Svenskarna vill ha klimatneutrala bostäder

Sju av tio svenskar tycker att låg klimatpåverkan är en viktig faktor vid köp av bostad. Det visar en Sifoundersökning som bostadsutvecklaren Obos låtit göra.

– När allt fler blir medvetna om klimatförändringarna går det inte för någon samhällssektor att bara fortsätta som förut. Byggbranschen behöver på allvar se över hur vi kan minska klimatavtrycket, till exempel genom att bygga mer i trä än vi gör i dag, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Boverkets behovsprognos från 2019 visar att nästan 600 000 nya bostäder behövs till 2027 för att möta bostadsbristen. Samtidigt står bygg- och anläggningssektorn i dag för cirka 20 procent av Sveriges samlade klimatpåverkande utsläpp.

I en ny Sifoundersökning uppger 69 procent att låg klimatpåverkan skulle vara en mycket eller ganska viktig faktor vid köp av en nyproducerad bostad. Bland kvinnor över 60 år uppger mer än 80 procent att klimatpåverkan är en viktig eller ganska viktig faktor, medan män mellan 18 och 29 är minst angelägna om att minimera bostadens klimatpåverkan.

– Genom att bygga i trä kan vi minska klimatpåverkan i tre led. Förutom att ersätta energiintensiva byggmaterial, öppnar träet för en mer resurseffektiv byggprocess. Dessutom fungerar det som en kolsänka där koldioxid binds upp i våra bostäder under lång tid, säger Joakim Henriksson.

En bostads klimatpåverkan är som störst i byggnadsskedet. Då sker mer än hälften av alla koldioxidutsläpp som byggnaden kommer att orsaka, beräknat på en 50-årsperiod. Mest påverkan har tillverkningen av stål och betong, tillsammans med en traditionell byggprocess där byggnader uppförs på plats.

Obos är en av Nordens ledande bostadsutvecklare och bygger villor i trä samt flerfamiljshus på upp till sex våningar med trästomme. Majoriteten av den svenska produktionen sker med en industriell process i företagets fyra egna fabriker i Sverige.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo den 20–27 september 2019. Följande fråga ställdes till 1 001 svenskar online: ”Om du skulle köpa en nybyggd bostad, hur viktigt eller oviktigt skulle det vara att bostaden har byggts med så låg klimatpåverkan som möjligt?” 21 procent svarade ”mycket viktigt”, 49 procent svarade ”ganska viktigt”, 20 procent svarade ”ganska oviktigt”, 4 procent svarade ”helt oviktigt” och 6 procent svarade ”tveksam, vet ej”. I Kantar Sifos webbpanel ingår endast slumpmässigt rekryterade personer, det har inte varit möjligt att anmäla sig själv. Undersökningen är representativ för den del av allmänheten i Sverige 18–79 år som använder internet. Resultatet är viktat utifrån variablerna kön, ålder och region.

Dela detta

Fler nyheter

2020-01-07

Gör bostadsbyggandet till en nyckel i klimatarbetet

För att klara klimatomställningen måste vi prioritera bostäder i trä i kombination med ett aktivt skogsbruk, det skriver vår hållbarhetschef Ulrika Liiv tillsammans med hållbarhetscheferna på Sveaskog och SCA i en artikel i Aktuell Hållbarhet.

2019-12-17

Fabriksbyggda områden ska ge ökad trivsel

Hela stadsdelar som byggs utan att kompromissa med vare sig trivsel, kostnadseffektivitet eller minskad klimatpåverkan. Det är målet med konceptet Start Living som bostadsutvecklaren Obos har tagit fram i samarbete med Djurgårdsstaden Arkitekter.

2019-10-23

OBOS ökar med 9 procent på krympande svensk marknad

OBOS ökar försäljningen av antalet bostäder i Sverige med 9 procent jämfört med i fjol, motsvarande 1 040 nya bostäder under perioden januari - september 2019. Den positiva trenden för OBOS fortsätter i oktober. OBOS går mot strömmen på en svag svensk marknad för nyproduktion av bostäder.

