift är tagen ur sitt sammanhang och är felaktigt uppfattad. Av OBOS totalt 2600 anställda i Norge och Sverige är i dagsläget 100 personer drabbade av de neddragningar koncernen tvingas genomföra till följd av minskad försäljning. Ytterligare medarbetare kan komma att påverkas men i ett absolut worst case omfattas max 200 personer.

2020-06-16

OBOS tar Superettan till nästa nivå

Idag startar äntligen Superettans säsong. Superettan 2020 innebär en ny kostym för ligan och ett rejält lyft när bostadsutvecklaren OBOS satsar stort på rikets andraliga inom herrfotbollen.

2020-06-10

Obos ny partner till H22 - the making of a Smarter City

Obos har ingått i ett samarbete med Helsingborgs stad som partner i H22 – Helsingborgs stora satsning för innovativ välfärds- och stadsutveckling. Initiativet manifesteras i en stor stadsmässa år 2022.

2020-06-08

Första spadtaget taget!

Den 15 maj var OBOS på plats i Tygelsjö Väster, för att ta det första spadtaget för de ca 200 bostäder vi ska bygga där.

2020-05-20

Anna Clara Dettner von Vegesack blir OBOS Head of Loyalty i Sverige

Anna Clara Dettner von Vegesack anställs i tjänsten som Head of Loyalty för OBOS i Sverige. I sin roll kommer hon att ansvara för det medlemsprogram som lanseras under hösten 2020

2020-04-16

OBOS rekryterar Sofia Ljungdahl för att leda bolagets storstadssatsning i Sverige

Medlemsägda OBOS fortsätter sin satsning på den svenska marknaden. OBOS växlar nu upp ambitionerna i Sveriges tre storstadsregioner och produktionen av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt. Ansvarig för att leda detta arbete blir Sofia Ljungdahl som närmast kommer från Besqab. Sofia blir VD för ett nytt svenskt dotterbolag inriktat mot bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

2020-04-08

OBOS lanserar Svanenmärkt och klimatoptimerat förskolekoncept

Bostadsutvecklaren Obos lanserar en ny typ av förskola som är Svanenmärkt och optimerad för solcellsanvändning. Förskolekonceptet Start Learning har tagits fram i samarbete med White Arkitekter och presenteras i ​Obos hållbarhetsredovisning som släpps den 8 april.

2020-04-06

Trots coronakrisen - OBOS står fast vid sponsoravtal

Bostadsutvecklaren Obos kommer att betala ut sponsorpengar till föreningarna i elitfotbollens högsta serier, trots att säsongerna inte kunnat starta som planerat. Obos sponsrar Obos Damallsvenskan, Allsvenskan, Elitettan och Superettan.

2020-03-13

Fler kvinnor än män söker till byggutbildningar

På måndag öppnar ansökningen till högskolan. Då väntas fler kvinnor än män för fjärde året i rad söka till utbildningar inom samhällsbyggnad och byggnadsteknik, visar siffror från Universitetskanslersämbetet som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-03-12

Information till dig som ska gå på visning i helgen

I helgen 14 – 15 mars bjuder vi in till visningshelg med visningar runt om i hela Sverige. Visningarna kommer att hållas som planerat men på grund av det rådande läget med risk för smittspridning av Coronavirus covid-19 ber vi om försiktighet inför ert besök hos oss.

2020-02-21

Antalet nybyggda bostäder minskar

Under 2019 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 7 procent jämfört med 2018. Det visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-02-12

Rekordresultat för OBOS-koncernen lägger god grund för fortsatt tillväxt

OBOS BBL publicerar rapport för fjärde kvartalet och helåret 2019.