OBOS Sverige i Almedalen – delar erfarenheter av integration

På plats i Almedalen kommer representanter från OBOS Sverige att dela erfarenheter av hur man inom den svenska organisationen arbetar för att tillvarata många av de nyanländas kompetens.

”I Sverige råder bostadsbrist och våra husfabriker går för tillfället på högvarv vilket gör att vi är i stort behov av kompetenta medarbetare. Tillsammans med arbetsmarknadsenheten i Sävsjö kommun har vi kunnat engagera flera individer som nyligen kommit till Sverige vilket är en vinst för såväl oss, som för individen och för samhället”, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

Sverige har under 2015 haft ett rekordstort mottagande av nyanlända och utmaningar väntar nu hela samhället, särskilt på arbetsmarknaden. Inom OBOS i Sverige har frågan om integration blivit en del i den egna kompetensförsörjningen och bolaget har utvecklat ett program för hur nyanlända snabbt och på ett så bra sätt som möjligt ska komma i arbete inom koncernen. I arbetet med att integrera nyanlända i verksamheten har bolaget kommit längst på sin fabrik i Vrigstad i Småland.

OBOS Sverige har likt de flesta stora företag även tidigare tagit emot praktikanter i flera delar av verksamheten. På fabriken i Vrigstad togs dock ett särskilt initiativ, i ledning av fabrikschefen Johan Palmberg, för att ge en väg in till dem som står särskilt långt från arbetsmarknaden varav flera har utländsk bakgrund. Det började då arbetsmarknadsenheten i kommunen tog kontakt med husbyggare efter att de haft ett framgångsrikt samarbete med gjuteribranschen. Där hade man samarbetat för att hitta möjliga praktikplatser ute på företag, och kombinerat arbete med utbildning och språkundervisning i svenska sk. SFI.

”För att alla på arbetsplatsen ska känna sig trygga och inkluderade identifierade vi tidigt att språket är en av de viktigaste nycklarna för att lyckas. Vi erbjuder SFI på arbetstid för alla som behöver lära sig svenska för att de på så sätt ska kunna delta på vår arbetsplats fullt ut. Det är en förmån vi tillhandahåller men den är obligatorisk för att visa att vi välkomnar alla men att vi även ställer krav”, säger Johan Palmberg.

På plats i Almedalen kommer representanter från OBOS Sverige att delta i olika sammanhang där politiker, andra aktörer från näringslivet, kommuner och stat deltar för att diskutera hur vi kan bli bättre och öka effektiviteten i vårt integrationsarbete.

Måndagen den 4 juli kl. 15.00–16.00 deltar Johan Palmberg i det öppna seminariet Hur kan industrin bidra till god integration?, plats: S:t Hansgatan 18F/Trappgränd, Visby.

För ytterligare information kontakta:

Joakim Henriksson VD OBOS Sverige
Tel. 070-655 88 17, e-post: joakim.henriksson@obos.se

Johan Palmberg, Fabrikschef OBOS Sverige
Tel. 076-765 29 80, e-post: johan.palmberg@obos.se

Ulrika Liiv, Kommunikationschef OBOS Sverige
Tel. 070-568 00 64, e-post: ulrika.liiv@obos.se

Dela detta

Fler nyheter

2019-01-22

Byggstart av nya OBOS-villor i Värnamo

Projektet Nöbbele Park med tio friliggande villor har mötts av en god försäljning sedan säljstarten i oktober, vilket gör att OBOS nu kan byggstarta.

2019-01-22

Säljstart för bostadsrätter nära centrala Falun

Surbrunnshagen är ett nytt bostadsområde i övre Norslund, nära både natur, handelsområden och Falu lasarett. Bostadsområdet kommer när det är helt utbyggt att bestå av cirka 350 bostäder – och OBOS är först ut med 18 radhus i Brf Högbobäcken.

2019-01-22

OBOS bygger hus från SmålandsVillan i Vaggeryd

OBOS bygger 7 nya hus från SmålandsVillan med sjönära läge 20 minuter från centrala Jönköping.

2019-01-15

Säljstart för Brf Eken i Lerum

12 lägenheter i ett kvarter med villakänsla säljstartar i slutet av januari 2019.

2018-12-27

Antalet nybyggda bostäder minskar

Under de tre första kvartalen 2018 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 16 procent jämfört med samma period 2017. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån som bostadsutvecklaren OBOS har sammanställt.

2018-12-21

OBOS och Riksbyggen samarbetar i hyresrättsprojekt i Trollhättan

I Hälltorps gård, Trollhättan, kommer OBOS Sverige och Riksbyggen att gemensamt uppföra 84 hyresrätter. Samarbetet sker genom ett gemensamt ägt bolag och byggstarten är planerad att ske under andra kvartalet 2019.

2018-12-14

OBOS är Årets idrottssponsor 2018

Sport & Affärer har utsett OBOS till Årets idrottssponsor, där koncernens satsning på titelsponsorskap i OBOS Damallsvenskan uppges i motiveringen.

2018-12-13

OBOS bygger Smålandsvillor i Pukavik

Med ett läge bara 100 meter från havet växer ett nytt OBOS-projekt fram mellan Sölvesborg och Karlshamn. Här planeras det för fem villor från OBOS dotterbolag SmålandsVillan.

2018-11-20

Ny kvalitetsmärkning för trygga bostadsrättsprojekt

OBOS Sverige, JM, Veidekke Bostad, Skanska, Peab, Besqab och Bostadsrätterna bildar tillsammans Trygg Bostadsrättsförening – en kvalitetsmärkning som stärker konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden.

2018-11-08

OBOS startar byggnationen av Brf Gläntan 2

Nu drar byggnationen av de 20 bostadsrätterna igång i Lappstan på Skönsmon i Sundsvall.

2018-11-07

Byggstart av Brf Lokstallet 2 i Vännäsby

Första husleveransen beräknas i slutet av mars 2019.

2018-10-30

OBOS köper aktier i JM

OBOS har förvärvat 10,7 procent av aktierna i JM.

2018-10-23

OBOS introducerar ett helt nytt cupkoncept

OBOS Cup är en fotbollscup med fokus på goda värderingar och ett bättre samhälle. 12-14 oktober spelades den första pilotcupen i Vetlanda.

2018-10-02

Kärnhem blir OBOS Kärnhem

Namnändringen innebär en tydligare koppling till OBOS-koncernen.

2018-09-20

OBOS stöttar svenska damfotbollsklubbar – skänker 75 000 kr per spelare

I samband med världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 bidrar OBOS, en av Nordens största bostadsutvecklare, med ett ekonomiskt stöd till landslagsspelarnas hemmaklubbar.

2018-08-22

Invigning av visningsbyn i Södersätra 1-2 september

I projektet Södersätra i Väsjön, Sollentuna, har OBOS dotterbolag Myresjöhus och SmålandsVilllan byggt sju visningshus. Den 1-2 september hälsas du välkommen på invigning av husen med aktiviteter för hela familjen.