OBOS ökar med 9 procent på krympande svensk marknad

OBOS ökar försäljningen av antalet bostäder i Sverige med 9 procent jämfört med i fjol, motsvarande 1 040 nya bostäder under perioden januari - september 2019. Den positiva trenden för OBOS fortsätter i oktober. OBOS går mot strömmen på en svag svensk marknad för nyproduktion av bostäder.

OBOS-koncernen har under årets tre första kvartal sålt 2 584 nya bostäder i Sverige och Norge, vilket motsvarar en ökning på sex procent jämfört med i fjol. Vid utgången av september hade OBOS sammanlagt 5 440 bostäder under produktion i de båda länderna. Samtidigt som OBOS ökar i Sverige rapporterar Sveriges Byggindustrier i sin rapport Byggkonjunkturen om svag bostadsproduktion och prognostiserar en nedgång av antalet påbörjade bostäder på 12 procent 2019 jämfört med året innan och nära 40 procents nedgång jämfört med toppåret 2017.
- Trots att den svenska marknaden för nyproduktion krymper ökar OBOS. Vår finansiella styrka och långsiktighet gör att vi kan hålla hög takt i byggverksamheten när andra behöver bromsa. Vi ser att priserna på nyproduktion har stabiliserats till en ny nivå som bättre möter kundernas förväntningar och betalningsförmåga, säger OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Ett bekymmer är att många projekt nu skjuts upp till följd av att politiskt antagna detaljplaner överklagas.
- Möjligheterna för OBOS är den strukturella bostadsbrist som finns runt om i Sverige och en förväntan om fortsatt låga räntor. En praktisk utmaning är detaljplaneprocesserna som bromsar takten i vår produktion av nya bostäder som verkligen behövs på den svenska marknaden. Vi behöver tydliga och effektiva regelverk och planprocesser för att kunna upprätthålla en hög produktionstakt, fortsätter Kjørberg Siraj.

Norsk nyproduktion hotas av Finanstilsynets förslag till nya utlåningsregler

Samtidigt befarar OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj att förslaget till nya utlåningsregler kan bromsa det framtida bostadsbyggandet och höja trösklarna i Norge. Norges finansinspektion, Finanstilsynet, har bland annat föreslagit att man inte ska få låna mer än 4,5 gånger sin årsinkomst, en skärpning mot dagens föreskrift om 5 gånger inkomsten som gäller fram till årsskiftet.
− Lägenhetsförsäljningen går fortsatt bra i hela Norge även om marknaden är känslig för köparnas betalningsförmåga. Vi såg hur hårt svenska Finansinspektionens bolåneregler slog mot nyproduktionen i Sverige, och nu befarar vi att Finanstilsynets åtstramningsförslag kommer slå mot norsk bostadsproduktion, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Fortsatt en av de största nordiska bostadsutvecklarna

Från januari till september i år har OBOS-koncernen totalt igångsatt produktion av 2340 nya bostäder (1817 bostäder justerade för samarbetsprojekt) mot 1 925 bostäder (1 832 bostäder justerade för samarbetsprojekt) vid samma tidpunkt 2018. OBOS-koncernen hade vid utgången av det tredje kvartalet totalt 5 440 bostäder under produktion (4 817 bostäder justerat för samarbetsprojekt). Koncernens samlade försäljningsvärde efter årets första nio månader uppgår till 10,46 miljarder NOK, vilket är nio procent mer än under motsvarande period 2018. Korrigerat efter samarbetsprojekt med andra utvecklare uppgår försäljningen av bostäder i Sverige och Norge till 2 160 bostäder, till ett värde av 8,09 miljarder NOK.

För ytterligare information, kontakta:

Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef, OBOS BBL
+47 913 82 777

Åge Pettersen, Kommunikationsdirektör, OBOS BBL
Telefon: +47 908 58 441
Email: aage.pettersen@OBOS.no

Fler nyheter

2020-09-01

OBOS avvecklar produktion i Sundsvall - effektiviserar sin industriella fabrikstillverkning av bostäder i Småland

OBOS Sverige meddelar idag att man har inlett MBL-förhandlingar med facket i syfte att avveckla sin produktion i fabriken i Sundsvall. Totalt kommer 85 personer att varslas om uppsägning.

2020-08-19

Stora engångseffekter ger gott OBOS-resultat

OBOS-koncernens resultat för första halvåret 2020 uppgick till 1 533 miljoner norska kronor före skatt, en ökning om 245 miljoner jämfört med samma period 2019. Ökningen förklaras främst av bättre resultat i driften och av engångseffekter.

