Obos ny partner till H22 - the making of a Smarter City

Obos har ingått i ett samarbete med Helsingborgs stad som partner i H22 – Helsingborgs stora satsning för innovativ välfärds- och stadsutveckling. Initiativet manifesteras i en stor stadsmässa år 2022.

- Satsningen har redan fått mycket uppmärksamhet, både nationellt och internationellt. Vi har i dagsläget ca 60 samarbetspartners, och det känns roligt och bra att vi har knutit Obos till oss, som är en av Nordens största bostadsutvecklare, säger Soraya Axelsson, projektchef för H22.

 H22 – The making of a Smarter City – är ett initiativ av Helsingborgs stad och flera kommunalt ägda bolag med syfte att utveckla morgondagens lösningar för en ökad livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad.

- Från Obos ser vi fram emot att få vara med och ta fram lösningar som kan bidra till att minska klimatavtrycket, men också för hållbara bostäder där trivsel, trygghet och integration står i fokus, säger Ann-Louice Windblixt, projektledare för H22 på Obos Sverige.

Arbetet med H22 består av två delar: En stadsgemensam satsning på innovation där stad, näringsliv, invånare, föreningsliv och akademi samarbetar för att utveckla framtidens stad, samt H22 City Expo, själva stadsmässan, där deltagarna presenterar sina innovativa lösningar för en smartare stad. H22 City Expo utgår från tre fysiska huvudområden i Helsingborg; Drottninghög, SeaU och Oceanhamnen och pågår mellan den 30 maj och 3 juli år 2022. Obos planerar för en synlighet under expots samtliga dagar.

- På Obos har vi många goda exempel på hur vi arbetar hållbart och innovativt, både inom klimatfrågor och inom frågor som rör hållbara bostäder. Nu arbetar vi internt med att ta beslut om vilket vårt huvudspår ska vara under dessa två år, och hur vi vill att det ska ta sig uttryck under H22 City Expo, säger Ann-Louice Windblixt.

Joakim Henriksson, VD på Obos Sverige, är mycket nöjd med partnerskapet som Obos nu har ingått med Helsingborgs stad:

- Vår kärnaffär ligger i utvecklingen av bostäder, men vi har också stort fokus på att det vi gör ska vara bra för både människan och miljön. Här är hållbarhet, innovation och digitalisering viktiga hörnstenar för att lyckas långsiktigt. Dessa värderingar och prioriteringar delar vi med Helsingborgs kommun och vi ser partnerskapet i H22 som en möjlighet att visa hur vi tillsammans kan göra skillnad.

Läs mer om H22 på H22:s officiella webbsida.

För mer information, kontakta gärna:

Ann-Louice Windblixt, projektledare för H22 på Obos Sverige
Tel: 010-434 18 38

Ulrika Liiv, kommunikationschef på Obos Sverige
Tel: 010-434 17 82


OBOS Sverige AB är en av Sveriges ledande bostadsutvecklare, med cirka 900 medarbetare och över 150 000 sålda bostäder sedan starten 1927. Den svenska verksamheten innefattar varumärkena Myresjöhus, SmålandsVillan, OBOS och systerbolaget OBOS Kärnhem, och ingår i norska OBOS, en medlemsägd organisation med nästan 500 000 medlemmar och säte i Oslo. Majoriteten av produktionen sker i egna fabriker i Myresjö, Vrigstad, Sundsvall och Sävsjö.

Fler nyheter

2020-11-25

Så ska norska OBOS förändra svensk bostadsmarknad

Nu växlar medlemsägda OBOS upp ytterligare med målsättningen att inom fem år fördubbla årsförsäljningen till 3 000 bostäder i Sverige, med ett ökat fokus på storstadsregionerna. Som ett led i satsningen introducerar OBOS nya boköpmodeller som sänker trösklarna och ger fler möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. OBOS är en av Nordens största bostadsutvecklare och har idag omfattande verksamhet i Sverige och Norge.

2020-11-20

OBOS förvärvar i Sollentuna

Medlemsägda OBOS har förvärvat en mycket attraktiv byggrätt centralt i Sollentuna kommun.

2020-10-27

OBOS-koncernen redovisar solitt resultat och kraftig ökning i försäljningen av nya bostäder

Bostadsutvecklaren OBOS sålde 916 bostäder i Norge och Sverige under kvartal tre 2020. - Försäljningen av nyproduktion har tagit fart igen på marknaderna i både Norge och Sverige. Vi lägger ett av de starkaste kvartalen sedan 2016 bakom oss.

