OBOS ökar med 9 procent på krympande svensk marknad

OBOS ökar försäljningen av antalet bostäder i Sverige med 9 procent jämfört med i fjol, motsvarande 1 040 nya bostäder under perioden januari - september 2019. Den positiva trenden för OBOS fortsätter i oktober. OBOS går mot strömmen på en svag svensk marknad för nyproduktion av bostäder.

OBOS-koncernen har under årets tre första kvartal sålt 2 584 nya bostäder i Sverige och Norge, vilket motsvarar en ökning på sex procent jämfört med i fjol. Vid utgången av september hade OBOS sammanlagt 5 440 bostäder under produktion i de båda länderna. Samtidigt som OBOS ökar i Sverige rapporterar Sveriges Byggindustrier i sin rapport Byggkonjunkturen om svag bostadsproduktion och prognostiserar en nedgång av antalet påbörjade bostäder på 12 procent 2019 jämfört med året innan och nära 40 procents nedgång jämfört med toppåret 2017.
- Trots att den svenska marknaden för nyproduktion krymper ökar OBOS. Vår finansiella styrka och långsiktighet gör att vi kan hålla hög takt i byggverksamheten när andra behöver bromsa. Vi ser att priserna på nyproduktion har stabiliserats till en ny nivå som bättre möter kundernas förväntningar och betalningsförmåga, säger OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Ett bekymmer är att många projekt nu skjuts upp till följd av att politiskt antagna detaljplaner överklagas.
- Möjligheterna för OBOS är den strukturella bostadsbrist som finns runt om i Sverige och en förväntan om fortsatt låga räntor. En praktisk utmaning är detaljplaneprocesserna som bromsar takten i vår produktion av nya bostäder som verkligen behövs på den svenska marknaden. Vi behöver tydliga och effektiva regelverk och planprocesser för att kunna upprätthålla en hög produktionstakt, fortsätter Kjørberg Siraj.

Norsk nyproduktion hotas av Finanstilsynets förslag till nya utlåningsregler

Samtidigt befarar OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj att förslaget till nya utlåningsregler kan bromsa det framtida bostadsbyggandet och höja trösklarna i Norge. Norges finansinspektion, Finanstilsynet, har bland annat föreslagit att man inte ska få låna mer än 4,5 gånger sin årsinkomst, en skärpning mot dagens föreskrift om 5 gånger inkomsten som gäller fram till årsskiftet.
− Lägenhetsförsäljningen går fortsatt bra i hela Norge även om marknaden är känslig för köparnas betalningsförmåga. Vi såg hur hårt svenska Finansinspektionens bolåneregler slog mot nyproduktionen i Sverige, och nu befarar vi att Finanstilsynets åtstramningsförslag kommer slå mot norsk bostadsproduktion, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Fortsatt en av de största nordiska bostadsutvecklarna

Från januari till september i år har OBOS-koncernen totalt igångsatt produktion av 2340 nya bostäder (1817 bostäder justerade för samarbetsprojekt) mot 1 925 bostäder (1 832 bostäder justerade för samarbetsprojekt) vid samma tidpunkt 2018. OBOS-koncernen hade vid utgången av det tredje kvartalet totalt 5 440 bostäder under produktion (4 817 bostäder justerat för samarbetsprojekt). Koncernens samlade försäljningsvärde efter årets första nio månader uppgår till 10,46 miljarder NOK, vilket är nio procent mer än under motsvarande period 2018. Korrigerat efter samarbetsprojekt med andra utvecklare uppgår försäljningen av bostäder i Sverige och Norge till 2 160 bostäder, till ett värde av 8,09 miljarder NOK.

För ytterligare information, kontakta:

Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef, OBOS BBL
+47 913 82 777

Åge Pettersen, Kommunikationsdirektör, OBOS BBL
Telefon: +47 908 58 441
Email: aage.pettersen@OBOS.no

Dela detta

Fler nyheter

2020-01-07

Gör bostadsbyggandet till en nyckel i klimatarbetet

För att klara klimatomställningen måste vi prioritera bostäder i trä i kombination med ett aktivt skogsbruk, det skriver vår hållbarhetschef Ulrika Liiv tillsammans med hållbarhetscheferna på Sveaskog och SCA i en artikel i Aktuell Hållbarhet.

