Leva livet i Tahe? Ajjemän!

Ett lugnt och tryggt, naturnära boende med småstadscharm – och storstadens utbud inom räckhåll. Ungefär så kan vi sammanfatta livet i Tahe, ett alldeles nytt bostadsområde med ett kanonläge i trevliga Taberg. Läs vidare, och se om du håller med.

En gång Tabergsbo, alltid Tabergsbo

För utomstående är Taberg kanske mest känt för just sitt berg, Smålands mirakel, som en viss Carl von Linné lär ha kallat det. Och visst är det en upplevelse att njuta av utsikten där uppifrån. Men den här lilla orten vid foten av berget har mer än så att erbjuda, berättar Frida Johansson, projektutvecklare hos oss på OBOS.

Frida Johansson, Projektutvecklare på OBOS

– En gång Tabergsbo, alltid Tabergsbo, säger man, och det verkar ligga något i det. Folk trivs här, Taberg är ett eget litet samhälle med en levande småstadskänsla, ett av få så här nära Jönköping.

Läge för en härlig fritid

Som namnet antyder ligger vårt nya område Tahe granne med Tahesjön och den populära badplatsen Tahebadet. Här har du med andra ord bekvämt promenadavstånd till såväl morgondopp som kvällsdopp. För den i familjen som gillar fotboll ligger även Tabergs Idrottsplats alldeles i närheten. Fina löprundor och stråk för söndagspromenaden är heller inga problem att hitta här. Och vill du ge dig ut på vandring kan du antingen bestiga själva berget, det finns två stigar upp: en brantare och kortare och en flackare men längre, eller utforska någon av traktens andra fina vandringsleder.

– Att bo så nära sjön och badplatsen är en jättekvalitet. Men här finns också fin skog runt omkring, det är ett promenadvänligt område, man ser alltid folk vara ute i rörelse här. Det är nog inte alls omöjligt att det finns svamp i skogen här, funderar Frida.

Allt du behöver och nära till allt

Egentligen behöver du inte lämna Taberg för att få tag på det du behöver i din vardag – och från Tahe har du promenadavstånd till det mesta. Taheskolan (F-5) och Ullstigens förskola, till exempel. Middagsmaten kan du på klassiskt svenskt manér välja om du vill handla på ICA eller Coop, och kanske unnar du dig en gofika på Konditori Rosetten? Självklart finns här också en pizzeria för de dagarna då matlagningslusten inte är på topp. Men sedan har du ju också hela Jönköpings utbud inom räckhåll. Med bil tar resan ungefär en kvart, med tåg cirka 20 minuter, och med buss ungefär en halvtimme. Busshållplatsen ligger alldeles i närheten.
– Dessutom är det nära till Torsvik och alla arbetsplatserna där, så här bor du jättebra om du jobbar där. Du kan till och med cykla till jobbet om du är lite hurtig, tipsar Frida.

Lugnt och tryggt för alla åldrar

Att bo lite lagom lantligt i en lugn och trygg liten ort och ha storstaden på lagom avstånd ger dig på sätt och vis det bästa av båda världarna. Det, i kombination med ett brett utbud av olika bostäder, tror Frida kommer att uppskattas av många olika människor.

– Här blir det villatomter för de som vill bygga eget, liksom radhus, kedjehus och lägenheter i bostadsrättsform. Med andra ord, något för alla: från familjebildare som skalar upp sitt boende, till äldre villasäljare som skalar ner. Unga och äldre, par och ensamstående – med eller utan barn. I Tahe finns plats för alla.

Fridas topp tre i Tahe

Tahebadet: populärt familjebad med en grund och en djupare del avgränsat av en brygga.
Tabergstoppens räkmacka: berömd läckerhet som avnjuts med fantastisk utsikt. Vill du lyxa lite extra avslutar du besöket med minigolf och glass.
Tyghuset: här kan du fynda textilier i form av tyger, kuddar och gardiner men också möbler, belysning och annat till ditt nya hem. 

Visste du att…

Taberg har Sveriges enda Fladdermuseum: alltså ett museum med fokus på fladdermöss. Berget består av titanomagnetitolivinit (säg det snabbt tre gånger om du kan), en bergart som bara finns i Taberg och i Rhode Island i USA.

Projekt

Försäljning pågår

Brf Trolleberget

Taberg, Tahe

  • Kommun Jönköping
  • Antal bostäder 24 rad- och kedjehus
  • Boarea 107 och 120 m²
  • Pris Från 2.400.000 kr
  • Inflyttning Hösten 2022
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer

Projekt

Under planering

Brf Furuberget

Jönköping, Tahe

  • Kommun Jönköping
  • Antal bostäder Lägenheter i flerbostadshus
  • Säljstart 2021
  • Upplåtelseform Bostadsrätt
Läs mer