2020-06-16

Rättelse från OBOS: OBOS ska inte säga upp 3500 anställda

Flera norska och svenska nyhetssajter har, som en följd av en intervju i norska tidningen Klassekampen, rapporterat att 3500 jobb är hotade inom OBOS-koncernen. Denna uppgift är tagen ur sitt sammanhang och är felaktigt uppfattad. Av OBOS totalt 2600 anställda i Norge och Sverige är i dagsläget 100 personer drabbade av de neddragningar koncernen tvingas genomföra till följd av minskad försäljning. Ytterligare medarbetare kan komma att påverkas men i ett absolut worst case omfattas max 200 personer.

2020-06-16

OBOS tar Superettan till nästa nivå

Idag startar äntligen Superettans säsong. Superettan 2020 innebär en ny kostym för ligan och ett rejält lyft när bostadsutvecklaren OBOS satsar stort på rikets andraliga inom herrfotbollen.

2020-06-10

Obos ny partner till H22 - the making of a Smarter City

Obos har ingått i ett samarbete med Helsingborgs stad som partner i H22 – Helsingborgs stora satsning för innovativ välfärds- och stadsutveckling. Initiativet manifesteras i en stor stadsmässa år 2022.

2020-06-08

Första spadtaget taget!

Den 15 maj var OBOS på plats i Tygelsjö Väster, för att ta det första spadtaget för de ca 200 bostäder vi ska bygga där.

2020-05-20

Anna Clara Dettner von Vegesack blir OBOS Head of Loyalty i Sverige

Anna Clara Dettner von Vegesack anställs i tjänsten som Head of Loyalty för OBOS i Sverige. I sin roll kommer hon att ansvara för det medlemsprogram som lanseras under hösten 2020

2020-04-16

OBOS rekryterar Sofia Ljungdahl för att leda bolagets storstadssatsning i Sverige

Medlemsägda OBOS fortsätter sin satsning på den svenska marknaden. OBOS växlar nu upp ambitionerna i Sveriges tre storstadsregioner och produktionen av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt. Ansvarig för att leda detta arbete blir Sofia Ljungdahl som närmast kommer från Besqab. Sofia blir VD för ett nytt svenskt dotterbolag inriktat mot bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

2020-04-08

OBOS lanserar Svanenmärkt och klimatoptimerat förskolekoncept

Bostadsutvecklaren Obos lanserar en ny typ av förskola som är Svanenmärkt och optimerad för solcellsanvändning. Förskolekonceptet Start Learning har tagits fram i samarbete med White Arkitekter och presenteras i ​Obos hållbarhetsredovisning som släpps den 8 april.

2020-04-06

Trots coronakrisen - OBOS står fast vid sponsoravtal

Bostadsutvecklaren Obos kommer att betala ut sponsorpengar till föreningarna i elitfotbollens högsta serier, trots att säsongerna inte kunnat starta som planerat. Obos sponsrar Obos Damallsvenskan, Allsvenskan, Elitettan och Superettan.

2020-03-13

Fler kvinnor än män söker till byggutbildningar

På måndag öppnar ansökningen till högskolan. Då väntas fler kvinnor än män för fjärde året i rad söka till utbildningar inom samhällsbyggnad och byggnadsteknik, visar siffror från Universitetskanslersämbetet som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-03-12

Information till dig som ska gå på visning i helgen

I helgen 14 – 15 mars bjuder vi in till visningshelg med visningar runt om i hela Sverige. Visningarna kommer att hållas som planerat men på grund av det rådande läget med risk för smittspridning av Coronavirus covid-19 ber vi om försiktighet inför ert besök hos oss.

2020-02-21

Antalet nybyggda bostäder minskar

Under 2019 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 7 procent jämfört med 2018. Det visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt.

2020-02-12

Rekordresultat för OBOS-koncernen lägger god grund för fortsatt tillväxt

OBOS BBL publicerar rapport för fjärde kvartalet och helåret 2019.

2020-02-07

Byggmarknadskommissionen lanserad

Den 7 februari lanserades initiativet Byggmarknadskommissionen, vars uppgift är att kartlägga orättvisa förhållanden på den svenska byggmarknaden och presentera förslag som främjar en sund byggbransch med goda sociala villkor. Ett flertal aktörer står bakom initiativet - däribland OBOS.

2020-02-06

OBOS bland de bästa på NKI enligt Prognoscentret

Den 6 februari presenterade Prognoscentret sin branschmätning i kundnöjdhet bland bostadsutvecklare. OBOS, som är en av Nordens största bostadsutvecklare, kom på en tredje plats efter vad de själva beskriver som ett intensivt kundnöjdhetsarbete de senaste åren.