2019-12-17

Fabriksbyggda områden ska ge ökad trivsel

Hela stadsdelar som byggs utan att kompromissa med vare sig trivsel, kostnadseffektivitet eller minskad klimatpåverkan. Det är målet med konceptet Start Living som bostadsutvecklaren Obos har tagit fram i samarbete med Djurgårdsstaden Arkitekter.

2019-10-11

Svenskarna vill ha klimatneutrala bostäder

Sju av tio svenskar tycker att låg klimatpåverkan är en viktig faktor vid köp av bostad. Det visar en Sifoundersökning som bostadsutvecklaren Obos låtit göra.

2019-10-04

OBOS Cup spelas 5-6 oktober – denna gång med tjejer i fokus!

16 F04-lag kommer att göra upp om förstapriset – utbildning från folkrörelsen Futebol dá Forca.

2019-09-26

OBOS blåser liv i Noras bostadsrättsmarknad

Planerar för 26 bostäder nära Stensnäs, Norasjön och naturreservatet Stadsskogen.

2019-09-25

25 bostäder vid havskusten – OBOS tar mark i Gävle

Planerar för byggnation av 18 kedjehus och 7 villor i det populära bostadsområdet Norrlandet.

2019-09-18

​OBOS intar Trelleborg – har vunnit markanvisningstävling i Västra Gränstorp

Bostadsutvecklaren OBOS tog tillsammans med konsulter från teknik- och arkitektföretaget PE fram det vinnande förslaget med 21 bostäder i blandad bebyggelse. - Trelleborg växer, och vi vill vara med och bidra till det, säger Daniel Holmberg, Affärsutvecklare på OBOS.

2019-09-06

Trähusskola i Vrigstad den 9 september!

Som en del i arbetet med trähusbyggnadsstrategin för Jönköpings län arrangerar Klimatrådet sedan hösten 2018 en Trähusskola, en kunskapshöjande skola för att utveckla trähusbyggandet i Jönköpings län. Den 9 september är det dags för del 4 i Trähusskolan, och denna gång har turen kommit till Vrigstad, där OBOS och dotterbolaget SmålandsVillan har sin volymhusfabrik.

2019-09-04

Superettan presenteras av OBOS

OBOS utökar sin satsning på svensk fotboll – blir presenting partner till Superettan och officiell partner till Allsvenskan.

2019-08-28

OBOS presenterar sitt halvårsresultat

OBOS fortsätter att leverera goda finansiella resultat. Alla segment visar en förbättring av resultatet jämfört med första halvåret 2018, med undantag för bostadsutveckling som kännetecknas av svagare resultat i Sverige och som under 2018 hade högre försäljningsvinster.

2019-08-27

Malin Hart Randes OBOS nya Regionchef i Stockholm

I september 2019 börjar Malin Hart Randes som Regionchef för OBOS Projektutveckling region Stockholm. Uppdraget innebär att fortsätta bygga verksamheten och projektportföljen i regionen.

2019-08-19

Nyförsäljningen av bostäder upp 12 procent för OBOS

OBOS-koncernen sålde 1893 nya bostäder under första halvåret i år, vilket innebär en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2018. Tillväxten drivs av en god bostadsmarknad i Osloregionen och en förbättrad marknad för bostadsrätter i Sverige.

2019-07-05

OBOS och EFD genomför "OBOS-omgång" i september

Genom satsningen kommer man att sätta guldkant på sex fotbollsmatcher under sensommaren – allt som ett led i OBOS samarbete med Elitfotboll Dam (EFD) och titelsponsorskap för OBOS Damallsvenskan. OBOS kunder och intressenter får fri entré till matcherna.

2019-07-04

OBOS tror på Stallarholmen – byggstartar Brf Sundby Äng

Under våren 2019 säljstartade OBOS ett nytt projekt med 20 bostäder i Stallarholmen. Nu bekräftar OBOS att projektet kommer att färdigställas med en byggstart till hösten.

2019-06-24

Besök OBOS i Almedalen!

Den 30 juni till 7 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. OBOS finns självklart representerade i ett flertal seminarier den 1-4 juli. Välkommen att lyssna och inspireras tillsammans med oss enligt tiderna nedan: 

2019-05-29

OBOS installerar solceller på huvudkontoret

Solceller integrerade i takpannor av glas är på plats på OBOS huvudkontor i Myresjö.