2019-10-04

OBOS Cup spelas 5-6 oktober – denna gång med tjejer i fokus!

16 F04-lag kommer att göra upp om förstapriset – utbildning från folkrörelsen Futebol dá Forca.

2019-09-26

OBOS blåser liv i Noras bostadsrättsmarknad

Planerar för 26 bostäder nära Stensnäs, Norasjön och naturreservatet Stadsskogen.

2019-09-25

25 bostäder vid havskusten – OBOS tar mark i Gävle

Planerar för byggnation av 18 kedjehus och 7 villor i det populära bostadsområdet Norrlandet.

2019-09-18

​OBOS intar Trelleborg – har vunnit markanvisningstävling i Västra Gränstorp

Bostadsutvecklaren OBOS tog tillsammans med konsulter från teknik- och arkitektföretaget PE fram det vinnande förslaget med 21 bostäder i blandad bebyggelse. - Trelleborg växer, och vi vill vara med och bidra till det, säger Daniel Holmberg, Affärsutvecklare på OBOS.

2019-09-06

Trähusskola i Vrigstad den 9 september!

Som en del i arbetet med trähusbyggnadsstrategin för Jönköpings län arrangerar Klimatrådet sedan hösten 2018 en Trähusskola, en kunskapshöjande skola för att utveckla trähusbyggandet i Jönköpings län. Den 9 september är det dags för del 4 i Trähusskolan, och denna gång har turen kommit till Vrigstad, där OBOS och dotterbolaget SmålandsVillan har sin volymhusfabrik.

2019-09-04

Superettan presenteras av OBOS

OBOS utökar sin satsning på svensk fotboll – blir presenting partner till Superettan och officiell partner till Allsvenskan.

2019-08-28

OBOS presenterar sitt halvårsresultat

OBOS fortsätter att leverera goda finansiella resultat. Alla segment visar en förbättring av resultatet jämfört med första halvåret 2018, med undantag för bostadsutveckling som kännetecknas av svagare resultat i Sverige och som under 2018 hade högre försäljningsvinster.

2019-08-27

Malin Hart Randes OBOS nya Regionchef i Stockholm

I september 2019 börjar Malin Hart Randes som Regionchef för OBOS Projektutveckling region Stockholm. Uppdraget innebär att fortsätta bygga verksamheten och projektportföljen i regionen.

2019-08-19

Nyförsäljningen av bostäder upp 12 procent för OBOS

OBOS-koncernen sålde 1893 nya bostäder under första halvåret i år, vilket innebär en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2018. Tillväxten drivs av en god bostadsmarknad i Osloregionen och en förbättrad marknad för bostadsrätter i Sverige.

2019-07-05

OBOS och EFD genomför "OBOS-omgång" i september

Genom satsningen kommer man att sätta guldkant på sex fotbollsmatcher under sensommaren – allt som ett led i OBOS samarbete med Elitfotboll Dam (EFD) och titelsponsorskap för OBOS Damallsvenskan. OBOS kunder och intressenter får fri entré till matcherna.

2019-07-04

OBOS tror på Stallarholmen – byggstartar Brf Sundby Äng

Under våren 2019 säljstartade OBOS ett nytt projekt med 20 bostäder i Stallarholmen. Nu bekräftar OBOS att projektet kommer att färdigställas med en byggstart till hösten.

2019-06-24

Besök OBOS i Almedalen!

Den 30 juni till 7 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. OBOS finns självklart representerade i ett flertal seminarier den 1-4 juli. Välkommen att lyssna och inspireras tillsammans med oss enligt tiderna nedan: 

2019-05-29

OBOS installerar solceller på huvudkontoret

Solceller integrerade i takpannor av glas är på plats på OBOS huvudkontor i Myresjö.