2020-09-01

OBOS avvecklar produktion i Sundsvall - effektiviserar sin industriella fabrikstillverkning av bostäder i Småland

OBOS Sverige meddelar idag att man har inlett MBL-förhandlingar med facket i syfte att avveckla sin produktion i fabriken i Sundsvall. Totalt kommer 85 personer att varslas om uppsägning.

2020-08-19

Stora engångseffekter ger gott OBOS-resultat

OBOS-koncernens resultat för första halvåret 2020 uppgick till 1 533 miljoner norska kronor före skatt, en ökning om 245 miljoner jämfört med samma period 2019. Ökningen förklaras främst av bättre resultat i driften och av engångseffekter.

2020-06-16

Rättelse från OBOS: OBOS ska inte säga upp 3500 anställda

Flera norska och svenska nyhetssajter har, som en följd av en intervju i norska tidningen Klassekampen, rapporterat att 3500 jobb är hotade inom OBOS-koncernen. Denna uppgift är tagen ur sitt sammanhang och är felaktigt uppfattad. Av OBOS totalt 2600 anställda i Norge och Sverige är i dagsläget 100 personer drabbade av de neddragningar koncernen tvingas genomföra till följd av minskad försäljning. Ytterligare medarbetare kan komma att påverkas men i ett absolut worst case omfattas max 200 personer.

2020-06-16

OBOS tar Superettan till nästa nivå

Idag startar äntligen Superettans säsong. Superettan 2020 innebär en ny kostym för ligan och ett rejält lyft när bostadsutvecklaren OBOS satsar stort på rikets andraliga inom herrfotbollen.

2020-06-08

Första spadtaget taget!

Den 15 maj var OBOS på plats i Tygelsjö Väster, för att ta det första spadtaget för de ca 200 bostäder vi ska bygga där.

2020-05-20

Anna Clara Dettner von Vegesack blir OBOS Head of Loyalty i Sverige

Anna Clara Dettner von Vegesack anställs i tjänsten som Head of Loyalty för OBOS i Sverige. I sin roll kommer hon att ansvara för det medlemsprogram som lanseras under hösten 2020

2020-04-16

OBOS rekryterar Sofia Ljungdahl för att leda bolagets storstadssatsning i Sverige

Medlemsägda OBOS fortsätter sin satsning på den svenska marknaden. OBOS växlar nu upp ambitionerna i Sveriges tre storstadsregioner och produktionen av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt. Ansvarig för att leda detta arbete blir Sofia Ljungdahl som närmast kommer från Besqab. Sofia blir VD för ett nytt svenskt dotterbolag inriktat mot bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

2020-04-08

OBOS lanserar Svanenmärkt och klimatoptimerat förskolekoncept

Bostadsutvecklaren Obos lanserar en ny typ av förskola som är Svanenmärkt och optimerad för solcellsanvändning. Förskolekonceptet Start Learning har tagits fram i samarbete med White Arkitekter och presenteras i ​Obos hållbarhetsredovisning som släpps den 8 april.

2020-04-06

Trots coronakrisen - OBOS står fast vid sponsoravtal

Bostadsutvecklaren Obos kommer att betala ut sponsorpengar till föreningarna i elitfotbollens högsta serier, trots att säsongerna inte kunnat starta som planerat. Obos sponsrar Obos Damallsvenskan, Allsvenskan, Elitettan och Superettan.

2020-03-13

Fler kvinnor än män söker till byggutbildningar

På måndag öppnar ansökningen till högskolan. Då väntas fler kvinnor än män för fjärde året i rad söka till utbildningar inom samhällsbyggnad och byggnadsteknik, visar siffror från Universitetskanslersämbetet som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-03-12

Information till dig som ska gå på visning i helgen

I helgen 14 – 15 mars bjuder vi in till visningshelg med visningar runt om i hela Sverige. Visningarna kommer att hållas som planerat men på grund av det rådande läget med risk för smittspridning av Coronavirus covid-19 ber vi om försiktighet inför ert besök hos oss.

2020-02-21

Antalet nybyggda bostäder minskar

Under 2019 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 7 procent jämfört med 2018. Det visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-02-12

Rekordresultat för OBOS-koncernen lägger god grund för fortsatt tillväxt

OBOS BBL publicerar rapport för fjärde kvartalet och helåret 2019.