OBOS Sverige i Almedalen – delar erfarenheter av integration

På plats i Almedalen kommer representanter från OBOS Sverige att dela erfarenheter av hur man inom den svenska organisationen arbetar för att tillvarata många av de nyanländas kompetens.

”I Sverige råder bostadsbrist och våra husfabriker går för tillfället på högvarv vilket gör att vi är i stort behov av kompetenta medarbetare. Tillsammans med arbetsmarknadsenheten i Sävsjö kommun har vi kunnat engagera flera individer som nyligen kommit till Sverige vilket är en vinst för såväl oss, som för individen och för samhället”, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

Sverige har under 2015 haft ett rekordstort mottagande av nyanlända och utmaningar väntar nu hela samhället, särskilt på arbetsmarknaden. Inom OBOS i Sverige har frågan om integration blivit en del i den egna kompetensförsörjningen och bolaget har utvecklat ett program för hur nyanlända snabbt och på ett så bra sätt som möjligt ska komma i arbete inom koncernen. I arbetet med att integrera nyanlända i verksamheten har bolaget kommit längst på sin fabrik i Vrigstad i Småland.

OBOS Sverige har likt de flesta stora företag även tidigare tagit emot praktikanter i flera delar av verksamheten. På fabriken i Vrigstad togs dock ett särskilt initiativ, i ledning av fabrikschefen Johan Palmberg, för att ge en väg in till dem som står särskilt långt från arbetsmarknaden varav flera har utländsk bakgrund. Det började då arbetsmarknadsenheten i kommunen tog kontakt med husbyggare efter att de haft ett framgångsrikt samarbete med gjuteribranschen. Där hade man samarbetat för att hitta möjliga praktikplatser ute på företag, och kombinerat arbete med utbildning och språkundervisning i svenska sk. SFI.

”För att alla på arbetsplatsen ska känna sig trygga och inkluderade identifierade vi tidigt att språket är en av de viktigaste nycklarna för att lyckas. Vi erbjuder SFI på arbetstid för alla som behöver lära sig svenska för att de på så sätt ska kunna delta på vår arbetsplats fullt ut. Det är en förmån vi tillhandahåller men den är obligatorisk för att visa att vi välkomnar alla men att vi även ställer krav”, säger Johan Palmberg.

På plats i Almedalen kommer representanter från OBOS Sverige att delta i olika sammanhang där politiker, andra aktörer från näringslivet, kommuner och stat deltar för att diskutera hur vi kan bli bättre och öka effektiviteten i vårt integrationsarbete.

Måndagen den 4 juli kl. 15.00–16.00 deltar Johan Palmberg i det öppna seminariet Hur kan industrin bidra till god integration?, plats: S:t Hansgatan 18F/Trappgränd, Visby.

För ytterligare information kontakta:

Joakim Henriksson VD OBOS Sverige
Tel. 070-655 88 17, e-post: joakim.henriksson@obos.se

Johan Palmberg, Fabrikschef OBOS Sverige
Tel. 076-765 29 80, e-post: johan.palmberg@obos.se

Ulrika Liiv, Kommunikationschef OBOS Sverige
Tel. 070-568 00 64, e-post: ulrika.liiv@obos.se

Dela detta

Fler nyheter

2019-10-23

OBOS ökar med 9 procent på krympande svensk marknad

OBOS ökar försäljningen av antalet bostäder i Sverige med 9 procent jämfört med i fjol, motsvarande 1 040 nya bostäder under perioden januari - september 2019. Den positiva trenden för OBOS fortsätter i oktober. OBOS går mot strömmen på en svag svensk marknad för nyproduktion av bostäder.

2019-10-11

Svenskarna vill ha klimatneutrala bostäder

Sju av tio svenskar tycker att låg klimatpåverkan är en viktig faktor vid köp av bostad. Det visar en Sifoundersökning som bostadsutvecklaren Obos låtit göra.

