OBOS Sverige i Almedalen – delar erfarenheter av integration

På plats i Almedalen kommer representanter från OBOS Sverige att dela erfarenheter av hur man inom den svenska organisationen arbetar för att tillvarata många av de nyanländas kompetens.

”I Sverige råder bostadsbrist och våra husfabriker går för tillfället på högvarv vilket gör att vi är i stort behov av kompetenta medarbetare. Tillsammans med arbetsmarknadsenheten i Sävsjö kommun har vi kunnat engagera flera individer som nyligen kommit till Sverige vilket är en vinst för såväl oss, som för individen och för samhället”, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

Sverige har under 2015 haft ett rekordstort mottagande av nyanlända och utmaningar väntar nu hela samhället, särskilt på arbetsmarknaden. Inom OBOS i Sverige har frågan om integration blivit en del i den egna kompetensförsörjningen och bolaget har utvecklat ett program för hur nyanlända snabbt och på ett så bra sätt som möjligt ska komma i arbete inom koncernen. I arbetet med att integrera nyanlända i verksamheten har bolaget kommit längst på sin fabrik i Vrigstad i Småland.

OBOS Sverige har likt de flesta stora företag även tidigare tagit emot praktikanter i flera delar av verksamheten. På fabriken i Vrigstad togs dock ett särskilt initiativ, i ledning av fabrikschefen Johan Palmberg, för att ge en väg in till dem som står särskilt långt från arbetsmarknaden varav flera har utländsk bakgrund. Det började då arbetsmarknadsenheten i kommunen tog kontakt med husbyggare efter att de haft ett framgångsrikt samarbete med gjuteribranschen. Där hade man samarbetat för att hitta möjliga praktikplatser ute på företag, och kombinerat arbete med utbildning och språkundervisning i svenska sk. SFI.

”För att alla på arbetsplatsen ska känna sig trygga och inkluderade identifierade vi tidigt att språket är en av de viktigaste nycklarna för att lyckas. Vi erbjuder SFI på arbetstid för alla som behöver lära sig svenska för att de på så sätt ska kunna delta på vår arbetsplats fullt ut. Det är en förmån vi tillhandahåller men den är obligatorisk för att visa att vi välkomnar alla men att vi även ställer krav”, säger Johan Palmberg.

På plats i Almedalen kommer representanter från OBOS Sverige att delta i olika sammanhang där politiker, andra aktörer från näringslivet, kommuner och stat deltar för att diskutera hur vi kan bli bättre och öka effektiviteten i vårt integrationsarbete.

Måndagen den 4 juli kl. 15.00–16.00 deltar Johan Palmberg i det öppna seminariet Hur kan industrin bidra till god integration?, plats: S:t Hansgatan 18F/Trappgränd, Visby.

För ytterligare information kontakta:

Joakim Henriksson VD OBOS Sverige
Tel. 070-655 88 17, e-post: joakim.henriksson@obos.se

Johan Palmberg, Fabrikschef OBOS Sverige
Tel. 076-765 29 80, e-post: johan.palmberg@obos.se

Ulrika Liiv, Kommunikationschef OBOS Sverige
Tel. 070-568 00 64, e-post: ulrika.liiv@obos.se

Dela detta

Fler nyheter

2019-08-19

Nyförsäljningen av bostäder upp 12 procent för OBOS

OBOS-koncernen sålde 1893 nya bostäder under första halvåret i år, vilket innebär en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2018. Tillväxten drivs av en god bostadsmarknad i Osloregionen och en förbättrad marknad för bostadsrätter i Sverige.

2019-07-05

OBOS och EFD genomför "OBOS-omgång" i september

Genom satsningen kommer man att sätta guldkant på sex fotbollsmatcher under sensommaren – allt som ett led i OBOS samarbete med Elitfotboll Dam (EFD) och titelsponsorskap för OBOS Damallsvenskan. OBOS kunder och intressenter får fri entré till matcherna.

2019-07-04

OBOS tror på Stallarholmen – byggstartar Brf Sundby Äng

Under våren 2019 säljstartade OBOS ett nytt projekt med 20 bostäder i Stallarholmen. Nu bekräftar OBOS att projektet kommer att färdigställas med en byggstart till hösten.

2019-06-24

Besök OBOS i Almedalen!

Den 30 juni till 7 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. OBOS finns självklart representerade i ett flertal seminarier den 1-4 juli. Välkommen att lyssna och inspireras tillsammans med oss enligt tiderna nedan: 

2019-05-29

OBOS installerar solceller på huvudkontoret

Solceller integrerade i takpannor av glas är på plats på OBOS huvudkontor i Myresjö.

2019-05-24

OBOS med i plan för snabbare klimatomställning i Malmö

Initiativet LFM30 ska hjälpa Malmö att nå klimatneutralitet till år 2030.

2019-05-17

1,3 miljoner till damallsvenska lag under fotbolls-VM

Igår presenterades damlandslagets trupp till världsmästerskapet i fotboll 2019. Bostadsutvecklaren Obos bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner SEK till de svenska landslagsspelarnas hemmaklubbar och 1,2 miljoner NOK till de norska för att kompensera ojämlikheten i ersättning från internationella fotbollsförbundet Fifa.

2019-05-15

Detaljplan har vunnit laga kraft - nu kan OBOS bostadsområde i Tygelsjö ta form

- Det känns fantastiskt roligt att vi äntligen kan fortsätta planeringen av denna pärla bara fem kilometer från havet, säger regionchef Anders Borgqvist.

2019-05-03

OBOS ger tillbaka Mendez till Nackstakarnevalen

Genom finansiellt stöd från OBOS kan arrangörerna av Nackstakarnevalen i Sundsvall ta in melodifestival-artisten Mendez den 1 juni.

2019-04-23

OBOS bidrar till social hållbarhetspremie

I Sigtuna stadsängar har sex bostadsutvecklare i etapp 1 via en social hållbarhetspremie bidragit med 1,2 miljoner till de två organisationerna Sigtuna kvinnojour och Make a Kid Smile.

2019-04-12

Bostadspolitik.se startar Bopolpodden

Varje vecka bjuder podden på fördjupande analyser av bostadspolitiken.

2019-04-08

Byggbranschen rekryterar allt fler kvinnor

Allt fler kvinnor anställs i byggbranschen, visar färska siffror från SCB som bostadsutvecklaren Obos har sammanställt. Under 2017 ökade antalet kvinnor med 6,3 procent, medan det totala antalet anställda i branschen endast ökade med 3,6 procent.

2019-04-05

OBOS blir ny partner till bostadspolitik.se

Bostadspolitik.se har sedan starten 2017 utvecklats till en hubb för alla intresserade av debatt, överblick och fördjupning av den svenska bostadspolitiken. Nu går OBOS, en av Nordens största bostadsutvecklare in som ny partner. Med ökade resurser kommer sajten att utvecklas.

2019-03-26

OBOS blir ny officiell partner till Svensk Elitfotboll

OBOS blir officiell partner till Svensk Elitfotboll. Detta blev klart lagom till Superettans upptaktsträff i Göteborg den 25 mars.

2019-03-15

OBOS sponsrar Svenska Skidspelen i Falun den 16-17 mars

Den 16–17 mars 2019 hålls Coop FIS Cross County World Cup i längdskidåkning i Falun, där OBOS kommer att vara officiell eventsponsor för tredje året i rad. Eventet gästas dessutom av de nyblivna världsmästarna från VM i Seefeld.

2019-02-15

OBOS lägger bud på SBC

OBOS erbjuder 25 kr per aktie i SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB (publ).