Fotboll + samhällsutveckling = OBOS Cup

OBOS Cup är ett koncept som vi har utvecklat för att sprida våra värderingar genom fotbollen. Grunden i konceptet är fotbollsglada ungdomar, men hjärtat och tanken är att det ska ge någonting större än rörelseenergi och fysiskt välmående tillbaka till samhället. Konceptet är en enkel ekvation; fotboll + samhällsutveckling = OBOS Cup!

Bortom planen och ut i samhället…

Taktik, skicklighet och inramning – fotboll skapar spänning och underhållning var än den utövas. Men det är så mycket mer än ett matchresultat. Det är skratt, kämpaglöd, skrubbsår och gemenskap, som bidrar till att forma oss som människor.

Med OBOS Cup vill vi ta steget längre än idrotten och bidra till goda värderingar som sträcker sig bortom planen och ut i samhället.

Bakgrunden till att vi väljer att göra detta är att vi ser ett behov av att företag tar ställning och aktivt bidrar till bättre samhällen. Vi på OBOS gör det inte bara genom att bygga bostäder utan även genom att aktivt ge tillbaka värden till samhället genom kultur och idrott. Genom initiativet OBOS ger tillbaka bidrar vi till att utveckla samhället genom att sponsra initiativ med fokus på social hållbarhet. OBOS Cup kan ses som ett led i OBOS ger tillbaka, även om det är två separata koncept.

Vilken förändring vill ni ha?

OBOS Cup handlar om mer än fotboll. Det handlar om rent spel, goda värderingar och ett bättre samhälle. När en förening ansöker om sponsorstöd via OBOS Cup så är inte det viktigaste hur mycket pengar det handlar om, utan vilka förändringar i samhället som just du och din förening vill ha igenom. Vi letar efter historier som får vårt hjärta att klappa lite extra.

Så när ni ansöker, fundera på hur samhället skulle kunna bli lite bättre just där ni är verksamma. Det ni ansöker för kan gärna ha fokus på spelarna och lagen, men det kan också handla om samhällsproblem eller situationer lokalt där ni ser att det skulle behövas en förändring.

Några ord som gör oss glada på OBOS, och som kanske kan inspirera er när ni funderar på er ansökan:

 • Social mångfald
 • Trygg tillvaro
 • Meningsfull fritid
 • Jämställdhet
 • Rent spel/fair play

Tjejer i fokus i den andra cupen

16 F04-lag gjorde upp om förstapriset i OBOS Cup 2019 – utbildning från folkrörelsen Futebol dá Forca.

Läs om OBOS Cup 2019
Youtube video preview

Kämpaglöd och schysta värderingar vid första cupen

Vi har under hösten 2018 testat konceptet OBOS Cup i Vetlanda, vilket blev riktigt lyckat! Bland annat var organisationen Locker Room Talk på plats under cupen.

Läs om OBOS Cup i Vetlanda

Frågor och svar om OBOS Cup

Vi har valt fotboll som den sport vi primärt vill gå in och sponsra. Dels för att det är en bred sport som både killar och tjejer utövar och dels för att det är den sport i Sverige som har flest utövare, men också för att det är ett naturligt led i den satsning vi har gjort i och med OBOS Damallsvenskan. Önskar du sponsring inom någon annan sport är du välkommen att istället ta direkt kontakt med vår sponsringsansvarig, Magnus Brusefält.  

Eftersom det här är en cup som ska främja goda värderingar i samhället skulle det kännas fel att sätta en gräns för hur många gånger den ska genomföras årligen. Under 2018 pilottestades cupen på en ort, Vetlanda, och målsättningen under 2019 är att cupen ska genomföras åtminstone 2-3 gånger. Vi kommer sedan att utvärdera resultatet och ta ställning till hur upplägget ska se ut i framtiden. 

Precis som OBOS utvecklar bostäder i hela landet så vill vi också kunna bidra till ett bättre samhälle i hela landet. Det innebär att man kan ansöka om OBOS Cup oavsett var man har sin förening. Däremot förbehåller vi oss rätten att prioritera orter där vi har byggt mycket, eller där vi planerar att bygga projekt. 

Det är faktiskt ganska enkelt! Läs igenom vad konceptet handlar om, och om ni tycker att det känns rätt för er klickar ni på ”Ansök här” på konceptsidan. Där får ni fylla i information om er förening och bekräfta att ni har läst igenom och uppfyller de angivna kriterierna för föreningsstöd. Speciellt för denna cup är också att vi vill ha er bild av hur OBOS kan bidra till ett bättre samhälle just på er ort.

Om OBOS bedömer en ansökan som godkänd kommer vi självklart att stå för kostnaderna som det innebär att arrangera cupen. Utöver detta tillkommer det som vi går in med via OBOS ger tillbaka, det vill säga finansiellt stöd för att realisera den samhällsfrämjande insats som ni har skrivit om i er ansökan. Denna summa kan givetvis variera beroende på vad det handlar om för initiativ.  

På OBOS ser vi det enbart som positivt om fler företag eller organisationer delar våra värderingar och vill gå in och bidra till OBOS Cup genom sina verksamheter. För oss är det bara ett trevligt kvitto på att det vi gör har fått en god spridning, vilket ju dessutom kan öppna upp för nya samarbeten och möjligheter på samhällsnivå. 

Om din ansökan inte blir godkänd kommer du självklart att meddelas om det. Godkänns ansökan tar vi kontakt med er vartefter vi ses för ett första planeringsmöte. Om cupen genomförs enligt standardkonceptet så fortgår planeringen utifrån det. Totalt sett tar det några månader från det att din ansökan har godkänts tills cupen kan genomföras. 

Med största sannolikhet har en cupvinnare utsetts! Men på OBOS hoppas och tror vi att den stora vinsten blir någonting så mycket häftigare än en pokal. Det vill säga en positiv förändring som är samhället till gagn och glädje.  

Kriterier för stöd

Vi ser det som självklart att de föreningar som ansöker till OBOS Cup är ideella. Det är också viktigt att veta att sponsorstödet från OBOS går till att finansiera kostnaderna för cupen, samt det samhällsfrämjande initiativ som föreslås i ansökan.

Utöver detta är det viktigt att ni när ni söker är införstådda med att OBOS Cup ska:

 • Bidra till att barn och ungdomar får en trygg och meningsfull fritid.
 • Bidra till hållbarhetsinitiativ som kommer samhället till nytta.
 • Bidra till att synliggöra OBOS i ett positivt sammanhang.
 • Vara fritt från droger, alkohol och doping.
 • Motverka kränkande beteende mot domare, lagkamrater, motståndare, ledare och publik.
 • Innehålla rent spel/fair play.

Kriterierna bör vara uppfyllda, helt eller delvis och ska ses som regler för utbetalning av stöd.

Ansök här

Ladda hem ansökningsformuläret via knappen nedan. Ifyllt formulär mailas till obosgertillbaka@obos.se.

En del av OBOS ger tillbaka

Ett tryggt boende handlar om så mycket mer än bara bostaden. OBOS vill bidra till bra boendemiljöer mellan husen och trygga meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och ungdomar.

Läs mer om OBOS ger tillbaka