2019-10-04

OBOS Cup spelas 5-6 oktober – denna gång med tjejer i fokus!

16 F04-lag kommer att göra upp om förstapriset – utbildning från folkrörelsen Futebol dá Forca.

2019-09-26

OBOS blåser liv i Noras bostadsrättsmarknad

Planerar för 26 bostäder nära Stensnäs, Norasjön och naturreservatet Stadsskogen.

2019-09-25

25 bostäder vid havskusten – OBOS tar mark i Gävle

Planerar för byggnation av 18 kedjehus och 7 villor i det populära bostadsområdet Norrlandet.

2019-09-18

​OBOS intar Trelleborg – har vunnit markanvisningstävling i Västra Gränstorp

Bostadsutvecklaren OBOS tog tillsammans med konsulter från teknik- och arkitektföretaget PE fram det vinnande förslaget med 21 bostäder i blandad bebyggelse. - Trelleborg växer, och vi vill vara med och bidra till det, säger Daniel Holmberg, Affärsutvecklare på OBOS.

2019-09-06

Trähusskola i Vrigstad den 9 september!

Som en del i arbetet med trähusbyggnadsstrategin för Jönköpings län arrangerar Klimatrådet sedan hösten 2018 en Trähusskola, en kunskapshöjande skola för att utveckla trähusbyggandet i Jönköpings län. Den 9 september är det dags för del 4 i Trähusskolan, och denna gång har turen kommit till Vrigstad, där OBOS och dotterbolaget SmålandsVillan har sin volymhusfabrik.

2019-09-04

Superettan presenteras av OBOS

OBOS utökar sin satsning på svensk fotboll – blir presenting partner till Superettan och officiell partner till Allsvenskan.

2019-08-28

OBOS presenterar sitt halvårsresultat

OBOS fortsätter att leverera goda finansiella resultat. Alla segment visar en förbättring av resultatet jämfört med första halvåret 2018, med undantag för bostadsutveckling som kännetecknas av svagare resultat i Sverige och som under 2018 hade högre försäljningsvinster.

2019-08-27

Malin Hart Randes OBOS nya Regionchef i Stockholm

I september 2019 börjar Malin Hart Randes som Regionchef för OBOS Projektutveckling region Stockholm. Uppdraget innebär att fortsätta bygga verksamheten och projektportföljen i regionen.

2019-08-19

Nyförsäljningen av bostäder upp 12 procent för OBOS

OBOS-koncernen sålde 1893 nya bostäder under första halvåret i år, vilket innebär en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2018. Tillväxten drivs av en god bostadsmarknad i Osloregionen och en förbättrad marknad för bostadsrätter i Sverige.

2019-07-05

OBOS och EFD genomför "OBOS-omgång" i september

Genom satsningen kommer man att sätta guldkant på sex fotbollsmatcher under sensommaren – allt som ett led i OBOS samarbete med Elitfotboll Dam (EFD) och titelsponsorskap för OBOS Damallsvenskan. OBOS kunder och intressenter får fri entré till matcherna.

2019-07-04

OBOS tror på Stallarholmen – byggstartar Brf Sundby Äng

Under våren 2019 säljstartade OBOS ett nytt projekt med 20 bostäder i Stallarholmen. Nu bekräftar OBOS att projektet kommer att färdigställas med en byggstart till hösten.

2019-06-24

Besök OBOS i Almedalen!

Den 30 juni till 7 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. OBOS finns självklart representerade i ett flertal seminarier den 1-4 juli. Välkommen att lyssna och inspireras tillsammans med oss enligt tiderna nedan: 

2019-05-29

OBOS installerar solceller på huvudkontoret

Solceller integrerade i takpannor av glas är på plats på OBOS huvudkontor i Myresjö.

2019-05-24

OBOS med i plan för snabbare klimatomställning i Malmö

Initiativet LFM30 ska hjälpa Malmö att nå klimatneutralitet till år 2030.